Természetes fájdalomcsillapító a nevetés

Egy szűk körű kutatás kimutatta, hogy a nevetés növelheti a fájdalomtűrést. A más emberekkel jókedvűen eltöltött idő endorfinokat szabadít fel, ugyanazt az örömérzetért felelős agyi vegyületet, amit a testmozgás is kivált.

A nevetés azért segít, amikor valami fáj, mert ez is kemény munkát jelent a szervezetünknek. Egy hosszú, harsány kacagás alaposan megdolgoztatja a mellkas és a tüdő izmait, ez pedig az endorfin felszabadításával enyhíti a fájdalmat - magyarázta a kutatás vezetője, Robin Dunbar, az Oxford Egyetem professzora. Az endorfinszint emelkedése pedig megemeli a fájdalomküszöbünket.

A szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz hat különböző kísérletet végeztek el laboratóriumban, egyet pedig valós környezetben. A kísérletek többségét csoportban végezték, mert a korábbi kutatások azt mutatták, hogy harmincszor nagyobb valószínűséggel nevetünk társas környezetben, mint amikor egyedül vagyunk.

Az egyik kísérletben a résztvevők fele valamelyik vígjátéksorozat epizódjait nézte meg videón, a többiek pedig unalmas témájú dokumentumfilmet. A filmnézés előtt és után megmérték az alanyok fájdalomtűrését, amit az endorfinszint segítségével határoztak meg. A kutatók a nevetéssel töltött időt is mérték, de csak az igazi kacagást vették számításba, ami megmozgatta az arc nevetőizmait.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fájdalomtűrés megnőtt a vicces epizódokat néző férfiakban és nőkben, mialatt a fájdalomküszöb ugyanolyan maradt azokban, akik a dokumentumfilmeket nézték. A kutatók azt is kimutatták, hogy a magasabb fájdalomküszöb magának a nevetésnek, nem pusztán a jobb kedvnek köszönhető.

Dunbar elmondta, hogy a nevetés az egyik legjobb fájdalomcsillapító. A jelek szerint a felszabaduló endorfin serkenti az immunrendszert, így az agyi vegyület felszabadítása elősegíti a gyógyulást, és lehetővé teszi, hogy a szervezet jobban ellenálljon a fertőzéseknek. Ebből kiindulva azt is feltételezhetjük, hogy az őszinte nevetéssel járó társas eseményeken való részvétel a krónikus fájdalom tűrését is megkönnyítheti. "A gyógyszergyártóknak valószínűleg nem fog tetszeni, de nevetéssel valóban spórolni lehet a kórházi számlákon" - összegezte az eredményeket a kutató.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: