Potenciazavarral él a fiatal férfi, ezt üzeni a világnak

Olimpikon vívóként Jason Rogers nem ismer lehetetlent a páston, a hálószobában azonban saját bevallása szerint sokáig ő volt önmaga legnagyobb ellensége. Az erektilis diszfunkció éveken keresztül megkeserítette az életét, ám mostanra rájött, hogyan kezelheti a betegséget. A Women's Healthnek beszélt tapasztalatairól, és az állapottal kapcsolatos több tévhitet is eloszlatott.

Felmérések szerint ma a világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd merevedési problémákkal, vagyis százmilliókat érint a szexuális együttlét élvezetét, minőségét jelentősen csökkentő funkciózavar, az erektilis diszfunkció, más néven potenciazavar. A férfi merevedési zavaráról beszélünk, amikor a szervezet különböző szervrendszereinek kóros működésének következtében, megfelelő nemi vágy (libidó) ellenére sem alakul ki elégséges hímvessző-merevség. Vagyis azt az állapotot is erektilis diszfunkciónak hívjuk, amikor merevedés létrejön ugyan, de annak mértéke vagy időtartalma csökkent - írtuk a betegségről szóló korábbi cikkünkben.

Az erektilis diszfunkció nagy valószínűséggel nem tartozik azok közé a témák közé, amelyekről egy férfi szívesen beszél, pláne nem nyíltan, Jason Rogers mégis vállalta, hogy "kitárulkozik". Elsősorban azért, mert úgy tapasztalja, sokan gyengének bélyegzik meg azokat, akik hozzá hasonló problémákkal küzdenek. Bár azt gondolja, sokáig fog tartani, míg az erektilis diszfunkcióval kapcsolatos összes tévhit eloszlik, mindenképpen el kell kezdeni az emberek edukációját.

A világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd merevedési problémákkal.
A világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd merevedési problémákkal.

Tévhit: A merevedési zavar azt jelenti, hogy a férfi nem kívánja a nőt.

Rogers úgy emlékezett, tizenévesen, és még húszas éveinek elején is borzasztóan stresszes volt, ha szexre került a sor, problémája miatt ugyanis nem tudott úgy teljesíteni az ágyban, ahogy szeretett volna. A csalódott lányok gyakran kérdezgették tőle, elég vonzónak találja-e őket, és bár ő legbelül tudta, hogy tetszenek neki, őszinteség helyett inkább különféle kifogásokkal magyarázta sikertelenségét. Sőt, számos alkalommal hidegen, elutasítóan viselkedett az ellenkező nem képviselőivel, hogy még véletlenül se kerülhessen sor ágyba bújásra.

Tévhit: A kis kék tabletta varázsütésre megoldja a problémát.

Mint mondja, sokáig egyébként azt sem tudta, pontosan mi a baja, csak sejtette, hogy valami nincs rendben. Amikor először beszélt egy orvossal a problémájáról, a szakember adott neki egy doboz Viagrát, és útjára bocsátotta. Először otthona biztonságos magányában próbálta ki, és bár lett merevedése, "élesben" már nem vált be a gyógyszer, és a férfi csak egy újabb rossz tapasztalattal gazdagodott. Nagyon csalódott volt, mert lelke legmélyén valóban hitte, hogy a kis kék pirula minden gondját megoldhatja. Később is használta ugyan a készítményt, de csak időnként ért el sikereket a segítségével.

Ezek a leggyakoribb férfibetegségek - részletek itt.

Végül a húszas éveinek végén, akkori barátnője javaslatára felkeresett egy pszichológust, és néhány hónap terápia után körvonalazódni kezdett, hogy erektilis diszfunkcióban szenved. Ezután még évekbe került, mire el tudta fogadni a helyzetét, és képes volt elhinni, hogy lehet esélye az egészséges, normális szexuális életre. Szép lassan elkezdett bízni a testében, és elkezdte megszeretni önmagát. Rogers beszámolójában hangsúlyozza: az erektilis diszfunkcióban szenvedő férfiaknak a gyógyszerek nem jelentenek hosszú távú megoldást. Sokkal többet segít az, ha szakember irányításával megpróbáljuk megfogni a dolog érzelmi oldalát.

Tévhit: A férfi szükségletei az elsők.

Amikor megismerkedett a feleségével, már rálépett a gyógyulás útjára. Hat hónap randevúzás után azonban megint elkezdték gyötörni a régi kétségek, újra frusztrált lett a hálószobában. A nő nagyon megértő volt, és látszott, hogy igazán érdekli a férfi állapota, törődik vele. Sokáig mégis kérdéses volt, hogy működni fog-e a kapcsolat a jövőben. Szerencsére mindketten elkötelezettek voltak egymás iránt, így jelenleg is együtt vannak.

Rengeteget jelentett, hogy képesek voltak nyíltan beszélni a problémáról és a lehetséges megoldásokról, a legtöbb esetben ugyanis pont az a baj, hogy az erektilis diszfunckióval küzdő férfiak partnerei nem mernek semmit sem mondani. Pedig a siker érdekében meg kell tanulniuk úgy megfogalmazni a véleményüket, hogy közben ne bántsák meg a másikat - közösen pedig olyan stratégiákat dolgozhatnak ki, amelyekkel mindkettőjüknek élvezetes lesz a szex. Mert nem a férfi szükségletei az elsők - magyarázza Rogers.

Forrás: womenshealthmag.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.