Kiderült, milyen gyakoriak a merevedési zavarok

Minden ötödik magyar férfi bizonytalan abban, hogy el tud-e érni teljes értékű merevedést és fenn is tudja-e azt tartani az aktus végéig - derült ki az Affidea Férfiegészség Központ Nagy Potenciatesztjéből, amelyet több mint 10 ezren töltöttek ki.

Hogyan segíthet megoldani a szexuális problémákat a szexuálterápia? Dr. Rusz Edit szexuálpszichológussal beszélgettünk a témáról - a teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Az idén májusban zajlott online felmérésből a többi között kiderült, hogy a férfiak 14 százaléka hetente négy-öt, közel harmada pedig három-négy alkalommal él nemi életet. Összességében a férfiak 18 százaléka egyáltalán nem bújik ágyba senkivel, bár a kor szerinti megoszlás igen változó ebben a tekintetben: míg a 18-50 év közötti felnőtt férfiaknál csupán 13-15 százalékos ez az arány, addig az 51-65 év közötti korcsoportban már 22 százalékos, míg a 65 évnél idősebbek körében már 43 százalékos. Eközben viszont a férfiak túlnyomó többsége, 99,4 százaléka fontosnak tartja a kielégítő, aktív szexuális életet. De vajon mi állhat annak hátterében, hogy ilyen nagy a különbség a vágyott állapot és a valóság között?

Egy friss felmérés szerint a felnőtt férfiak mintegy ötöde küzd potenciazavarokkal
Egy friss felmérés szerint a felnőtt férfiak mintegy ötöde küzd potenciazavarokkal. Fotó: Getty Images

A férfiak 20 százaléka potenciaproblémával küzd

Dr. Merth Gábor urológus, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója szerint a férfiak egyrészt félnek attól, hogy potenciazavaraik miatt nem tudnak majd teljesíteni az ágyban, másrészt viszont a szégyenérzet miatt nemigen fordulnak orvoshoz a problémával. A szakember meglátásait a kutatás eredményei is alátámasztják. Merevedési problémákkal a válaszadók 21 százaléka szembesül gyakran vagy szinte mindig, és minden tizedik férfi szinte minden alkalommal vagy elég sűrűn elégedetlen az aktus után. Az életkori megoszlás ebben a kérdésben is jelentős különbségeket mutat. Míg 30 év alatt 10 válaszadóból kilenc mindig vagy szinte mindig sikerrel zárja a szexuális aktust, addig az 50 év feletti férfiak közül már csak 70-60 százalék válaszolta ugyanezt.

A potenciazavar tehát jelen van a magyar férfiak életében, ennek ellenére kevesen fordulnak orvoshoz. A megkérdezettek 13 százaléknál fordult elő már, hogy csődöt mondott az ágyban, de emiatt nem fordult semmilyen szakemberhez. További 7 százalékuk tudja is, hogy segítségre lenne szüksége, de azzal nincs tisztában, hogy kihez kellene fordulni. Urológusnál csupán az érintettek 11 százaléka járt már potenciazavar miatt.

Nem feltétlenül a partner vagy a stressz a hibás

Melyek a potenciazavarokkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitek? Részletek itt.

"A szégyenérzet mellett a tévhitek befolyásolják leginkább a férfiakat abban, hogy merevedési gondjaikkal nem fordulnak orvoshoz" - állítja dr. Merth Gábor. A felmérés eredményei szerint ugyanis a férfiak úgy vélik, hogy a kielégítő szexuális élet a párkapcsolattól, a vonzalomtól, a partner hozzáállásától és a stresszmentes élettől függ leginkább. "Való igaz, különösen fiatalabb korban, hogy a kapcsolati és lelki tényezők meghatározók a szexuális életet illetően. Ahogy azonban idősebbé válik valaki, a merevedés minőségét egyre inkább befolyásolják biológiai tényezők is. Ilyenek lehetnek például a hormonszintek változásai, az egészségtelen életmód okozta ártalmak, a különböző szív- és érrendszeri betegségek. Előfordul például, hogy komoly szív- és agyi katasztrófákat csak a sokkal korábban jelentkező potenciazavar jelzi, így az egészségmegőrzés miatt is fontos lenne azonnal urológushoz fordulni, amikor az ágyban valami elromlik" - figyelmeztetett a szakember.

Az urológus megoldást nyújthat a potenciazavarokra is

Az urológusok szerint tehát sokszor fizikai tényezők, betegségek állnak a potenciazavarok hátterében. Ezt sokszor maguk az érintettek nem is sejtik, erre mutatott rá a kutatás is. Arra a kérdésre, hogy "Ön szerint milyen okok állhatnak a potenciazavarok hátterében", csupán minden negyedik válaszadó említette a fizikai hátteret, azaz a betegségeket. A legtöbben (42 százalék) főként a lelki tényezőket okolják, minden tizedik férfi a partnerében látja a hibát, míg szinte ugyanennyi válaszadónak egyszerűen nincs kedve a szexhez.

Nem szabad lemondani a kielégítő szexuális életről és a boldogságról. A szakemberek képesek felderíteni a potenciazavarok hátterét, és az esetek túlnyomó részében könnyen segítenek a kiváltó okok megszüntetésében, aminek nyomán a merevedési problémáknak is búcsút inthet a páciens. Fontos, hogy a férfiak ne féljenek az urológustól, ne szégyenkezzenek segítséget kérni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Megnövekvő fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, teszi bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 31 és 36 fok között várható. A déli országrészben ennél kissé melegebb, északkeleten hűvösebb is lehet az idő. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.