Házimunka: testmozgásnak nem megfelelő

Első pillantásra takarékos módszernek tűnik ahhoz, hogy megőrizzük jó fizikumunkat, pedig a legújabb kutatás szerint a házimunka nem elég jó testmozgás.

A kutatásból kiderült, hogy azok, akik testmozgásnak tartják a kertészkedést, a barkácsolást , a porszívózást és a takarítást, általában kövérebbek, mint azok, akik a lehető legtöbb időt fordítják szabadidős mozgásra. A kutatók különösen a nők figyelmét hívják fel arra, hogy becsaphatják magukat azzal, hogy rendes mozgásnak számolják a házimunkát.

A figyelmeztetés olyan időszakban látott napvilágot, amikor egyre több helyről hallani, hogy a házimunka jót tesz az egészségnek. A brit kormány Change4Life egészségvédő kampánya azzal bátorítja az embereket, hogy nem feltétlenül kell edzőterembe járni ahhoz, hogy valaki aktív életet éljen. Az ajánlások szerint az is ugyanolyan jó, ha kézzel mossák az autót, kézzel súrolják le az ablakokat, és porszívózás közben direkt a legkisebb csövet használják, hogy megizzasszák magukat.

Az Ulster Egyetem kutatói több mint 4500 férfit és nőt kérdeztek meg arról, mennyit sétáltak, kerékpároztak, sportoltak, végeztek házimunkát és egyéb testmozgást az elmúlt héten. A megkérdezettek mindössze 42 százaléka teljesítette a kormány egészségügyi ajánlását, mely szerint heti 150 perc olyan intenzitású testmozgást kell végezni, ami megnöveli a pulzusszámot, de közben képesek vagyunk folytatni a beszélgetést. A nők különösen nagy valószínűséggel számították bele a mozgásba a házimunkát, és amikor a kutatók ezt kihagyták a számításból, csupán a 20 százalékuk teljesítette az ajánlásokban meghatározott mozgásmennyiséget.

Mozgásnak nem elég a házimunka

Megdöbbentő módon a cukros ínyencségekkel .

Chris Allen, a Brit Szív Alapítvány szakértője szerint a jó testmozgástól nehezebben kell lélegeznünk, melegebbnek kell éreznünk magunkat, és gyorsabban kell vernie a szívünknek. "Ha a házimunka nem felel meg mindezeknek a feltételeknek, nem számít mozgásnak" - állítja Allen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra