Mit jeleznek a sárgás foltok a bőrön?

Gyakran seborrhoeás dermatitisz következtében jelennek meg korpaszerű lemezkék, sárgás, viszkető foltok a bőrön. Hasonló panaszokat okozhat azonban például a pikkelysömör is, csakhogy a kétféle betegség más-más kezelést igényel. Fontos tehát, hogy szakemberre bízzuk a diagnózis felállítását.

A seborrhoeás dermatitisz gyulladásos állapot, amely elsősorban a fejbőrön okoz tüneteket, de gyakran érinti az arcot (főleg a szemöldökök közötti területen és az orr és a száj közötti nasolabialis redőben), a mellkast és ritkábban a hátat is. Jellemző tünete a zsíros, sárga foltok és keményebb, fehér lemezkék megjelenése, illetve a duzzadt, kipirult bőr és esetenként az égő viszketés.

fiatal nő, tükör, fürdőszoba, hajhullás
A seborrhoeás dermatitisz tünetei legtöbbször a fejbőrön jelentkeznek. Fotó: Getty Images

Az állapot összetéveszthető a pikkelysömörrel, avagy pszoriázissal, amely szintén okozhatja kemény, fehér, korpaszerű lemezkék megjelenését. A hajas fejbőrön megjelenő tünetek között a legfőbb különbség, hogy a pszoriázis megjelenése lehet porszerű és ezüstös felszínű, míg a seborrhoeás dermatitisz sárgás, a felszíne pedig zsírosnak érződik. Ezen túl a pikkelysömörös területek melletti bőrfelület tipikusan száraz, míg a másik betegség esetén ez nem érvényes – foglalta össze dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

Időről időre kiújulnak a tünetek

A seborrhoeás dermatitisznek egyelőre nem ismert a pontos kiváltó oka, de a genetikai meghatározottság könnyen tetten érhető. Kisbabáknál már 6-12 hónapos kor között jelentkezhetnek a tünetek, amelyek később, a hormonális változások időszakában, vagyis kamaszkorban gyakran visszatérnek. Felnőttek esetében is megfigyelhető, hogy időről időre kiújul a probléma, ezért hasznos lehet a megelőző kezelés bőrgyógyász által ajánlott termékek használatával. Az is megfigyelhető, hogy bizonyos környezeti hatásokra „tévesen” reagálhat az immunrendszer, ami a seborrhoeás dermatitisz fellobbanásához vezethet. Ilyen hatást fejthetnek ki a többi között:

  • egyes tisztálkodó szerek, tisztítószerek, mosószerek,
  • a száraz levegő,
  • bőrön élő mikroorganizmusok,
  • hormonális változások.

Az immunrendszerre ható betegségek és az idegrendszeri betegségek ugyancsak felerősíthetik a tüneteket.

A kezelés a tünetektől és az életkortól is függhet

„A seborrhoeás dermatitisz önmagában nem gyógyítható, a tünetek azonban jelentősen csökkenthetők, sőt, tünetmentesség is elérhető” – hangsúlyozta dr. Rózsa Annamária. Kifejtette, enyhe tünetek esetén lokális gyulladáscsökkentő kezelés javasolt, súlyosabb és nem múló tünetek esetén viszont mindenképpen szükséges az orvosi diagnózis és kezelés. E tekintetben nincs egyetlen jó, egyetemleges megoldás, hiszen például más ajánlható a gyerekeknek, a kamaszoknak és a felnőtteknek.

„Utóbbi két csoportnál a fejbőrön jelentkező tüneteknél főként szelén-szulfid-, szalicilsav- és kéntartalmú samponok jöhetnek szóba, de ha például a háttérben gombás fertőzés merül fel, akkor természetesen ezt kell megszüntetnünk. A betegség súlyos, fellángoló fázisában sokszor szükséges vényköteles szereket is felírnunk. Elsősorban felnőtteknél lehetnek hasznosak ilyen esetekben a lokális szteroidtartalmú készítmények, amelyek erőteljesen képesek visszaszorítani a gyulladást. Összességében tehát sokat tudunk segíteni az esztétikailag zavaró és esetleg kínzó tüneteken, a fellángolások megakadályozásában, illetve a jó állapot stabilizálásában” – magyarázta a bőrgyógyász.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: