Rákkeltő anyag lehet a szárazsamponokban

Világszerte népszerű hajápolási termék a szárazsampon, amely lehetővé teszi, hogy egy-két nappal elodázzuk a hajmosást. De a kényelemnek ára van: egy független laboratóriumi vizsgálat szerint ezen termékek jó része rákkeltő vegyi anyagot tartalmazhat.

A szárazsampon a modern kor vívmánya: sokak életét – elsősorban a nőkét – megkönnyíti, mivel ezek a termékek képesek "felszívni" a fejbőrről a felgyülemlett zsírt, így használatukkal néhány nappal kitolható az esedékes hajmosás. Azt viszont már kevesen tudják, hogy valójában mit fújnak a fejbőrükre és a hajukra. 

Van, akinek a szárazsampon nem alternatíva, mások rendszeresen használják. Fotó:Getty Images
Van, akinek a szárazsampon nem alternatíva, mások rendszeresen használják. Fotó:Getty Images

Egy Connecticut állambeli független amerikai laboratórium munkatársai 34 különböző márkájú szárazsampont vizsgáltak (márkánként akár több terméket is), hogy kiderítsék, tartalmaznak-e rákkeltő hatású vegyi anyagokat. A vizsgált minták 70 százalékában magas volt a benzol szintje,  ami szakemberek szerint azért aggasztó, mert a benzol rákkeltő anyag - írja a Healthline. 

A vizsgált szárazsamponokban található benzol mennyisége márkánként és az egyes márkákon belül termékenként eltérőnek bizonyult: egyes mintákban 170-szerese volt az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által meghatározott határértéknek. A minták közül tizenegyben haladta meg a határérték tízszeresét. 

Amit a benzolról tudni kell

A benzol egy színtelen folyadék, amelyet kőolajból nyernek, és amelyet leggyakrabban oldószerként használnak. Rákkeltő hatású, ennek ellenére számos tisztító-, és festékoldószerben megtalálható. Sőt, ez a kőolajszármazék inaktív összetevőként különféle egészségügyi és testápolási termékekben is jelen van. 

Mennyire veszélyesek a benzolt tartalmazó szárazsamponok?

 „A benzol rákkeltő anyag: a benzolnak való krónikus kitettség összefüggésbe hozható bizonyos leukémiás és egyéb rákos megbetegedések kialakulásával. Rövid távú expozíciója álmosságot, fejfájást, hányingert is okozhat” – nyilatkozta a Healthline-nak Kelly Johnson-Arbor, a MedStar Georgetown Egyetemi Kórház orvosa, hozzátéve, hogy a vegyület belélegzése akut és krónikus egészségügyi problémákat is kiválthat. 

Ugyanakkor, ahogy azt Samantha Radford vegyész és közegészségügyi szakértő megjegyezte: más az, ha valaki a foglalkozásából adódóan, mondjuk egy üzemben napi 8-12 órán át úgy dolgozik, hogy folyamatosan ki van téve a benzol hatásainak, és más, ha pár másodpercig érintkezik vele - amikor szárazsampont fúj a hajtöveire. Véleménye szerint nehéz megmondani, mennyire veszélyes a benzollal szennyezett szárazsampon használata.

A szárazsamponok piaci forgalmazásának szabályozása az Egyesült Államokban az FDA hatáskörébe tartozik. A gyógyszerekkel ellentétben viszont a kozmetikai termékek összetevőit az FDA nem hagyja jóvá. Ennek eredményeképpen a legtöbb kozmetikai összetevő biztonságosságát nem tesztelik humán klinikai vizsgálatokkal. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott valószínű több helyen zápor, zivatar. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Az északnyugati szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Szerdán hidegfronti hatás lesz a domináns az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra