Hogyan mérjük a kövérségünket?

A testtömegindexként (BMI) ismert egyszerű képletet használják naponta az orvosok és a kutatók, hogy meghatározzák páciensek alultápláltságának, vagy éppen elhízottságának mértékét. De vajon létezik-e jobb módszer a kövérség mérésére?

Megbízható a testtömegindex mérése?

Az elmúlt években számos vélemény fogalmazódott meg, melyek kétségbe vonták a hagyományosnak mondható testtömegindex megbízhatóságát a túlsúly mértékének megállapításában, mivel ez a képlet figyelmen kívül hagyja a zsírtömeg és az izomtömeg egymáshoz viszonyított arányát.

Rosszul mérjük a testtömegindexet?
Rosszul mérjük a testtömegindexet?

Emiatt a hiányosság miatt egy testépítő azonos testtömeg-indexszel rendelkezhet, mint sörhasú társa, aki soha életében nem sportolt. A BMI ráadásul a zsírszövetek testen belüli elhelyezkedését sem veszi figyelembe, pedig például a hasi tájékon lerakódott zsírréteg jobban megnöveli a szívbetegségek és cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mint a test többi részén kialakult zsírpárnák.

BMI: higgyünk neki vagy sem? A BMI, vagyis a testtömeg index egy olyan szám, amire sokan sokféleképpen, sokféle indokból hivatkoznak. Emellett ezzel a számmal kapcsolatban sok téves információ is kering, amit az egészségünk (és az önbizalmunk) érdekében jobb, ha nem veszünk készpénznek .

Létezik <a href="/taplalkozas/fogyokura/bmi_testtomegindex_kalkulator" title="alternatívája a BMI-nek" target="_blank">alternatívája a BMI-nek</a>?

A bio-impedancia méréssel például lehetőség nyílik a zsírszövetek és az izomszövetek differenciálására, ami nagy előnyt jelent a testtömeg-indexszel összehasonlítva.

Dr. Andrew Rundle és két kutatótársa vizsgálataik során összehasonlították a BMI-t öt másik alternatív mérési formával, hogy kiderüljön, melyik módszerrel lehet leghatékonyabban előre következtetni a magas vérnyomásra, a magas koleszterinszintre és a metabolikus szindrómára, melyek a szívbetegségek és a diabétesz előjelei lehetnek. Az öt alternatív módszer a következők voltak: zsírtömeg-index, zsírmentes tömeg-index, derékbőség, a derékbőség a testmagasság aránya, valamint százalékos testzsír.

A kutatásból kiderült, hogy a két mérési módszer, mely figyelembe vette a derékbőséget, valamivel megbízhatóbbnak bizonyult a glükóz és az alacsony HDL koleszterin meghatározásában, a zsírtömeg százalékos mérése pedig egy kicsit jobbnak bizonyult az LDL koleszterin mérésében, mégis összességében továbbra is a BMI számított a legmegbízhatóbb mérési módszernek, összegezte a kutatás eredményeit Steve Mooney, a tanulmány PhD hallgató szerzője.

"Bizonyos szélsőséges esetekben tehát ugyan léteznek jobb mérési módszerek a BMI-nél, de az átlagemberek se nem testépítők, se nem kórosan elhízottak, ezért összességében továbbra is a testtömeg-index marad a legmegbízhatóbb módszer a túlsúly és a potenciális egészségügyi kockázatok mérésre, ráadásul a képlet pofonegyszerű és bárki alkalmazni tudja" - nyilatkozta Mooney. A tanulmányt az Obesity Research & Clinical Practice című szakfolyóirat online kiadásában publikálták.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

Mindenütt csökken, gomolyosodik a felhőzet, és egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk, de legalább néhány órára mindenütt kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. Az élénk nyugati, északnyugati szél délnyugatira, délire fordul, és estére mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra