Hogy legyenek vakító fehér fogaim?

A fehér fogsor iránt egyre növekszik az igény, ami érthető is. Hiszen az elszíneződött fogak számos esetben az ápolatlanságot, az elhanyagoltságot sugallják, míg ezzel szemben a fehér fogsor az egészség és a jól ápoltság "hírnöke".

Miért színeződnek el a fogak?

A rendszeres és jól végrehajtott fogmosás ellenére is elszíneződhet fogazatunk. Sokan azt gondolják, hogy fogaik színe csupán genetikai adottság kérdése, pedig ez messze nem így van.

Szokások, melyektől besárgulnak a fogak Habár a genetikának is köze van ahhoz, hogy kinek mennyire fehérek a fogai, életmódunk szintén nagyon sokat nyom a latban. Ha szeretnénk, hogy fogaink ne sárguljanak be , érdemes ügyelni a korábbi cikkünkben leírtakra.

A fogak színét az apró pigmentrészecskék adják, fog- és szájápolás fogfehérítés fogzománc fogmosás fogkő fog
A fogak színét az apró pigmentrészecskék adják

A sárgásbarna színű fogkő a foglepedék elmeszesedésével alakul ki. A fogak felszínén folyamatosan képződő - ételmaradékokból és baktériumokból álló - foglepedék viszont rendszeres és helyes fogmosással eltávolítható. A fogak színét egyébként a szabad szemmel nem látható, apró pigmentrészecskék adják, amelyek a fogzománc és az alatta lévő dentin anyagába találhatók. A fogfehérítési módszerek egy része a pigmentrészecskék elszíntelenítésén alapul.

Mi befolyásolja a fogak színét?

Fogszínskála Még a fogorvosok sem értenek teljesen egyet a fogfehérítés kérdésében, egészen pontosabban abban, érdemes-e, szabad-e a tökéletesen tiszta fogat tovább fehéríteni. Mások szkeptikusak, hogy lehet-e? A fogszínskála segít eldönteni . Az életkor előrehaladtával romlik a fogak állaga és sötétedik a fogak színe, de azok az élelmiszerek, amelyekben nagy mennyiségben fordul elő mesterséges színezőanyag, szintén elváltozást okozhatnak a fogazat színezetében .

Vizsgálatok bizonyítják, hogy egyes italok, például a feketekávé és a tea szintén fogelszíneződést okozhatnak, sőt gyógyszerek, illetve gyógyhatású készítmények és betegségek is elszíneződéshez vezethetnek. A dohányzás miatt nikotinos, illetve kátrányos fogkövek képződnek , amelyek egyenes utat jelentenek a fog elszíneződéséhez. A fogakhoz tapadó lepedék és a fogkő egyébként a leggyakoribb oka a fogfelszínen történő elszíneződésnek.

Sárga fogak: így előzzük meg!

Mit tehetünk a szép "új" fehér fogakért?

Manapság egyre több emberben megvan az igény arra, hogy az elszíneződött fogait speciális eljárással szép fehérré varázsolja. A fogápolásnak ezen formája a tévhitekkel ellentétben nem fájdalmas - egyes esetekben lehet érzékeny -, és nem is károsítja a fogállományt. Tehát nem kell kétségbe esni azoknak, akiknek elszíneződött a foguk, és tenni akarnak ellene. Ma már léteznek kiváló kezelési lehetőségek.

A fogszövetek mélyebb rétegeit érintő elszíneződések kezelésére oxidáción alapuló fehérítő eljárásokat fejlesztettek ki, melyek fő alapanyaga a hidrogén-peroxid. A készítmények hatékonyságát a hidrogén-peroxid töménysége, a behatási idő és a hőmérséklet együttesen befolyásolja. A nagyobb töménységű anyagok (35 százalék) a gyorsabb rendelői, míg a kisebb koncentrációjú gélek (10-20 százalék) inkább az otthon végezhető kezelési lehetőségek alapanyagai.

A kezelés hatására visszanyerhetjük fogaink fehérségét. Az otthoni fogfehérítés a kisebb koncentrációjú fehérítő anyag miatt hosszadalmas, nem kielégítő hatású, ha nem helyesen használják, árthat az ínynek.

A túl gyors hatású, nagyobb koncentrációjú fehérítő a fogakban átmenetileg érzékenységet, fájdalmat is okozhatnak. A fehérítő anyag fellazítja a zománc állományát, ezért a fehérítés folyamata alatt a "színező" ételek fogyasztása kerülendő.

Hagyjuk elszíneződve a fogainkat?

Sokan megriadnak, hogy a fogfehérítés során roncsolódik a fogállományuk, mert nem tudják, hogy a kezelés során az aktív hatóanyag nem hatol a fogzománc szerkezetébe, és nem roncsolja az.

Ma már léteznek olyan fogfehérítési eljárások, amely során a fogakra helyezett gél lebomlik, és ilyenkor oxigén keletkezik, amely a fogzománc mikrobarázdáiban fejti ki hatását, és kifehéríti az elszíneződött fogakat. Tehát a fehérítést a "reakcióképes, aktív" oxigén végzi. Ez az "okos" oxigén a fogszerkezetben nem idéz elő változást, csak az elszíneződött felületeket teszi világosabbá. Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a kezelésnek semmilyen káros hatása nincs, nem sérül a fogíny.

Fogfehérítést után kell tartani újabb elszíneződéstől?

Néhányan azért nem döntenek a fogfehérítés mellett , mert attól tartanak, hogy árt a fogaknak, hogy a hatás, vagyis a szép fehér fogak csak "ideig-óráig" maradnak meg. A fehérítés alatt fellazult fogzománc a kezelés befejezése után "remineralizálódik", visszanyeri a keménységét, sőt a felszíne simább, keményebb lesz, kevésbé lesz hajlamos íngyulladásra, könnyebben tisztán tartható.

A megfelelő szájhigiénével a kifehérített fogak hosszabb ideig megtartják színüket. Tehát a rendszeres fogtisztítás nagymértékben hozzájárul a kezelés sikeréhez, ennek pedig alapja a napi minimum kétszeri, 3 perces időtartamú alapos fogmosás. Fogápolással megelőzhetjük a fog- és fogínybetegségeket, hiszen a lepedék eltávolításával nagymértékben hozzájárulunk fogazatunk egészségéhez.

Hogyan lehet vakítóan fehér a mosolyunk? fog- és szájápolás fogfehérítés fogzománc fogmosás fogkő fog
Hogyan lehet vakítóan fehér a mosolyunk?

Természetesen nem tart örökké a fogfehérítéssel elért eredmény, tartóssága függ a fogfehérítési eljárástól és az életmódtól is. Ha valaki például rendszeres feketekávé-, illetve teafogyasztó, az számolhat azzal, hogy nála hamarabb megszűnhet a fehérítés hatása.

A kezelést meg lehet ismételni?

Fontos azt is tudni, hogy fehérítés hatására a tömések és koronák nem fehérednek. Bizonyos esetekben, szükség lehet ezek cseréjére. Ezt a kérdést a kezelés előtt minden esetben érdemes a kezelőorvossal tisztázni. A magyar piacon egyébként már elérhetők olyan készítmények, amelyekkel otthon is végezhető fogfehérítés - természetesen megfelelő szakmai háttér segítségével és tanácsadással.

Kiknek nem ajánlott a fogfehérítés?

Ha elszíneződött a fogunk és szeretnénk alávetni magunkat egy fogfehérítési kezelésnek, érdemes előtte alaposan kivizsgáltatni fogaink állapotát, mivel rossz, gyulladt fogak esetén nem ajánlatos "belevágnunk" a kezelésbe. Meglévő pótlások esetén megfontolandó a fehérítés, vagy éppen a pótlás cseréje, mivel a fogpótlás nem fehéredik, így elüthet a színe a kifehérített fogaktól.Az elszíneződött fogak kifehérítése sem a terhes és szoptató anyák részére, sem a fiatalkorúak számára nem javasolt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra