Természetes fájdalomcsillapító a nevetés

Egy szűk körű kutatás kimutatta, hogy a nevetés növelheti a fájdalomtűrést. A más emberekkel jókedvűen eltöltött idő endorfinokat szabadít fel, ugyanazt az örömérzetért felelős agyi vegyületet, amit a testmozgás is kivált.

A nevetés azért segít, amikor valami fáj, mert ez is kemény munkát jelent a szervezetünknek. Egy hosszú, harsány kacagás alaposan megdolgoztatja a mellkas és a tüdő izmait, ez pedig az endorfin felszabadításával enyhíti a fájdalmat - magyarázta a kutatás vezetője, Robin Dunbar, az Oxford Egyetem professzora. Az endorfinszint emelkedése pedig megemeli a fájdalomküszöbünket.

A szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz hat különböző kísérletet végeztek el laboratóriumban, egyet pedig valós környezetben. A kísérletek többségét csoportban végezték, mert a korábbi kutatások azt mutatták, hogy harmincszor nagyobb valószínűséggel nevetünk társas környezetben, mint amikor egyedül vagyunk.

Az egyik kísérletben a résztvevők fele valamelyik vígjátéksorozat epizódjait nézte meg videón, a többiek pedig unalmas témájú dokumentumfilmet. A filmnézés előtt és után megmérték az alanyok fájdalomtűrését, amit az endorfinszint segítségével határoztak meg. A kutatók a nevetéssel töltött időt is mérték, de csak az igazi kacagást vették számításba, ami megmozgatta az arc nevetőizmait.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fájdalomtűrés megnőtt a vicces epizódokat néző férfiakban és nőkben, mialatt a fájdalomküszöb ugyanolyan maradt azokban, akik a dokumentumfilmeket nézték. A kutatók azt is kimutatták, hogy a magasabb fájdalomküszöb magának a nevetésnek, nem pusztán a jobb kedvnek köszönhető.

Dunbar elmondta, hogy a nevetés az egyik legjobb fájdalomcsillapító. A jelek szerint a felszabaduló endorfin serkenti az immunrendszert, így az agyi vegyület felszabadítása elősegíti a gyógyulást, és lehetővé teszi, hogy a szervezet jobban ellenálljon a fertőzéseknek. Ebből kiindulva azt is feltételezhetjük, hogy az őszinte nevetéssel járó társas eseményeken való részvétel a krónikus fájdalom tűrését is megkönnyítheti. "A gyógyszergyártóknak valószínűleg nem fog tetszeni, de nevetéssel valóban spórolni lehet a kórházi számlákon" - összegezte az eredményeket a kutató.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Láz- és fájdalomcsillapítás (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra