6 dolog: ez történik a testünkkel, ha nem mozgunk

Egy jó edzéstervvel az egekben érezhetjük magunkat - de mi történik, akkor, ha kihagyjuk a mozgást? Cikkünkből kiderül.

A kihagyott mozgás miatt nemcsak az extra kilók jelennek meg rajtunk, hanem más, sajnos kevésbé látható dolgok is tapasztalhatók, ezeket gyűjtöttük össze. De jó hírünk is van: ha újra elkezdünk edzeni, testünk újra összeszedi magát.

Megugrik a vérnyomásunk

A vérnyomásunk magasabb azokon a napokon, amikor nem edzünk. Ám a véredényeink mintegy két hét alatt alkalmazkodnak az ülő életmód tempójához, emiatt pedig magasabb értékeket mérhetünk. Egy hónapnyi mozgáshiány után pedig olyan eredményeket kaphatunk, mintha sosem keltünk volna fel a fotelből. Mindez persze megváltozik, ha újra elkezdjük izzasztani magunkat: az első edzésünk napján a vérnyomásunk már csökkenni kezd, véredényeink pedig egy hét alatt hozzászoknak a terheléshez. 1-2 hónap elteltével pedig érrendszerünk sokkal flexibilisebb lesz, ennek köszönhetően pedig vérnyomásunk is huzamosabb ideig képes alacsony maradni.

6 dolog: ez történik a testünkkel, ha nem mozgunk
Hogy hat ránk, ha nem mozgunk? Fotó: 123rf

A vércukrunk is megugrik

Normális esetben a vércukrunk étkezés után megugrik, aztán elkezd csökkenni, ahogy izmaink és egyéb szöveteink felszívják azt a cukormennyiséget, ami a működésükhöz szükséges. De már öt napi lustaság is elég ahhoz, hogy az étkezés utáni vércukrunk magas maradjon. Ha nem hagyunk fel az ülő életmóddal, a magasabb vércukor szív- és érrendszeri problémákat, valamint cukorbetegséget is okozhat. Kezdjünk el sportolni, mivel már egy hét edzés hatására jelentősen eshet az étkezés utáni vércukor, még a kettes típusú cukorbetegeknél is.

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, ha pozitívan állunk neki a biciklis edzésnek, ha mentálisan is felkészítjük magunkat, sokkal hatékonyabbak leszünk.

Gyorsan lemerülünk

Ha két hétig mellőzzük az edzést, akár 20 százalékkal is csökkenhet VO2 max értékünk: ez a testünk által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét jelzi. Ez azért van, mert az izomsejtjeinkben lévő mitokondriumok, azok a minigyárak, amelyek az oxigént energiává alakítják, gyorsan leépülhetnek. Az edzés hatására viszont újra működésbe lépnek, igaz, újraaktivizálni ezeket sokkal több erőfeszítésbe és időbe kerül majd, mint leépíteni.

Izmaink sorvadni kezdenek

Ha elhagyjuk az edzéseket, állóképességünk gyorsabban elhagy minket, mint fizikai erőnk... legalábbis egy darabig. De legyünk benne biztosak: akármilyen szép bicepszet építettünk magunknak, az is elkezd majd leépülni. Elég két hétnyi pihenő ahhoz, hogy izomtömegünk jelentősen csökkenni kezdjen, ilyenkor egyes izomrostjaink is megváltoznak annyira, hogy egyre kevésbé leszünk képesek intenzív erőhatásokat kifejteni. Persze ez is visszafordítható folyamat, de ehhez is idő kell, erőfeszítés és rengeteg izzadás. Heti három erőedzés kell tíz héten át ahhoz, hogy a gyors rostokat 22 százalékkal meg lehessen növelni.

Elhízunk

Egy hét lustaságot követően izmainknak már csökken a zsírégető képessége, anyagcserénk pedig lelassul, ez alól pedig a profi sportolók sem kivételek. Ettől csak úgy tudunk megmenekülni, ha izzadni kezdünk és már az is sokat segít, ha csak egyszer edzünk egy héten.

Rosszkedvűek leszünk

Két hét a partvonalon már elég ahhoz, hogy kimerültek és rosszkedvűek legyünk. Kísérletek során kiderült, ha az egerek egy hétig nem mozognak, kevesebb új agysejtjük termelődik és egy útvesztőbe beengedve is sokkal rosszabban teljesítenek, mint azon egerek, akik folyamatosan mozognak. Nem mondunk újat azzal, hogy az edzés remek gyógyszer a depresszióra, azonnali hangulatjavulást eredményez, a mozgás pedig az agyra is remek hatással van: többek között az emlékezésért felelős hippokampusz működése is jobb, ha többet mozgunk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)