Hibák, amik tönkretehetik az edzést

Az edzés hatékonyságához a megfelelő táplálkozás szorosan hozzátartozik. Nem mindegy ugyanis, hogy mozgás után mit, mennyit és mikor eszünk.

Túl sok fehérje

Régóta tartja magát az a tévhit, hogy edzés után extra mennyiségű fehérjét kell fogyasztani izmaink megfelelően fejlődéséhez. Csakhogy ez ebben a formában nem feltétlenül igaz: hacsak valaki nem testépítő, és az étrendje megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaz, nincs szüksége különösebb pótlásra, legfeljebb csak kis mennyiségben. Egy kevés fehérjeturmix természetesen nem árthat, de felesleges túlzásba vinni.

Alkohol

Sport után alkoholt inni nem feltétlenül jó ötlet, mivel csökkenti az izmok regenerációs képességét. Egy pohár bor vagy sör persze beleférhet alkalmanként, de alapvetően ilyenkor nem javasolt az alkoholfogyasztás.

Hogyan fejt ki hatást az alkohol az agyunkra? Részletek itt.

Túlevés

Sokakkal megesik, hogy edzés után alaposan beebédelnek vagy bevacsoráznak, mondván, hogy már előre ledolgozták a plusz kalóriákat. Sajnos ez egyáltalán nem így működik! Ha a sporttal az a célunk, hogy leadjunk néhány kilót, akkor arra is ügyelnünk kell, hogy ne együk túl magunkat, különben a diétánk hatástalan lesz.

Étkezési szokásainkra is oda kell figyelnünk, hogy az edzés hatékony legyen
Étkezési szokásainkra is oda kell figyelnünk, hogy az edzés hatékony legyen

Kihagyjuk a szénhidrátot

Egy órányi intenzív edzés után a szervezetünknek szüksége van rá, hogy feltöltsük a kiürült glikogénraktárakat, hogy az izmaink megfelelően tudjanak fejlődni és regenerálódni. Ezért mozgás után 60 percen belül érdemes egy kevés gyümölcsöt, hüvelyest vagy teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani.

Nem iszunk eleget

Még egy könnyebb edzés után is meglepően sok folyadékot veszítünk, amit mindenképpen pótolni kell, ha nem akarjuk, hogy lelassuljon az anyagcserénk. Fontos, hogy ha tehetjük, ne csak edzés után igyunk, hanem közben is kortyolgassunk vizet.

Forrás: prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: