A legjobb gyakorlat futóknak

A futás kiváló kardioedzés, testünk bizonyos részeit azonban egészségtelen megterhelésnek teszi ki. A mélyizmok erősítésével nemcsak állóképességünk fejlődik, de a gerincfájdalom is mérséklődhet.

Az állóképesség javításának egyik legjobb és legegyszerűbb módja a rendszeres futás. Kiváló kalóriaégető sportág, hiszen egy viszonylag kényelmes, 10 km/h körüli sebességgel megtett 30-40 perces futóedzés során testsúlytól függően nagyjából 3-400 kalóriát használ fel a szervezetünk. Fontos azonban tudni, hogy a rendszeres futók körében nagyobb bizonyos egészségügyi panaszok előfordulása, elsősorban a boka, illetve a hát fájdalma. Néhány panasz enyhíthető, illetve meg is előzhető a mélyizmok erősítésével.

Miért jó kint futni télen? A hideg miatt nem szükséges abbahagyni a futást, kocogást, tempós sétát, hisz immunrendszerünket remekül edzi a friss levegő, és hangulatunknak is jót tesz, ha kimozdulunk a fűtött szobából. Kattintson a részletekért!

A mélyizmok szerepe

A Journal of Biomechanics című lapban publikált kutatásban megvizsgálták, hogy a futás alatt milyen kölcsönhatásban vannak a sportolók csontjai és izmai. A kutatásra jelentkezőket testsúlyuk és magasságuk alapján modellezték egy számítógépes program segítségével, majd különböző módszerekkel felmérték a csontokra és az izomzatra nehezedő nyomást futás közben.

A mélyizmok erősítésével a gerincfájdalmak is enyhülhetnek
A mélyizmok erősítésével a gerincfájdalmak is enyhülhetnek

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a test futás közben is megpróbálja az optimális minimumon tartani az energiafelhasználást, a kutatók a számítógépes modellen különböző testrészeket helyeztek nagyobb megterhelés alá. Ezzel arra voltak kíváncsiak, hogy melyik izomcsoportok aktivizálódnak, hogy az egyensúlyi állapot helyrebillenjen.

A kutatók megállapították, hogy amikor a gerincoszlop mentén elhelyezkedő mélyizmok kevésbé dolgoztak, a felszíni izomzatnak sokkal több munkát kellett végeznie. A mélyizomzat aktivitásával azonban sokkal jobban eloszlik a terhelés a többi izom között, ami az állóképességet is növeli - állapította meg a kutatást végző Dr. Ajit Chaudhari. Az izomzat erősítése a szakemberek szerint a gerincoszlopot is tehermentesítheti, így a hátfájdalom is csökkenthető vele.

Forrás: Time

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: