Hibák, amik tönkretehetik az edzést

Az edzés hatékonyságához a megfelelő táplálkozás szorosan hozzátartozik. Nem mindegy ugyanis, hogy mozgás után mit, mennyit és mikor eszünk.

Túl sok fehérje

Régóta tartja magát az a tévhit, hogy edzés után extra mennyiségű fehérjét kell fogyasztani izmaink megfelelően fejlődéséhez. Csakhogy ez ebben a formában nem feltétlenül igaz: hacsak valaki nem testépítő, és az étrendje megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaz, nincs szüksége különösebb pótlásra, legfeljebb csak kis mennyiségben. Egy kevés fehérjeturmix természetesen nem árthat, de felesleges túlzásba vinni.

Alkohol

Sport után alkoholt inni nem feltétlenül jó ötlet, mivel csökkenti az izmok regenerációs képességét. Egy pohár bor vagy sör persze beleférhet alkalmanként, de alapvetően ilyenkor nem javasolt az alkoholfogyasztás.

Hogyan fejt ki hatást az alkohol az agyunkra? Részletek itt.

Túlevés

Sokakkal megesik, hogy edzés után alaposan beebédelnek vagy bevacsoráznak, mondván, hogy már előre ledolgozták a plusz kalóriákat. Sajnos ez egyáltalán nem így működik! Ha a sporttal az a célunk, hogy leadjunk néhány kilót, akkor arra is ügyelnünk kell, hogy ne együk túl magunkat, különben a diétánk hatástalan lesz.

Étkezési szokásainkra is oda kell figyelnünk, hogy az edzés hatékony legyen
Étkezési szokásainkra is oda kell figyelnünk, hogy az edzés hatékony legyen

Kihagyjuk a szénhidrátot

Egy órányi intenzív edzés után a szervezetünknek szüksége van rá, hogy feltöltsük a kiürült glikogénraktárakat, hogy az izmaink megfelelően tudjanak fejlődni és regenerálódni. Ezért mozgás után 60 percen belül érdemes egy kevés gyümölcsöt, hüvelyest vagy teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani.

Nem iszunk eleget

Még egy könnyebb edzés után is meglepően sok folyadékot veszítünk, amit mindenképpen pótolni kell, ha nem akarjuk, hogy lelassuljon az anyagcserénk. Fontos, hogy ha tehetjük, ne csak edzés után igyunk, hanem közben is kortyolgassunk vizet.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: