Tényleg kihullik a hajunk a hidegtől?

Vajon tényleg felerősíti a hajhullás kockázatát a hideg időjárás? És ha így lenne, akkor a szabadban való hajadonfőtt tartózkodás, vagy éppen ellenkezőleg a folyamatos fejfedőviselés okozhat nagyobb bajt?

A haj elvesztése igen sok ember számára komoly problémaként jelenik meg. Természetesen ebben elsősorban a férfiak érintettek, habár a hajhullással kapcsolatos mítoszok miatt a nők is éppen eléggé izgatják magukat. Az embereknek átlagosan mintegy 100 ezer hajszáluk van, amikor még ép a hajkoronájuk. Ha a hajhullás mértéke meghaladja a napi száz szálat, akkor már valószínűleg nagyobb lesz a veszteség, mint amennyit a szervezet pótolni tud.

A mítoszok éppen ahhoz kötődnek, hogy ez a szám hogyan kúszik a kritikus hatás fölé. Vannak akik a hosszú hajat, vannak, akik a rövidet tartják veszélyesnek, egyesek a túl sok hajmosást, mások a hajmosás elhanyagolását vélik a probléma okának, és természetesen a téli vagy a nyári hőmérséklet, illetve a fejfedő viselésének hiánya vagy éppen állandósága is a hajhullás vélt okai között szerepel. Cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy ezek a félelmek mennyire megalapozottak.

nő sapka nélkül megy az utcán télen
Tényleg kihullik a hajunk a hidegtől? Fotó: Getty Images

Tévhit: a hideg fokozza a hajhullást

Semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy a hidegebb időjárás negatívan befolyásolná a hajszálak számát. A legáltalánosabbfélelema hajhagymák megfázásához, és az ebből fakadó hajvesztéshez fűződik. Ez az elképzelés valószínűleg ahhoz kapcsolódik, hogy már gyerekkorban kialakul a "hidegben sapkát kell viselni" alaptudás, amiről ha sikerülne megfeledkezni, az éber anyukák mindig lesben állnak, és felidézik. De aligha a megkopaszodásra gondolnak, hanem az egyszerű megfázás elkerülésére. Ettől egyfajta hamis tudat kialakul az emberekben a "skalpjuk" kötelező védelméről.

A hajhullás 9 leggyakoribb oka.

A természet logikája szerint télen egyébként sem indokolt a szőr (haj) elvesztése, hiszen az emlősök szinte minden faja, amely ezen vagy hidegebb égövön él, ahogy romlik az idő a szőrzetét a vastagabb, melegebb téli változatra cseréli. A Zürichi Egyetemi Kórház egy sokat idézett tanulmánya például megállapította, hogy a tél nem vezet hajhulláshoz. Sőt a hat éven keresztül folytatott vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek éppen a téli hónapokban hajlamosak a legkevesebb hajat elveszíteni.

Tény: a hajhullás lehet szezonális

Az emberek naponta 50-100 szál hajat veszítenek. Van azonban egy időszaka az évnek - általában októberben és novemberben -, amikor ez a szám valószínűleg sokkal közelebb van a 100-hoz mint az 50-hez, s így a hajhullás jobban észrevehető. Ismert a szezonális vedlés jelensége, ami általában a nőket érinti, de férfiaknál is előfordulhat.

Azoknak az embereknek sincs okuk az aggodalomra, akik megtapasztalják a szezonális hajhullást, hiszen ez a szervezet téli felkészülésének normális része. A haj kissé megvastagszik télen. A gond akkor kezdődik, ha a hajvesztés folyamatosan napi 100 szál felett van, de ennek nincs összefüggése sem az évszakokkal, sem a hőmérséklettel.

Tévhit: a fejfedő állandó viselése miatt kihullik a haj

A fejfedő viselete segít a megfázás elkerülésében, de nincs jelentős hatással a haj egészségi állapotára. A haj gondozása azonban télen nyilvánvalóan több munkát ad, hiszen a fejfedők elnyomhatják a frizurát, de beléjük is izzadhatunk, ami gyakoribb hajmosást tehet szükségessé. De ettől még nem hullik ki a haj. Az ápolatlanság persze okozhat olyan fertőzést a fejbőrön, ami hajvesztéshez vezet, de az ilyen eseteket kár a tél vagy a sapka számlájára írni.

A sapkaviseléssel kapcsolatos mítosz azoktól a fiatal férfiaktól származik nagy valószínűséggel, akik a katonaságnál állandóan sapka vagy sisak viselésére voltak kötelezve. S mivel bekövetkezett a hajvesztés, úgy gondolták, hogy a nem mindig praktikus vagy komfortos viseletnek köszönhették a kopaszságukat. Csakhogy vizsgálatok szerint sokkal valószínűbb az egyéb okokból történő hajvesztés és a katonai szolgálat idejének egybeesése. Sok fiatal férfi kezd ugyanis kopaszodni a húszas évei elején.

Tény: a haj télen szárazabb lesz

Bár a téli időjárás és a viselet nem vezet kopaszodáshoz, de a hideg és a száraz levegő kissé mégis megváltoztatja a hajat, amely kissé szárazabb és törékenyebb lesz. Ahhoz, hogy a haj puha és erős legyen télen is, kicsivel több gondoskodás szükséges. A hosszú forró hajszárítózást ilyenkor érdemes elhagyni, s alacsonyabb hőmérsékleten hagyni a hajat megszáradni, illetve hajbalzsamot vagy balzsamos sampont használni. Illetve, ha nagyon száraz a haj, akkor nagyobb távolságokat tartva kell megmosni. A hajlakk helyett pedig jobb ilyenkor a hajfixáló zselé.

Ismert az úgynevezett húzás miatti hajhullás. Ezt az állandó fésülés miatt húzás, vagy a túlságosan szűk fejfedő húzása, dörzsölése elősegítheti. Ez ugyan csak egy átmeneti probléma, amely nem okoz végleges hajvesztést, de ami a fejfedőt illeti, könnyen elkerülhető. Érdemes a fejet egy vékony selyemkendővel betekerni, bekötni, s arra felvenni a kalapot, sapkát. Ez megszünteti a súrlódást, sőt a statikus feltöltődést is, végső soron a húzást, annak minden kellemetlen hatásával együtt.

A hajhullás ettől még bekövetkezhet. Ennek a következők a legfontosabb okai: stressz vagy betegség; hormonális problémák; bizonyos gyógyszerek mellékhatásai; gombás fertőzések; hajat húzó frizura; vegyi anyagok túlzott használata. S ha eszek egyike sem játszik szerepet, de a hajhullás mégis tényszerűen fennáll, akkor jobb tudomásul venni, hogy a genetika ellen értelmetlen harcolni. Akinek nagyon hiányzik a haja, végeztethet hajbeültetést vagy viselhet parókát is.

Forrás: healthcentral.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: