Lombikprogram: drága és nem hatékony

Egy felmérés szerint 2010-ben világszerte 220 ezer esetben került sor IVF-re, azaz lombikprogram eljárásra, míg ugyanebben az évben az orvosok 455 ezer ICSI, azaz Intracitoplazmatikus Spermium Injektálást hajtottak végre.

Előbbi eljárásban a petét mintegy 150 ezer spermával „zárják össze” a megtermékenyítés reményében, míg az ICSI esetében a petébe egyetlen spermát fecskendeznek be. Ez utóbbi módszert alapvetően akkor alkalmazzák, ha a gyermekvállalás az apa szervezete miatt ütközik nehézségbe, de annyira népszerű lett, hogy az orvosok gyakran ehhez a megoldáshoz nyúlnak akkor is, ha nem is lenne rá szükség.

Márpedig tényleg sok esetben nincs, ráadásul gyakran kontraproduktív is. A legtöbb esetben a sikeres teherbeesés ugyanúgy megtörténne, ha hagyományos IVF-módszert alkalmaznának, méghozzá sokkal olcsóbban.

Gyakran teljesen hatástalan a mesterséges megtermékenyítés

A megtermékenyített petesejtek genetikai kódjának feltérképezésével a legújabb kutatás szerint megduplázható az IVF (in vitro fertilizáció, mesterséges megtermékenyítés) sikeraránya. Részletek!

De a kutatók most arra is rájöttek, hogy az ICSI beavatkozások csak feleannyira hatékonyak, mint az IVF, azaz, ahelyett hogy az esélyeket növelnék, tulajdonképpen pont az ellenkezőjét érik el az orvosok. Ráadásul 300 ezer ember adatait megvizsgálva a szakértők arra is rájöttek, hogy a spermainjekciós eljárás sokkal nagyobb eséllyel végződik valamilyen születési rendellenességgel. Egészen pontosan minden tizedik ilyen megtermékenyítésből született gyerek közül egynél születési rendellenesség alakult ki. Hagyományos IVF esetén minimálisan kell ezzel a kockázattal számolni.

A kutatók arra próbálják meg felhívni az emberek és a szakma figyelmét, hogy amikor a hagyományos eljárás is működőképesnek bizonyulhat, érdemes annál a megoldásnál maradni. Természetesen olyan esetben, amikor a férfi nemzőképtelensége miatt nem születik baba, továbbra is az ICSI lesz a megfelelő eljárás.

Forrás: mirror.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)