Futni szeretne? Itt vannak a legjobb tanácsok

A futás nemcsak a legjobb zsírégető edzés, de a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb mozgásforma is, csupán elkezdeni nehéz.

Lehet kezdő, újrakezdő, vagy a maratonra készülő versenyző, legyen szó joggingról, sík vagy hegyi futásról, ez a legjobb kardió edzésforma. Hozza formába magát gyorsan és egyszerűen a friss levegőn!

A siker hármas kulcsa: célkitűzés, fokozatosság, rendszeresség

Mint minden edzésformánál, a futásnál is a hangsúly a rendszerességen és a fokozatosságon van, különösen, ha kezdő vagy újrakezdő valaki. Fontos ugyanakkor már a kezdetekkor megfogalmazni a célt, azt, hogy mit akar elérni a futással, például szebb alakot, jobb közérzetet, súlycsökkenést. A futást beiktatni elég először minden másnap, kezdőknek pedig heti kétszer. A fokozatos terhelés azért is fontos, hogy ezáltal elkerülje az esetleges sérüléseket , az inaktív téli időszak után. "Nem kell rögtön egy maratonnyi távot lefutnunk. Fokozatosan kell hozzászoktatnunk szervezetünket az új terheléshez. Legyen egy hosszabb célunk, nevezzük is nevén és ne féljünk kimondani. Kezdjük makro lépésekkel és ezekre fókuszáljunk a kezdeti sikerélményekért. Tűzzünk ki rövid távú célokat, heti teljesítési táblázatokat. Vezessünk edzésnaplót, és ha szükségesnek érezzük, étkezési naplót is." mondja Schönekker László, Men's Phisique versenyző és személyi edző.

Futni nem csak tökéletes testtel lehet, sőt!

Közel önhöz: a legjobb futó útvonalak Budapesten

Ha van már kedvenc helye, maradjon a jól bevált útvonalon, ha pedig most kezdi (újra) a futást, válasszon egy jól megközelíthető futópályát.

  • A Kopaszi gát kifejezetten kezdőknek ajánlott, a vonal hossza ugyanis mindössze 3 km; a Lágymányosi híd lábánál gumis futópálya, zöld, gondozott környezet és tiszta sík terep vár minket.
  • A Margitsziget a futók által leglátogatottabb helyszín, persze pont ezért mindig zsúfolt; a népszerű kör 5,3 km hosszú, a rekortánpályát pedig tavaly nyáron újították fel.
  • Sokan edzenek a Városliget zöldjében is: a talaj itt sokkal változatosabb, aszfalt, föld és kavics, a kör hossza pedig 3000 méter.
  • A Népliget parkjában két kis körből is választhatunk, vagy akár össze is köthetjük a kettőt. Az Orczy kert szintén kezdőknek ideális, a tó megkerülésével lesz 1 km ez a szakasz, de az 1000 méteres erdei útvonal mellett itt egy 400 méteres salakos futópálya is található.
  • Ha pedig kihívásokra vágyik, a Normafa-Erzsébet kilátó futókör a pályája, arról nem is szólva, hogy az itteni emelkedők a combizom erősítését is garantálják. Ráadásul az 5 km-es útvonal egy részének burkolatát a közelmúltban fel is újították.
  • A főváros déli részén élők számára a Vérmező lehet jó választás, bár a terep nem teljesen sík, a külső betonkör mindössze 1600 méter, és nincs nagy tömeg.

Ennyi az egész: jó testtartás és egy kényelmes cipő

Adunk öt hasznos edzéstippet - kifejezetten nőknek! Helyes technikát, jó testtartást és kényelmes futócipőt használjon az első lépéstől az utolsóig. Futás közben a törzs ne mozogjon, legyen egyenes. Helyes testtartáskor fejünk előre tekint, nyakunk enyhén előre dől, vállak megtartva, haladási irányra merőlegesek. Nem véletlenül kell odafigyelni ezekre, hiszen a nem megfelelő technika szükségtelenül terheli a lábat, a bokát, a térdet, a derekat, a csípőt és a sérülést elkerülhetetlenné teszi. Ehhez a sporthoz nem kell drága felszerelést és ruhát vásárolni, futni bármilyen kényelmes, lezser ruhába mehet, futócipőből azonban érdemes beszerezni egy igazán jót. A lábnak az a legjobb, ha minél változatosabb terepen és minél több fajta cipőben futunk. Mindenképpen terepfutócipőt viseljen, ha erdőben, vagy földúton fut, hiszen ez olyan speciális a talpkiképzéssel rendelkezik, melynek köszönhetően nem csúszkál benne a láb, valamint a felső része is strapabíróbb.

Ha még több tanácsra van szüksége a futás elkezdéséhez , kattintson ide, és olvassa el cikkünket.

Lépésszámlálás és pulzusmérés

A motiváció fenntartásához elengedhetetlen az eredményesség figyelemmel kísérése, teljesítményének követése, hiszen így láthatja, mennyit fejlődött. Ma már vannak olyan okosórák, amelyekben futóalkalmazás és beépített GPS is található. Ha igazán kevés az ideje, választhatja az előtelepített intervallum - váltott sebességű - futóedzéseket, amellyel 20-30 perc alatt nagyobb hatást érhet el, mint egy óra lassú kocogással. Az óra folyamatosan jelzi, mikor kell lassítani és mikor gyorsítani, így nem kell állandóan nézegetnie. Ráadásul az alkalmazás segítségével az edzés közbeni pulzusszám, a megtett lépések száma, az elfogyasztott ételek, az edzések mennyisége is nyomon követhető, sőt akár azt is, hogy mennyit alszik naponta.

Maradjon fitt rendszeres futással! Hallgasson közben zenét, menjen futni a kutyájával vagy a barátaival, a lényeg, hogy a szabadban futással nemcsak testileg, szellemileg is feltöltődik majd.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra