A mozgás legjobb mellékhatása

A rendszeres mozgás nemcsak testünkre, hanem az agyunkra is jó hatással van - ezt számos kutatás bizonyítja. De vajon pontosan melyik sportfajtával támogathatjuk legjobban ezt a fontos szervet?

"A korábbi évtizedekben a legtöbb edzéssel kapcsolatos kutatás a test azon részeire fókuszált, amelyek nyaktól lefelé helyezkednek el, mint például a szív vagy a tüdő. De már rájöttünk, hogy feljebb, tehát az agy területén is érdemes vizsgálódni, ha pontos képet szeretnénk kapni arról, hogy az aktív életmód milyen egészségügyi előnyökkel is jár" - nyilatkozta Ozioma Okonkwo, az University of Wisconsin School of Medicine and Public Health professzora.

A rendszeres mozgás az agyunkra is jó hatással van
A rendszeres mozgás az agyunkra is jó hatással van

A rendszeres sport sokaknál segíthet csökkenteni a memóriavesztés, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, kutatások szerint még azokét is, akiknek esetleg genetikai hajlamuk van a betegségre. Okonkwo 93 olyan ember bevonásával végzett kutatást, akiknek legalább az egyik szülője Alzheimer-kórban szenved. Arra az eredményre jutott, hogy azoknak, akik naponta legalább 63 perc mérsékelt intenzitású testmozgást végeztek, jobb volt a glukóz-anyagcseréje - ami egészséges agyműködést jelez - mint azoknak, akik ennél kevesebbet.

Sport mellett így kell enni - részletek !

De a mozgás agyra gyakorolt pozitív hatása nemcsak a betegségek megelőzéséről szól - a szerv sejtállományát is védi, ráadásul több kutatás is igazolja, hogy a rendszeres sport a hangulatunkra is pozitív hatással van. Ez a sok pozitív hatás leginkább annak köszönhető, hogy a mozgás hatására felgyorsult szívverés az agyi keringést is serkenti, és segít több oxigént juttatni a szervbe.

Kutatások szerint az aerob jellegű sportok , mint az úszás, a futás vagy a kerékpározás tesznek a legjobbat az agynak, mivel ezek megemelik a szívritmust. Ugyanakkor ez nem jelenti, hogy a súlyzós edzések ne tennének jót, de az ilyen jellegű mozgással kapcsolatban még kevesebb kutatás készült. A szakemberek szerint a kettő kombinálása ideális, és fontos, hogy az intenzitás, illetve az edzés hossza helyett inkább a rendszerességre helyezzük a hangsúlyt. A közepes intenzitású mozgás kifejezetten hatékony, ha a mindennapjaink részévé tudjuk tenni.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: