Vállfájdalommal ilyenkor kell orvoshoz menni

A váll izmok és inak összetett rendszere, ami nap mint nap erős igénybevételnek lehet kitéve. Emiatt különböző problémák adódhatnak.

Lássuk, melyek a váll legismertebb betegségei, és mikor menjünk feltétlenül orvoshoz a vállfájdalommal.

Ezek a váll leggyakoribb betegségei

A három csontból (felkarcsont, rotátorköpeny és a lapocka egyik nyúlványa) álló váll leggyakoribb betegségei közé tartozik a nyáktömlőgyulladás (bursitis), íngyulladás (tendinitis), az ínszakadás, törés, arthritis, de ide tartozik, ha valakinek kimegy a válla, illetve az úgynevezett ütközési (impingement) szindróma is. Ez utóbbit a rotátorköpeny inainak ütközései okozzák, ahogyan áthaladnak a vállízületen. A szindróma gyakran a rotátorköpeny szalagjainak részleges szakadását követően alakul ki, vagy fokozatosan jön létre az állandó erőltetés, túlterhelés hatására.

Mikor forduljunk azonnal orvoshoz vállfájdalom esetén?
Milyen okok húzódhatnak a vállfájdalom hátterében?

Mikor forduljunk orvoshoz?

Olyan vállfájdalommal mindenképp, amelyhez légzési nehézségek és a mellkasban fellépő szorító érzés is társul - könnyen lehet, hogy ezek szívroham jelei. Ugyancsak orvosi ellátást igényel, aki hirtelen nem tudja megemelni, mozgatni a vállát és a karját, valamint akinél hirtelen jelentkezik duzzanat és erős fájdalom.

Bár a tüdődaganat korai stádiumban még alig ismerhető fel, a vállfájdalom sokszor lehet gyanús tünet. Hasonló a helyzet a mellhártya rákos megbetegedése esetén is. Mi a kapcsolat a vállfájdalom és a daganatos betegségek között?

Ha afájdalomnem elviselhetetlen, de nem is javul, ellenben a váll elkezd dagadni, bepirosodik, forrónak és puhának érezzük, szintén keressünk fel egy szakembert. A tünetek megkérdezése és egy gyors vizsgálat után az orvos szükség esetén valószínűleg röntgent, CT-t, ultrahangot vagy esetleg MRI vizsgálat elvégzését fogja javasolni, hogy kiderüljön a probléma oka.

Így kezelhetők a váll betegségei

A váll összes betegségét nagyon hasonló módon lehet kezelni: pihentetéssel és/vagy fizikoterápiával - ezek sérült, fájó váll esetén többnyire masszázst és speciális gyakorlatokat jelentenek, melyek segítségével gyorsabban helyreállítható a váll ereje és mozgásképessége. Műtétre általában csak speciális esetekben lehet szükség, mint például tumor, vagy a rotátorköpeny szakadása esetén. Gyógyszeres kezelés általában nem indokolt, de szükség esetén orvosunk fájdalomcsillapító készítményeket javasolhat vagy írhat fel.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)