A kamaszok elhízása így előzhető meg

A digitális média túlzott használata miatt súlytöbblet alakulhat ki a kamaszoknál, pedig ezt egészen könnyű lenne megelőzni.

Kimutathatóan csökkenti az egészségtelen ételek iránti sóvárgást, ezáltal támogatja a súlyfelesleg leadását egy okostelefonokra ingyenes letölthető játékalkalmazás. Az applikációt kifejlesztő nemzetközi kutatócsoport szerint elég naponta csupán néhány percet szánni a játékra.

A gyerekek egész nap ülnek: vagy az iskolában, vagy otthon a számítógép és a tévé előtt. A mozgásszegény életmód következtében közülük sokan már a kamaszkor kezdetén súlytöbblettel küzdenek, aminek nemcsak testi, hanem lelki hatásai is lehetnek (például alacsony önértékelés, iskolai bántalmazás). Pedig 11 éves korban mindössze heti 6 óra rendszeres mozgással megelőzhető, hogy a gyerek 14 éves korára elhízott legyen, derül ki a Helsinki Egyetem kutatásából, amelyet a Medical Xpress szemlézett.

A digitális média túlzott használata miatt súlytöbblet alakulhat ki a kamaszoknál.
A digitális média túlzott használata miatt súlytöbblet alakulhat ki a kamaszoknál. Fotó: Getty Images

Napi 60 perc az ideális mennyiség

A vizsgálatban 4661 finn gyereket kérdeztek ki életmódjukról, hogy hány órát töltenek képernyő előtt, illetve, hogy az iskolai tevékenységeken túl mennyit sportolnak. A felmérés készítői figyelembe vették a gyerekek potenciális elhízását okozó egyéb tényezőket is, így a táplálkozási és alvási szokásokat. Azon 11 évesek körében, akik hetente 6 óránál kevesebbet mozogtak, fokozott kockázat mutatkozott a kamaszkori elhízásra. Ezzel szemben a legalább 6 órát sportoló gyerekeknél későbbi éveikben nem jelentkezett ez a probléma.

Jóllehet a gyerekek és kamaszok túlsúlya világszerte az egyik legfenyegetőbb egészségügyi probléma, kevés hosszú távú kutatás méri, hogy a fizikai aktivitás milyen hatást gyakorol a digitálismédia-használattal összefüggésbe hozható túlsúlyra, magyarázták a kutatók. További felmérések szükségesek annak megállapításához, hogy mennyi és milyen intenzitású mozgás képes az ülő életmód okozta hízást ellensúlyozni, amire ebben az önbevallásos kérdőívben sem tértek ki.

Aranyszabályként azt ajánlják a kutatók, hogy az iskoláskorú gyerekek és kamaszok legalább napi 60 percig végezzenek olyan változatos, gyors és intenzív mozgásformát, ami megfelel az életkoruknak és egyéni érdeklődésüknek. Tegyük hozzá, ez lehet a tánctól kezdve a kutyafuttatásig bármi, csak mozogjon a gyerek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra