Zúzódástól a teljes izomszakadásig

Elméletben mindenki nagyon jól tudja, hogy bemelegítés nélkül semmilyen sportba nem szabad belekezdeni, mert sérülés lesz a vége, de sajnos a gyakorlatban ez ritkábban valósul meg.

Ha elővigyázatlanok vagyunk, sportolás vagy nagyobb fizikai megerőltetés során károsodhatnak a csontok vagy az ínszalagok, de izmaink is megsérülhetnek. Az izomsérülés legfőbb tünete maga a fájdalom, amely jelentkezhet nagyon hirtelen, de megeshet az is, hogy enyhén indul, és később erősödik. Ezek a károsodások ritkán fordulnak elő önmagukban, általában a környező csontokat, ízületeket is érintik.

Zúzódástól a teljes izomszakadásig

Mivel csillapítsuk? Máshogyan kell kezelni a porckopás miatti és a gyulladás okozta ízületi fájdalmakat, nézzük, mivel, hogyan érdemes fájdalmat csillapítani! Kattintson! A zúzódás olyan fizikai sérülés, amely nem a csontot, hanem a bőrt és a környező izmokat károsítja. Fájdalommal, duzzanattal és a bőr elszíneződésével jár, általában magától meggyógyul. Az izom húzódása leggyakrabban a kéz, a váll, a boka és a térd izmait érinti, az izom túlfeszülése idézi elő. Az izomszakadással ellentétben kevés izomrostot érint.

A vérömleny az izomrostok közötti vérzést jelenti, amelyet zúzódás vagyizomszakadásegyaránt okozhat. Súlyos esetben ezt műtéti úton kell eltávolítani, alapesetben magától felszívódik.

A legsúlyosabb sérülés az izomszakadás melynek két fajtája van: a teljes vagy a részleges. Megfelelő bemelegítés híján egyetlen rossz mozdulat előidézheti, hirtelen erős fájdalommal jár, ezért általában hamar orvoshoz fordulnak vele. A beteg a sérült testrészt ilyenkor nehezen vagy egyáltalán nem tudja mozgatni.

Sportsérüléssel érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni

Sportsérüléssel érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni

Az orvosnál

Ha több mint 24 óráig erős izomfájdalom áll fönt, teljes vagy részleges mozgáskorlátozottsággal, esetenként duzzanattal súlyosbítva, mindenképpen keressük fel az orvost.

A fizikai vizsgálat során az szakember megállapítja a sérülés súlyosságát: enyhe sérülés esetén nincs funkciókiesés (bár ezzel általában el sem jutnak a rendelőig), közepes súlyosság esetén egyértelmű funkciócsökkenés állapítható meg, míg a legsúlyosabb esetben teljes a funkciócsökkenés.

Szükségesek lehetnek képalkotó vizsgálatok is. Bár a röntgenen nem látszanak a lágyrészek sérülései, de a környezetben lévő csontok állapotából lehet következtetni az izmok sérüléseire is. Az izmok állapotát ultrahangon és MR-készüléken lehet a legjobban látni.

Akár műtétre is sor kerülhet

Az otthoni kezelés először a sérült végtag nyugalomba helyezését, jegelését, fáslizását és gyulladásgátló készítmények alkalmazását jelenti. A regenerálódás szempontjából fontos, hogy a megfelelő időben kezdjük el mozgatni az izmot. Ezért enyhe sérülés esetén két napig, közepes vagy erős súlyosságú izomkárosodás esetén maximum egy hétig tartson a teljes pihentetés.

Nagyon súlyos esetekben sebészi megoldásra is szükség lehet a vérömleny eltávolítása és a szakadások helyreállítása céljából. Ilyenkor a műtét után szakember segítségével kell újra mozgásba hozni az izmot. Legjobb, ha a gyógytorna személyre szabott és szem előtt tartja a fokozatosság elvét.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)