A nyakfájdalom okai

A legtöbb felnőtt előbb-utóbb megtapasztalja a nyakfájdalmat és a karokba, hátba sugárzó fájó, zsibbadó érzést. Potenciális okai meglehetősen szerteágazóak, ahogy a kezelési lehetőségek is.

Nem csak a fájdalom lehet tünet

A nyaki gerincszakaszon hét csigolya gondoskodik a fej akadálytalan mozgásáról és a súly viseléséről. A gerinccsigolyák között porckorongok helyezkednek el, valamint ezen a területen sűrű ideghálózat fut a vállak és karok felé a csigolyák védelmében. Ebből fakad, hogy ha a nyaki gerinccsigolyák tájéka fájdalmas, akkor a vállba, a hátba és a karokba is kisugározhat.

Afájdalomjellemzően a nyak középső szakaszán vagy az egyik oldalon jelentkezik. Az úgynevezett tenziós fejfájás során is kialakulhat fájdalom a fej és a nyak találkozásánál, a szemek mögött vagy a fülben. Ha idegbecsípődés áll a háttérben, akkor jelentkezhet zsibbadás vagy fülcsengés, és csökkenhet a karok és ujjak érzékelése. Gyakori tünet még a nyaki merevség, amely általában hosszú fekvés vagy egy testhelyzetben ülés után rosszabbodik.

A tenziósfejfájása primer fejfájás leggyakoribb fajtája, kétoldali, tompa fájdalmat jelent. Részletek itt.

A nyaki gerincrész kopásos megbetegedése, a spondylosis esetén meszes lerakódások alakulnak ki a csigolyák szélein. Ilyenkor a fájdalmat mozgás váltja ki, és gyakran hallható ropogó hang is a nyak mozgatásánál. A ropogás, nyikorgás ugyanakkor általános panasz, nem feltétlenül jelez betegséget - ez csak kivizsgáláson derülhet ki. A spondylosisnak jellegzetes tünete lehet még a fejfájás és a tartós szédülés, ugyanis a meszes lerakódások a nagyobb nyaki ereket is irritálhatják.

A nyak fájdalmának lehetséges okai szerteágazóak
A nyak fájdalmának lehetséges okai szerteágazóak

Mi lehet a nyakfájdalom forrása?

  • Gyakran előfordul, hogy a fájdalom konkrét ok nélkül jelentkezik, és ilyenkor a kellemetlenség pár nap alatt magától megszűnik.
  • Nyakcsigolya-ferdülés esetén jelentkezhet tartós fájdalom, ugyanis az elvékonyodott porcok miatt a csigolyák közötti tér lecsökken, és közelebb érnek egymáshoz. Így alakulhat ki az arthritis nyakcsigolya-ferdülésnek nevezett formája, amely röntgenképen is látszik. A problémás területen ilyenkor duzzanat nyomja az idegpályákat, ami zsibbadást vagy fájdalmat vált ki a karban is az akadozó vérellátás miatt.
  • Gyakori tünet a feszülés, amelynek oka, hogy a hát és a nyak izmai állandóan dolgoznak, máskülönben a fejünk előreesne ülés vagy egy helyben állás közben. Amikor ezek az izmok túl erősen megfeszülnek (akár tartós stressz vagy helytelen testtartás miatt), nyakfájdalom és görcsös fejfájás léphet fel.
  • A nyakcsigolya meg is sérülhet, amit feltétlenül kezeltetni kell még akkor is, ha csak kisebb fájdalmat vagy gyengeséget tapasztalunk.

Hogyan csillapíthatjuk?

Ha a fájdalom nem múlik el magától pár nap alatt, esetleg fokozódik vagy kisugárzik a karba, feltétlenül fel kell keresni az orvost. A nyakproblémák diagnosztizálásához nem szükséges speciális berendezés vagy teszt. Fizikai vizsgálatok, esetleg röntgenfelvételek készítése után általában pontosan behatárolható, hogy mi okozza a panaszokat, vagy hogy esetleg egyoldalú izomfeszülés, porckorong-bántalom vagy akár kisízületi arthritis áll-e a háttérben. Speciális esetekben szóba jöhet az MRI is mint képalkotó eljárás.

"A kezelés épülhet lokális fájdalomcsillapításra, gyógytornára és olyan természetes hatású eljárásokra, mint az orvosi kollagéninjekció-kúra vagy a lökéshullám terápia. Az előbbi javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani. Ugyanakkor a meglazult szalagrendszer erősítésével stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, valamint csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget. A lökéshullám kezelés lényege pedig az, hogy a keletkezett hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagokat gyorsabban elszállítja, a környező izmok pedig elernyednek, így a fájdalom mérséklődik" - mondta el dr. Páll Zoltán traumatológus-sportorvos, a Fájdalomközpont sebésze.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: