Honnan tudjam, mitől fáj a fejem?

Talán nincs is olyan ember, akinek ne fájna a feje legalább egyszer életében. A fejfájásnak sok típusa van, és a kialakulása számtalan okra visszavezethető. A migrént, cluster és tenziós fejfájást mindenki ismeri, de mi van a ritkább típusokkal?

A legalapvetőbb osztályozás szerint léteznek primer és szekunder fejfájások , az előbbi csoportba azok tartoznak, melyeknek nincs nyilvánvaló fizikai oka, míg a másodikba azok, melyek betegségek vagy egyéb körülmények (pl. másnaposság) miatt alakulnak ki. A leggyakoribb fejfájások a migrén, a tenziós és a cluster fejfájás. Nézzünk néhány ritkább típust!

Cevicogenikus fejfájás

Erre a típusra a nyak hátsó részéről induló, a koponyába kisugárzó fájdalom, emellett pedig a nyakon, illetve a hát felső részén található izmok merevsége, feszessége, görcsössége is jellemző. Oka a rossz, görnyedt testtartás, mely túlságosan nagy terhelést ró a nyaki csigolyákra. A gyerekeknél, fiataloknál gyakori fejfájástípus.

Fejfájástípusok Tudta, hogy több mint kétszázféle fejfájást különböztettek meg? Ennyifélét már nem is lehet fejben tartani, ezért a Nemzetközi Fejfájás Társaság (International Headache Society) osztályozta, rendszerezte a fejfájások különböző típusait. Részleteket itt tudhat meg!

Arteritisz-fejfájás.

Ennek a fejfájásnak az oka a halántékkörnyéki erek gyulladásán keresendő. A tünetei közé tartozik még az állkapocsfájdalom, a homályos vagy kettős látás, a fejbőr érzékenysége, a láz és a fogyás. Főleg az ötven év felettieket érinti, és ha nem kezelik, akár a látás teljes elveszítését is okozhatja.

Jégcsákány-fejfájás

Ez a jellegzetes fejfájás akkor jelentkezhet, ha nagyon hideg italt vagy ételt fogyasztunk. Az éles fájdalom a homlokban, az orr fölötti területen érezhető, kísérőtünetei a könnyezés, a kivörösödő szem, az orrdugulás.

Hideg ételek vagy italok hatására is megfájdulhat a fejünk
Hideg ételek vagy italok hatására is megfájdulhat a fejünk. Fotó: iStock

Köhögési fejfájás

Köhögés, tüsszentés vagy orrfújás után jelentkezik, ilyenkor ugyanis megnőhet a fejben a nyomás. Amilyen hirtelen jön, olyan hirtelen el is múlik.

Szex közbeni fejfájás

Tompa, a fej mindkét oldalát érintő fejfájás, mely a szexuális érintkezés alatt kezdődik és orgazmus közben a legrosszabb. Ezen fejfájástípus oka ismeretlen, de valószínűleg a nyomáskülönbség okozza.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb esetben a fejfájás olyan gyorsan elmúlik, ahogyan megjelenik, de vannak bizonyos figyelmeztető jelek, amelyek miatt mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A súlyos betegségekkel együttjáró és a "jóindulatú" fejfájások tünetei között ugyanis nincs túl sok különbség.

Keressük fel az orvosunkat, ha ötven év felettiek vagyunk és új típusú, korábban még nem tapasztalt fejfájásunk van; ha nagyon erőteljes és nagyon hirtelen fejfájásunk van (a fájdalom néhány perc alatt válik szinte elviselhetetlenné); ha a fejfájások intenzitása vagy gyakorisága egyre nő; ha ismert daganatos betegségünk van vagy HIV-pozitívak vagyunk, és így jelentkezik a gyakori, súlyos fejfájás. Akkor is forduljunk szakemberhez, ha a fejfájás mellé egyéb tünetek is társulnak, például láz, izommerevség, kiütések; ha a fejfájás a mentális képességek, a személyiség megváltozásával, illetve eszméletvesztéssel jár együtt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)