Termékenységi tesztek: hogyan működnek?

A fertilitás, azaz a termékenység alapvetően befolyásolja egy pár esélyeit arra nézve, születhet-e közös gyermekük. Számos tényező eredményezhet problémát, ezért sokszor nem elég egy gyorsteszt alkalmazása az okok feltárására.

Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére sem jön össze a fogantatás egy éven belül, 34 éves kornál idősebb nő esetén pedig fél év alatt. Bár a terméketlenséget sokszor női problémaként emlegetik, ez a tézis valójában helytelen. A nők és férfiak az esetek nagyjából ugyanakkor arányában, 40-40 százalékban bizonyulnak meddőnek, a fennmaradó 20 százalékban pedig a pár mindkét tagja problémákkal küszködik.

Ebből kifolyólag a termékenységet mindkét félnél vizsgálni kell a kívánt terhesség hosszas elmaradása esetén. Erre a célra manapság igen sok otthon elvégezhető teszt is rendelkezésre áll, ezeknél azonban a szakorvos által készített diagnózis lényegesen nagyobb bizonyosságot ad.

Változatos okok a háttérben

Fontos leszögezni, hogy igen sok olyan tényező van, amely mindkét nem esetében meddőséget okozhat, így például különböző genetikai betegségek, a cukorbetegség, a pajzsmirigy vagy a mellékvese zavarai, a nagy mértékű alkoholfogyasztás vagy dohányzás, egyes drogok, mérgek, gyógyszerek, vagy éppen a kemoterápia. Szintén veszélyes lehet az elhízás és a stressz.

A meddőséget okozó stressz kezelésére több módszer is létezik.

Nőknél egyaránt előidézheti a problémát a petevezeték elzáródása, a petefészek éretlensége, a méh betegségei, az ovuláció kapcsán felmerülő bajok, az endometriózis és a klamídia. Férfiaknál a gondok forrását a spermiumok túl alacsony száma vagy nem megfelelő minősége jelenti, ami egyszerűbb esetekben lehet akár néhány túl szoros alsónemű vagy gyakori forró fürdő eredménye is.

Természetesen az orvosi vizsgálatsorozatok a lehető legteljesebb mértékben térnek ki az egyes tényezőkre. Javasolt ilyenkor a hormonális, genetikai, nőgyógyászati és férfi termékenységi kivizsgálás.

Ha túl sok az FSH

Az otthoni tesztek a nők esetében leggyakrabban a tüszőserkentő hormon, másképpen a follikulus stimuláló hormon (FSH) szintjét mérik. Ez a hormon jelentős szerepet játszik a tüsző kialakulásában, amelyből az érett petesejt kiszabadul, majd a petevezetékbe jut az ovuláció során. A petesejtek száma és minősége nagyjából 20 esztendős kortól folyamatosan csökken a női testben, erre pedig a szervezet az agyalapi mirigyen keresztül az FSH fokozott kiválasztásával reagál.

Az otthoni termékenységi tesztek önmagukban nem nyújtanak teljes bizonyosságot
Az otthoni termékenységi tesztek önmagukban nem nyújtanak teljes bizonyosságot

Ebből kifolyólag az FSH túl magas szintje utaló jel lehet a petesejtek számának és minőségének csökkenésére. Sajnos ebben az esetben a mégis sikeres fogantatás után magasabb a magzati rendellenességek kialakulásának kockázata. A tüszőserkentő hormonok nagyobb mértékű meglétének észlelésekor érdemes tehát nőgyógyászhoz fordulni további kivizsgálásra.

Sok mindent elárul a sperma

A férfiak által használható tesztek természetesen az ondót vizsgálják. Az otthon alkalmazható eszközök csak a spermiumok számát mérik, ami önmagában nem nyújt elegendő információt. Bár az valóban rossz hír, ha a kimutatott érték 20 millió alatt van milliliterenként - ennyi minimum szükséges ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a fogamzáshoz.

Ezen túlmenően viszont fontos tényező a hímivarsejtek alakja és mozgása, azaz minősége is. Éppen ezért további vizsgálatok a férfiak esetében szintén szükségesek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)