Bajt jelezhet, ha gyenge a szorítása

Az irodai munkával járó ülő életmód rossz hatással van a gerincünkre és számos komoly betegség kialakulásának esélyét növeli. Markunk szorításának erőssége pedig az egészségi állapotunkra is reflektálhat.

A mozgásszegény ülő életmód miatt kialakuló betegségek előfordulása jelentősen nőtt az utóbbi évtizedekben. Az ülőmunka miatt csökken az izomtömegünk és nő a testzsírszintünk, azelhízásmértékével együtt pedig a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának veszélye is emelkedik. Néhány kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy már a viszonylag egyszerűbb mozgásformák is segíthetnek az ülőmunka miatti bántalmak megelőzésében.

A mozgásszegény életmód veszélyei A szakértők egyre többször hívják fel a figyelmet a rendszeres testmozgás előnyeire. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy mi történik szervezetünkkel, ha abbahagyjuk a sportot és belefeledkezünk a semmittevésbe. Kattintson a részletekért!

Az erős marok egészséges szervezetre utal

A Glasgow Egyetem kutatói több mint 400 ezer középkorú ember egészségi adatait elemezte. A vizsgált személyekkel egy kérdőívet is kitöltötték, majd aszerint rangsorolták őket, hogy hetente mennyit mozognak, illetve mennyi időt töltenek a monitor és a televízió előtt. Emellett a marokerősségüket is megvizsgálták, ami az általános edzettségre és az egészségi állapotra is utal, és jóval egyszerűbb és gyorsabb a hagyományos fizikai állapotfelmérésnél.

Az erősebb markú emberek egészségesebbek is
Az erősebb markú emberek egészségesebbek is

Azok közül az emberek közül, akik naponta legalább két órát töltenek a képernyő előtt, a leggyengébb markúak 31 százalékkal nagyobb eséllyel hunytak el öt éven belül az erősebb szorításúaknál. Ugyanezen emberek között 21 százalékkal nőtt a szívbetegségek, 14 százalékkal pedig a daganatos betegségek kialakulásának veszélye.

Szerencsére a marok erőssége jól fejleszthető súlyzós edzéssel és a fizikai aktivitás növelésével. A kutatók szerint összességében elmondható, hogy a képernyő előtt töltött idő negatív hatásait jól ellensúlyozhatja a fittség és a rendszeres testmozgás. Persze ez nem jelenti, hogy az ülő életmóddal járó fiziológiai változásokat nem kell komolyan venni, hiszen bizonyítottan növelik a gerincbántalmak, azanyagcsere-betegségekés a keringési rendellenességek kialakulásának veszélyét.

Forrás: Time

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)