Harcművészet, tánc, sport, játék: capoeira

Több száz éve brazil ültetvényeken kezdődött: a rabszolgák kört alkottak, és játékos tánclépésekkel álcázták a kemény harcművészeti elemeket, az önvédelmi edzést, hogy uraik ne szerezzenek tudomást a tiltott testgyakorlásról.

Történelmi emlékeket őriz

A capoeira az Afrikából Dél-Amerikába hurcolt néger rabszolgák sorsához kötődik. A napi munka után szálláshelyeikre térve, énekelve, esetleg hangszeres zene kíséretében ezzel a speciális körtánccal, ügyességi játékkal, akrobatikus elemekben bővelkedő harcművészettel töltötték az időt. Mivel az ültetvényesek nem engedélyezték a testi erőt (és az öntudatos ellenállást) fejlesztő küzdősportok, harcművészet gyakorlását, a zene, a játék, a tánc szolgált álcázásul.

Hogy ettől a sajátos edzésformától a valódi küzdelem sem állt távol, az akkor bizonyosodott be, amikor a rabszolgák a XVII. században fellázadva uraik ellen, kis autonómiákat hoztak létre, amelyek közül egy-kettő közel száz évig fennmaradt, és - a capoeira harcosok segítségével is - megőrizte önállóságát a portugál ültetvényesek uralmával szemben. Az 1882-es rabszolga-felszabadítás után akadtak, akik ezt a harcművészetet a bűnözés világában hasznosították, ez időben el is fajult a capoeira annyira, hogy évtizedekig tiltották, elzárással büntették a művelőit. Csak 1937-ben engedélyezték az edzőtermi oktatását, azóta lehet újra gyakorolni.

Egymásra figyelve

Egy kemény küzdelem, amelyben a felek nem törekednek egymásnak sebet, fájdalmat okozni, amely egymás kölcsönös védelmén, tiszteletén alapul - lehetséges ez? Igen, a capoeira ilyen küzdősport: itt nem verekednek, hanem a ritmusos ének, zene ütemére táncolnak, játszanak, nem a nyers erőt, hanem a furfangot, a hajlékonyságot, az ötleteket díjazzák. A cél, hogy a másik kibillenjen egyensúlyi helyzetéből, átmenetileg "harcképtelenné" váljon. Rúgások, ütések, földre vitelek vannak benne, de legjobban a technikásan kivitelezett elmozgásokat, hajlékony eltáncolásokat, akrobatikus elemeket ismerik el, a harc maga inkább imitált, "nem vérre megy a játék".

Körben állva, zenére, ritmusra végzik, miközben a "harcos" csoport mindegyik tagja átérzi és erősíti is a koncentrált figyelemmel követett, művészien kidolgozott, ritmusra végzett mozdulatsorokból felszabaduló energiát. Művelői szerint a test és a lélek teljes összhangját igényli ez a mozgásforma, így szellemi felfrissülést, pozitív gondolkodást, harmonikusabb életszemléletet is nyújt a test edzésén kívül. Erősíti a megfigyelőképességet, a gyors reflexeket és a kreativitást. Nem utolsó sorban pedig lélekgyógyító, testvéries közösségi élményt, hagyományőrző öntudatot is kínál ez a harcos, zenés, énekes, összetett tevékenység. Így gyógytornaként, sérült gyermekek mozgáskoordinációjának fejlesztéséhez is ajánlják.

Régi mozgásforma új köntösben

Ez az afro-brazil küzdősport mára egyre népszerűbb mozgásformákká alakult. Aerobik jellegű változata ötvözi a táncos és a harcművészetre jellemző gyakorlatokat, növeli az állóképességet, ruganyos testalkatot, szálkás izmokat formál. Leginkább a hát-, a comb-, a has-, és a farizomra hat, de a teljes testet megdolgoztatja, így például fogyókúra mellett is hatékony edzésformának bizonyult.

Világszerte számos olyan capoeira közösség, iskola, csoport működik, amely a harcművészeti jelleget domborítja ki: a tudás, a kor tiszteletén alapuló belső hierarchiával, tudatos kultúra-, hagyományőrzéssel műveli ezt a sportot. Ma már Magyarországon is elérhető, edzőtermekben, dvd-ken hatékony mozgásformaként is elsajátítható, aki pedig az igazi capoierát, annak művészetét, filozófiáját szeretné megismerni, találhat itthon is ezzel foglalkozó klubokat, csoportokat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)