Fogamzásgátlás: tinédzserkoron innen és túl

Vajon változnak-e a fogamzásgátlással kapcsolatos elvárások a tinédzserkoron túl, de még a családalapítás előtt? Legalább annyira, mint amennyi különbség egy tinédzser és egy húszas évei végén járó nő között van!

Mit tesz egy évtized?

Tíz év nagyon hosszú idő, főleg ha egy ember életéről van szó. Ennyi idő alatt a bakfislányból érett nő lesz, s vele együtt változik rengeteg szokása is. A testi változások befejeződnek, és ezzel párhuzamban a tinédzserekre oly jellemző hangulatviharok is lecsillapodnak. Alaposan átalakul a hormonháztartás is, a korábbinál sokkal finomabban működik már ez a bonyolult, ám mégis kifinomult rendszer.

Talán sorolni sem lehetne azt a rengeteg változást, amely egy fiatal nő testében és lelkében történik. Miért lenne ez másként a szexualitással és a fogamzásgátlással?

Megállapodott kapcsolatok

A tinédzserekre még a rövid, intenzív hangulatú társas kapcsolatok a jellemzők. Nem ritkák a pár napos, hetes "együttjárások", amelyekben egymást követik az érzelmi csúcsok és a völgyek. A szakításokat pár nap alatt kiheverve a tinik egyik kapcsolatból gyakorlatilag a másikba lépnek át. A fiatal felnőtteknél mindez persze alaposan átalakul: a kapcsolatok érzelmileg sokkal gazdagabbak, mélyebbek lesznek, és idejük is hosszabb lesz. Egyre természetesebb igényként fogalmazódik meg a hosszú távú kapcsolat, sőt a családalapítás lehetősége. Így a szexuális partnerek száma csökken, sőt a legtöbb húszas évek vége felé közeledve ez majdnem minden esetben egyetlen szexuális partnert jelent.

Mindez a fogamzásgátlási módszerekben is változást hoz. A tinédzserek, vagy a szexuális partnerüket gyakran cserélők körében a leggyakrabban használt fizikai fogamzásgátlás, azaz az óvszer használata a stabil partner mellett a legtöbbször kényelmetlenné válik, ezért a legtöbb pár más módszert választ a családalapítás optimális idejének megválasztásához.

A fogamzásgátló a nem várt terhesség megelőzésének egyik leghatékonyabb módja. A fogamzásgátlás témában összegyűjtött cikkeinket itt olvashatja!

A szájon át szedhető hormonális fogamzásgátlók számos olyan tulajdonságot kínálnak, amely kifejezett előnyöket biztosít ilyen esetekben, ezért nem meglepő, hogy ebben a korosztályban szed a legtöbb nő orális fogamzásgátlót. Egyes kutatások szerint a valamilyen fogamzásgátlási módszert alkalmazó, ilyen korú párok több mint háromnegyede a tablettás védekezési módszert választja!

Arra a kérdésre, hogy miért választották ezt, a legtöbben a megbízhatóságot említik. Tény, hogy ez nem lehet véletlen: ez a korosztály még általában családalapítás előtt áll, és tudatosan szeretné megválasztani, mikor érkezzen az első baba. Ehhez pedig olyan módszer kell, amelyet nem csak egyszerű és visszafordítható, de kellő mértékben rá is bízhatjuk magunkat. Az orális fogamzásgátlók megbízhatósága kiemelkedik a mezőnyből, és az utóbbi évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően az átlagos hormontartalom is a töredékére esett vissza.

Fogamzásgátlás, túl a tinédzserkoron
Fogamzásgátlás, túl a tinédzserkoron

PMS? Viszlát!

Pár sorral feljebb már utaltunk rá, hogy a hormonháztartás milyen sokat változik a tinédzserkor után. A tinikre sokszor jellemző a nem teljesen szabályos 28 napos ciklus, valamint a menstruációt megelőző - rosszabb esetben kísérő is - kisebb-nagyobb problémák együttese, a premenstruációs szindróma is. A felnőttkor küszöbét átlépő nőknél azonban már sokat számít a szabályos, kiszámítható, gyakorlatilag "óramű-pontosságú" ciklus, amely segít abban, hogy rendezetten, felszabadultan élhessék életüket. APMS tüneteiáltalában csökkennek, de nem tűnnek el teljesen, ám a legtöbb nő már nem szereti napokon át rosszul érezni magát - és a legtöbb esetben ezt nem is engedheti meg magának munkája, kapcsolata miatt.

Ezekre is megoldást kínálnak számukra a modern fejlesztésű orális fogamzásgátlók, hiszen ezek többsége szabályozza a havi ciklust (esetleg még a vérzés mennyiségét is csökkenti), illetve enyhítik a premenstruációs szindróma tüneteinek erősségét.

Apróságok, amelyek fontosak lehetnek

Ki ne hallott volna még arról, hogy egy tinédzsernek csak azért írtak fel valamilyen alacsony hormontartalmú fogamzásgátlót, hogy a más módszerekkel kezelhetetlennek tűnő pattanásait megszüntessék? Tény, hogy a hormonháztartás szabályozása ilyen előnyökkel is járhat, ezért nem meglepő, hogy évekkel később, a fiatal felnőtteknél is fontosnak számít ez a tulajdonság. Ki ne szeretne sima, szép bőrt és gyönyörű, egészséges hajat? Mindebben bizonyos összetételű orális fogamzásgátlók is sokat segíthetnek, az úgynevezett antiandrogén hatásnak köszönhetően csökken a bőr zsírosodása és a pattanások képződése is.

A modern készítményekben alkalmazott sárgatest-hormon még egy pozitív mellékhatással is rendelkezik: kismértékben gátolja az ösztrogén által kiváltott vízvisszatartást, amely a premenstruációs tünetek egyike. Ez a hatás sokkal stabilabbá teszi a tablettát szedő nők testsúlyát, elmaradhat a korábban ismert ingadozás, sőt egyeseknél még kismértékű súlycsökkenés is megfigyelhető.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció