Házimunka: testmozgásnak nem megfelelő

Első pillantásra takarékos módszernek tűnik ahhoz, hogy megőrizzük jó fizikumunkat, pedig a legújabb kutatás szerint a házimunka nem elég jó testmozgás.

A kutatásból kiderült, hogy azok, akik testmozgásnak tartják a kertészkedést, a barkácsolást , a porszívózást és a takarítást, általában kövérebbek, mint azok, akik a lehető legtöbb időt fordítják szabadidős mozgásra. A kutatók különösen a nők figyelmét hívják fel arra, hogy becsaphatják magukat azzal, hogy rendes mozgásnak számolják a házimunkát.

A figyelmeztetés olyan időszakban látott napvilágot, amikor egyre több helyről hallani, hogy a házimunka jót tesz az egészségnek. A brit kormány Change4Life egészségvédő kampánya azzal bátorítja az embereket, hogy nem feltétlenül kell edzőterembe járni ahhoz, hogy valaki aktív életet éljen. Az ajánlások szerint az is ugyanolyan jó, ha kézzel mossák az autót, kézzel súrolják le az ablakokat, és porszívózás közben direkt a legkisebb csövet használják, hogy megizzasszák magukat.

Az Ulster Egyetem kutatói több mint 4500 férfit és nőt kérdeztek meg arról, mennyit sétáltak, kerékpároztak, sportoltak, végeztek házimunkát és egyéb testmozgást az elmúlt héten. A megkérdezettek mindössze 42 százaléka teljesítette a kormány egészségügyi ajánlását, mely szerint heti 150 perc olyan intenzitású testmozgást kell végezni, ami megnöveli a pulzusszámot, de közben képesek vagyunk folytatni a beszélgetést. A nők különösen nagy valószínűséggel számították bele a mozgásba a házimunkát, és amikor a kutatók ezt kihagyták a számításból, csupán a 20 százalékuk teljesítette az ajánlásokban meghatározott mozgásmennyiséget.

Mozgásnak nem elég a házimunka

Megdöbbentő módon a cukros ínyencségekkel .

Chris Allen, a Brit Szív Alapítvány szakértője szerint a jó testmozgástól nehezebben kell lélegeznünk, melegebbnek kell éreznünk magunkat, és gyorsabban kell vernie a szívünknek. "Ha a házimunka nem felel meg mindezeknek a feltételeknek, nem számít mozgásnak" - állítja Allen.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)