Prolaktin (PRL)

A prolaktin a nőkben serkenti a mell tejmirigyeinek kialakulását és a tejelválasztást.

Név

Prolaktin

A prolaktin hormon felépítése

Rövidítése(i)

PRL,LTH

Típusa

Nemi hormon

Hol termelődik

Agyalapi mirigy

Legfontosabb szerepei

Szülés után a tejelválasztást megindító hormon, de - a nemi hormonokkal együtt - egyéb folyamatokban is részt vesz, pl: anyagcsere, növekedés, szaporodás, immunrendszer működése.

Normálértéke

Nőknél < 15ug/ml, férfiaknál < 10ug/ml. A hormon szintje reggel alacsonyabb, mint este. Nőknél terhesség, szoptatás alatt természetes módon nagyobb értéket mutat.

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének

Az alacsony prolaktinszint tünete nőknél a tej elapadása, a szoptatásra való képtelenség. Férfiaknál ez nem okoz tüneteket. A magas prolaktinszint tünetei a hízás, izzadás, idegesség, hajhullás, sápadtság, alvászavarok, erőteljes szőrösödés, gyengeség, lilás pöttyök megjelenése a lábon, illetve tejcsorgás, tejfolyás - mindkét nem esetében! Férfiaknál merevedési problémák, impotencia és terméketlenség jelentkezhet. A nőknél is jellemző a libidó csökkenése, száraz hüvely és fájdalmas szex, cikluszavarok, hőhullámok, emlő kellemetlen feszülése. A prolaktinszint megemelkedése meddőséget okozhat, mert károsítja a petesejteket és akadályozza a beágyazódást. A kórosan magas prolaktinszint a terhesség első 12 hetében spontán vetélést idézhet elő.

Mikor kell vizsgálni

Meddőségi kivizsgálásoknál, menstruációs zavaroknál mindenképpen javasolt, mint ahogy férfiak meddőségi problémáinál is.

Leírás

Férfiaknál és nem terhes, illetve nem szoptató nőknél a prolaktin szintje normálisan alacsony. A prolaktin hormon szintje a terhesség alatt és közvetlenül a szülés után a legmagasabb. A terhesség során ösztrogénnel és progeszteronnal együtt a prolaktin segít az emlők fejlődésében. Szülés után a prolaktin biztosítja a tejelválasztás beindulását. Amennyiben az anya nem szoptat, a prolaktin hormon visszaesik a normális alacsony értékre. A prolaktin hatása az is, hogy szülés után nem jelentkezik azonnali menstruáció, ugyanis ez a hormon megakadályozza a tüszőérést, és gátolja a nemi ciklus beindításáért felelős hormonok munkáját.

Érdekesség

  • A prolaktin (pontosabban annak variánsai) szinte minden gerinces állatban megtalálható, a halakban például a sóháztartásért felel.
  • A prolaktin szintjére sok minden hatással van, emelkedését okozhatja például a sport, az étkezések, a glutamátot tartalamazó ételízesítők, a szexuális együttlét, műtétek és az epilepsziás rohamok is.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: