Férfiak, akiknek nagyobb az esélyük a meddőségre

Egy friss kutatás szerint, a kis súllyal született fiúk felnőtt korukra nagyobb eséllyel lehetnek terméketlenek, mint a normál súllyal született társaik.

Meglepő következtetésre jutottak dán kutatók, akik közel 11 ezer 1984 és 1987 között született férfi és nő születési és egészségügyi nyilvántartási adatait vizsgálták. A Human Reproduction-ben megjelent tanulmány szerint, a csecsemők 10 százaléka a gesztációs korához (a magzat kora a fogamzástól eltelt időtartammal mérve, lehet koraszülött, normál időpontban született és

Ezek a férfimeddőségleggyakoribb okai. Tovább a cikkhez!

túlhordott) képest kis súllyal született. Bár az alacsony súllyal született gyermekek anyáinak egészségi és viselkedési tulajdonságai nagyjából hasonlóak voltak a normál súlyú gyermekeknek életet adó nőkéhez, jellemzően több volt köztük az, aki először szült, és/vagy dohányzott és/vagy alkoholt fogyasztott a várandósság alatt.

meddő férfiak
meddő férfiak

Akár 37 százalékkal nagyobb esély

Ezen tényezők ellenőrzését kiegészítették a társadalmi-gazdasági státusz adatokkal, valamint a nők terhesség előtti testtömeg-indexének értékeivel, az így rendelkezésre álló adatokból pedig megállapították, hogy a gesztációs korához képest kis súllyal született fiúk 55 százaléka felnőtt korára nagyobb valószínűséggel lett meddő, mint a normál súllyal született társaik. A meddőségükről szóló információkat, s ezáltal annak meghatározását arra alapozták, hogy kértek-e termékenységi kezelést a vizsgált alanyok 18 éves koruktól bármikor 2017 végéig (akkor már mind a 30-as éveik elején jártak).

Miután a mintául szolgáló csoportból kiszűrték azokat, akik valamilyen nemző szerveket érintő rendellenességgel születtek, kiderült, hogy a kis súllyal születetteknél még mindig 37 százalékkal nagyobb volt a terméketlenség esélye. Megjegyzendő, hogy ez az arány még nem éri el a statisztikailag szignifikáns mértéket.

A nőket is vizsgálták

Hogy mi lehet az összefüggés, arra egyelőre nem jöttünk még rá - mondta Anne Thorsted, az Aarhus Egyetem kutatója. Hangsúlyozta: "fontos megjegyezni, hogy nem azt mondjuk, hogy minden, a gesztációs korához képest kis súllyal született férfinak nagyobb az esélye a terméketlenségre. Még további vizsgálatok szükségesek, hogy minél inkább megismerjük azokat a tulajdonságokat, folyamatokat, amik a meddő férfiakra jellemzőek."

A nőknél is vizsgálták ezt az összefüggést, de ott nem találtak kapcsolatot a meddőség és a születéskori súly között.

Forrás: The New York Times

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció