Mi okozza a porckopást?

A több mint száz különböző ízületi probléma közül a porckopás a leggyakoribb, főleg az időskorúakat érinti. Ahhoz, hogy megelőzzük a fájdalmas, kellemetlen panaszokkal járó betegséget, fontos, hogy megértsük, milyen okok állhatnak a hátterében. Cikkünkben ezeket tekintjük át.

Az ízületek az ízületet alkotó csontvégekből állnak, amelyeket ízületi porc borít. A két, egymással találkozó csontvég közül az egyik domború (ez az ízületi fej), a másik homorú (ízületi vápa), így illeszkednek össze. Normális esetben ezek a porcfelszínek olyan pontosan rásimulnak a csontvégekre, hogy csaknem súrlódásmentes mozgást biztosítanak.

Hét étel, amely olajozottabbá teszi az ízületeket Magyarországon nagyon sokan küzdenek valamilyen reumatológiai problémával. Érdemes tudni, hogy az ízületi fájdalmak helyes táplálkozással is enyhíthetők! Korábbi cikkünkben ehhez nyújtottunk néhány jó tanácsot és receptet.

Lassan alakul ki a fájdalmas betegség

Ízületi porckopásról, orvosi nevén artrózisról akkor beszélünk, amikor a porc állományának lebontása és felépítése nincs egyensúlyban, vagyis a lebomlás nagyobb mértékű, mint a felépítés. Itt megemlítendő, hogy a növekedés befejeztével az ízületi porcsejtek már alig osztódnak. Ha pedig az adott porcréteg elvékonyodik vagy megsérül, megreped, nem tudja hatékonyan ellátni a súrlódásgátló szerepét, ezért a terhelést sem fogja már kellően bírni, emiatt tovább sérül.

Leggyakrabban a térd, kéz, csípő és a gerinc ízületeit érinti a porckopás. Fotó: Getty Images
Leggyakrabban a térd, kéz, csípő és a gerinc ízületeit érinti a porckopás. Fotó: Getty Images

A panaszok általában évek alatt alakulnak ki, kezdetben az illető még nem érez semmit, de testében már elindult az artrózis folyamata. Mivel a porc nem bírja a terhelést, ezért az átrakódik az alatta lévő csontra. Ez a fokozódó nyomás miatt tömörül, keményebbé válik, és így már alulról is kap egy plusz terhelést a por, ami erős fájdalommal párosul. Leggyakrabban a kéz, a csípő és a térd, valamint a gerinc ízületei betegszenek meg.

Ráadásul afájdalomés a folyadék felgyülemlése miatt megnő az ízület belső nyomása, amely csökkenti az ízületet áthidaló és stabilizáló izmok erejét. Ennek következtében az ízület lazává válik, vagyis többé nem tart rendesen. Ez további túlterhelést, ami pedig gyulladást okoz, vagyis egy ördögi kör alakul ki, amelyben a fájdalom egyre nő. Az artrózis legrosszabb esetében a porc annyira elpusztul, lekopik, hogy a csontok közvetlenül egymáson súrlódnak, ez pedig minden egyes mozdulatot kínszenvedéssé tesz.

Elsődleges vagy másodlagos?

A kezelés és a kiváltó okok szempontjából két csoportra osztják az artrózisos eseteket. A primer, vagyis elsődleges porckopás eredete ismeretlen, általában az idősebb korosztályt érinti, főként a 45 év feletti nőket. A szekunder, vagyis másodlagos artrózis kialakulásának okát ezzel szemben fel lehet deríteni: az ízületek sérülésétől kezdve a fejlődési rendellenességen, genetikai hajlamon és anyagcsere-betegségen át számos életmódbeli, illetve környezeti tényező is közrejátszhat. Kialakulása nemhez és korhoz nem kötött, egész fiatalkorban is megjelenhet.

Ízületi porckopások például gyakoriak bizonyos munkakörökben, például azoknál akik, légkalapáccsal dolgoznak ez a kézre, csuklóra és vállra ható erős vibrációnak tudható be. Főként a csípőre, gerincre lehet rossz hatással, ha a munkakörnyezetünk nem ergonomikus, nem megfelelő tartásban ülünk és állunk, amíg dolgozunk.

Ezenkívül az élsportolóknál is gyakori az artrózis, hiszen hosszú évekig nagy terhelés nehezedik az ízületeikre. A túlzott mozgás nem tesz tehát jót, de a mozgásszegény életmód sem - főleg ha az elhízással társul (márpedig ez elég gyakori). Már 5 kilogramm súlyfelesleg 50 százalékkal megnöveli a térdízületi artrózis kialakulásának kockázatát, hiszen a túlsúly többletterhelést jelent a porcoknak.

Gyógyítani nem, megelőzni viszont lehet

Az ízületi porckopás azon kórképek közé tartozik, amelyek jelenleg nem gyógyíthatók, ám kezelhetők. A kezelési módszerek pedig meglehetősen széles skálán mozognak a fájdalomcsillapítóktól kezdve a protézisműtétekig. Az artrózis folyamata lassítható vagy akár teljesen megállítható, de ehhez általában életmódváltásra és gondos odafigyelésre van szükség.

Először is fontos felismerni a kiváltó okot (amennyiben szekunder artrózisról van szó), és azt mielőbb megszüntetni. Az ideális testsúly elérése, a rendszeres, könnyű fizikai aktivitás, gyógytorna pedig mind hozzájárulnak a porcok egészségéhez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés