Ilyen okok állhatnak a visszatérő hasfájás mögött

Akár súlyos betegség is előidézheti, így fontos, hogy minél hamarabb utánajárjunk, hol is van a probléma gyökere.

A hasfájás az egyik leggyakoribb panasz, mely az esetek többségében ártalmatlan. Bajra akkor kell gyanakodni, ha a fájdalom erős, illetve, ha vissza-visszatér. A krónikus hasfájás hátterében számtalan ok húzódhat, így a kivizsgálása gyakran sok időt vehet igénybe. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa a hasi ultrahang jelentőségére hívja fel a figyelmet hasi panaszok esetén.

Bár általában ártalmatlan a hasfájás, előfordulhat, hogy komoly probléma okozza.
Bár általában ártalmatlan a hasfájás, előfordulhat, hogy komoly probléma okozza. Fotó: Getty Images

Mi minden okozhat hasfájást?

Szinte nincs is olyan ember, aki ne tapasztalna olykor kisebb-nagyobb mértékű hasfájást. A probléma leggyakrabban az étkezéssel van összefüggésben, hiszen jellemzően akkor fordul elő a panasz, amikor az illető túl gyorsan/hirtelen/sokat eszik, főleg zsírosabb, nehezebb ételekből. Hasi problémákat okozhatnak még különböző nőgyógyászati állapotok, bizonyos táplálékallergiák, autoimmun betegségek, ételintoleranciák is - ilyen esetekben gasztroenterológiai kivizsgálás javasolt. Ezenkívül olyan bélbetegségek gyakori tünete is lehet, mint a Crohn-betegség, az IBS (irritábilis bél szindróma) vagy a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Amennyiben a fájdalom éles és a köldök tájékáról a jobb oldali régióba vándorol, úgy felvetődik a vakbélgyulladás gyanúja - ilyenkor azonnali műtét indokolt. Haspuffadás, reflux szintén hasfájást válthat ki, csakúgy, mint a pszichés problémák, a túl sok idegeskedés és a stressz.

További okok a hasfájás hátterében:

  • Székrekedés;
  • Vírusfertőzések;
  • Sérv;
  • Epekő/vesekő;
  • Jó-és rosszindulatú daganatok;
  • Fekély;
  • Hasnyálmirigy problémák;
  • Gyulladás.

Látható tehát, hogy hasfájást számtalan probléma generálhat, így fontos kideríteni a mögöttes oko(ka)t, valamint kizárni a súlyos állapotok lehetőségét.

Hasi ultrahanggal közelebb kerülhetünk a megoldáshoz

A hasfájás kivizsgálásának sok esetben fontos része a hasi ultrahang, melynek során pontosabban szemügyre lehet venni az epehólyag, epeutak, máj szerkezetét, a hasnyálmirigyet, lépet, veséket, húgyhólyagot és az összes hasüregben elhelyezkedő szervet. Képet kaphatunk továbbá az itt lévő erekről, azok állapotáról, keringéséről, valamint az oda nem illő képletek is felfedezhetőek (pl. vese-/epekövek, ciszták, daganatok).

Dr. Csemez Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy hasi ultrahang előtt 6 órával már ne egyen a páciens, és előtte lévő nap lehetőség szerint kerülje a túl zsíros és puffasztó ételeket . Tanácsos a vizsgálat előtt sok vizet inni (szénsavmenteset a puffadás elkerülése végett), mivel, ha telt a húgyhólyag, ideálisabban lehet elvégezni a vizsgálatot.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: