Szőrtelenítés: így válasszon fazont!

A nők szinte az idők kezdete óta szőrtelenítik testük intim területeit. A csupaszság utáni vágy egyszerre divat, társadalmi elvárás, de dönthetünk a szőrtelenítés mellett higiéniás okokból is.

Az intim területek a legérzékenyebbek közé tartoznak: nemcsak a bőr nagyon vékony ezeken a részeken, de rengeteg idegvégződés is található itt. A nemi területeken található szőrzet feladata (többek között) ennek a területnek a védelme, nemcsak a sérülésektől, de a pattanásoktól, kiütésektől és irritációtól - ha a szőrtelenítés mellett döntünk, akkor éppen ezeknek a lehetséges problémáknak tesszük ki a legintimebb területeket. Így nemcsak a szőrtelenítés során kell odafigyelnünk, hogy a lehető legkíméletesebb módszert válasszuk, de utána is körültekintően kell ápolni ezt a területet.

Módszerek és fazonok

Akárcsak a ruháknál, az "intim öltözet" tekintetében is időről időre változnak a divatok. Ezek szoros összefüggésben lehetnek például a fürdőruhatrendekkel, a szexuális szokásokkal vagy éppen azzal, hogy milyen új szőrtelenítési módszer válik népszerűvé.

Tudta-e? A különbség az epiláció és a depiláció között az, hogy az előbbinél a teljes szőrszálat eltávolítjuk (tehát a szál gyökerét is), míg az utóbbinál csak a szőrszál azon részét, mely a bőr felett található. Az epilációra a legelterjedtebb módszer a gyantázás, míg a depilációra a borotválás. A legnépszerűbb fazonok a trimmelt vagy rövidített (ez a szőr rövidebbre, egyenletesebbre vágását jelenti, és ollóval vagy hajnyíróval végzik); a hagyományos, melynél csak a bikini- vagy bugyivonal mentén szőrtelenítenek, hogy a fehérneműből vagy fürdőruhából ne "lógjanak" ki a szőrszálak; a csík vagy "leszállópálya", melynél egy szélesebb csíkot hagynak az egyébként szőrtelen vénuszdombon; a brazil, melynél csak egy keskeny, rövid terület marad szőrtelenítetlen; végül a teljes, melynél nemcsak a vénuszdomb és a combtő csupasz, de a gátat és az anális területet is szőrtelenítik. Ezeket a fazonokat természetesen más-más fantázianévvel illethetik, és ezeken kívül több változat is létezhet.

A módszereknél a legelterjedtebbek a gyantázás, illetve a borotválás; ezek viszonylag olcsóak és mindenki számára elérhetőek - igaz, mindkettőnél nagy a sérülésveszély, így körültekintően kell ezeket alkalmazni. A szőrtelenítő krémek kíméletesek ugyan, ám nem biztos, hogy a kívánt "csupaszságot" el lehet érni velük; a bennük található vegyi anyagok pedig irritálóan hathatnak az érzékeny, intim területre. Az elektromos epiláló gépek hatékonyak ugyan, de mivel viszonylag lassan "csipkedik" ki a szőrszálakat, az eljárás fájdalmas. A tartós eljárások, mint amilyen a lézeres vagy villanófényes szőrtelenítés, hosszú időre megoldhatják a "szőrproblémát", de elég sokba kerülnek, és egyénenként eltérő lehet a hatékonyságuk.

Van, aki jobban bírja a gyantázást
Van, aki jobban bírja a gyantázást

Természetesen a szőrtelenítés hatékonysága, az eredmény tartóssága, a szőrtelenítés során fellépőfájdalommértéke mindenkinél más lehet. Van, aki jobban bírja a gyantázást, míg másnak a krémek válnak be jobban; van, akinek elég havonta egyszer szőrteleníteni, míg mások kéthetente igénylik ezt.

Veszélyek a kozmetikus székében és otthon

Az intim szőrtelenítést a legtöbben gyantával végzik; az esetek nagy részében szakértő (kozmetikus) segítségével. A gyantával érdemes bőrpróbát végezni, mert ritkán ugyan, de allergiás reakció is felléphet. Első szőrtelenítéskor, vagy ha viszonylag hosszú idő maradt ki két gyantázás között, a szőrszálakat érdemes egy kicsit megrövidíteni (elektromos nyíró vagy olló segítségével). Ha ugyanis a szőrszálak nagyon hosszúak, a gyanta csak beleragad, de nem tépi ki a szálakat a gyökerüknél - ez pedig nagyon fájdalmas lehet.

Gyakorlatlan kozmetikus kezei között könnyen megégetheti a szőrtelenítésre vágyót a gyanta, ha pedig rosszul rántják le a gyantacsíkot, akkor egy jókora területnyi bőr is "jöhet vele" - ez szintén fájdalmas, és nehezen gyógyul. Ez a veszély azokat is fenyegeti, akik otthon próbálják meg az intim területeket gyantázni, ezért annak csak némi gyakorlás után álljunk neki.

Érdekesség Ha valaki meggondolná magát szőrtelenítés után, dönthet úgy, hogy "parókát" kezd használni. Ez a speciális "póthajat" már a 15. századtól használták, először mint védelmi eszközt, később pedig főleg művészi célokra. Ilyen "kiegészítőt" kellett viselnie Kate Winslet Oscar-díjas színésznőnek is a Felolvasó című filmben. Az otthoni szőrtelenítési eljárások közül a borotválás a legnépszerűbb. Az intim területeken azonban könnyen megvághatjuk magunkat, és ha nem puhítjuk fel eléggé a bőrt borotválás előtt, akkor gyulladást, kiütéseket okozhatunk. Az intim területekre használt pengét vagy borotvafejet gyakran kell cserélni, mert a legkisebb életlenség is könnyen "lenyúzhatja" a bőrt - ez pedig a nemi szerv környékén különösen kellemetlen.

Ha a gyantázáson vagy borotváláson túl vagyunk, még mindig nem lélegezhetünk fel: egészségügyi veszélyek, kellemetlenségek ezek után is várhatnak ránk, méghozzá benőtt szőrtüszők formájában. Ezek ellen a legkönnyebben laza pamut fehérnemű viselésével és az érintett bőrterület rendszeres, kíméletes radírozásával védekezhetünk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció