A rémisztő ok, miért tilos folyadék nélkül bevenni a gyógyszereket

Lehet, hogy egyszerűbbnek tűnik, de biztos, hogy cseppet sem egészséges, ha folyadék nélkül vesszük be a gyógyszereinket. Mutatjuk, miért!

A közelmúltban rendkívül felkapottá vált egy TikTok-videó, amelyben egy amerikai influencer, Lucie Fink osztotta meg a nyilvánossággal egy szerencsétlenül járt ismerőse történetét. Az illető éjszaka víz nélkül vett be egy fájdalomcsillapítót, majd visszafeküdt aludni. Nem sokkal később azonban arra ébredt, hogy a gyógyszer megakadt a torkán, és "lyukat égetett" bele. Állapota olyan súlyos volt, hogy kórházba kellett vinni – írja a SELF. Bár ez a sztori önmagában is elrettentő, a lap megkérdezett egy gyógyszerészt is, aki részletesen elmagyarázta, miért van olyan nagy jelentősége a folyadéknak.

gyógyszer bevétele
Mindig folyadékkal vegyük be a gyógyszereket! Fotó: Getty Images

„A szájon át szedett gyógyszerek vízzel történő bevétele azért fontos, hogy a gyógyszer átjusson a gyomorba és a vékonybélbe, és ne akadjon el a toroknál. Ez lehetővé teszi, hogy a gyógyszer megfelelően felszívódjon a szervezetben, és kifejtse a kívánt hatást” – magyarázza Matthew Britt. A gyógyszerész hozzátette: azt is kerülni kell, hogy közvetlenül a gyógyszer beszedése után lefeküdjünk. Bizonyos készítmények ugyanis irritációt vagy károsodást okozhatnak a nyelőcsőben vagy a belekben, ha nem egy pohár vízzel együtt nyeljük le azokat, illetve ha a bevételt követően legalább 30 percig nem maradunk ülő, álló testhelyzetben.

Fekély is lehet a vége

Szélsőséges esetekben a "száraz" gyógyszerbevétel akár fekély kialakulásához is vezethet a torokban (amennyiben a készítmény megragad a torokban, az mérgező hatással lehet a nyelőcső érzékeny nyálkahártyájára), erre a szakemberek gyógyszer okozta nyelőcsőgyulladásként hivatkoznak. Egy, a Turkish Journal of Gastroenterology című szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány szerint szinte mindenféle készítmény előidézhet ilyen típusú fekélyt, különösen a doxiciklin (ez egy antibiotikum), de a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (aszpirin, ibuprofen, naproxen-nátrium, paracetamol) szintén gyakori bűnösök. 

Az tehát alapvető, hogy a gyógyszereket folyadékkal vesszük be, de sok más tényezőre is figyelni kell ilyenkor, hívja fel a figyelmet Britt. „Egyes készítmények akkor hatnak a legjobban, ha éhgyomorra vesszük be őket, míg másokat étkezés közben kell beszedni. Sőt, olyan gyógyszerek is vannak, amelyeket nem lehet más készítményekkel egyszerre bevenni” – sorolja, kiemelve, hogy mindig egyeztessünk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel a gyógyszerek alkalmazásának részleteiről.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: