Hajápolás

Egyre többet mosunk hajat. Vajon jól tesszük-e? Nem pont azzal csúfítjuk-e el végérvényesen, amivel eredetileg szépíteni akartuk?

A hajmosás gyakorisága

A hajmosás gyakorisága attól függ, mennyire piszkolódik be a hajunk, és mennyire száraz vagy zsíros a fejbőrünk. Bizonyos kezelések idején, nagyon hamar zsírosodó hajnál esztétikai szempontok miatt, illetve olyan helyeken, ahol a haj gyorsan bepiszkolódik, indokolt lehet a viszonylag gyakori hajmosás, de egyébként hetente egyszer-kétszer elegendő mosnunk. A nagyon zsírosodó hajat naponta is nyugodtan moshatjuk, de arra ügyelni kell, hogy a célnak megfelelő, kímélő sampont használjunk, mert ellenkező esetben a többszöri hajmosás nagyon igénybe veheti, kiszáríthatja a fejbőrt.

A samponokról

A praktikus "2 in 1" samponok használata csalóka módon egyre gyakoribb hajmosásra ösztönöz. Sokan a saját hajuk, fejbőrük megváltozott viselkedését, vagy a piszkos városi levegőt okolják, ami részben igaz is lehet. Ugyanakkor elfeledkeznek egy nagyon egyszerű és logikus dologról, ami a "kettő az egyben" samponok használatából fakad. Mivel ezek balzsamot is tartalmaznak, melynek az a feladata, hogy a hajon védőréteget képezve védje és jól fésülhetővé tegye a hajat, nyilvánvalóan a sampon nem fogja letisztítani a hajról a saját balzsam-hatóanyagát. Ily módon egy bizonyos réteg mindig marad a hajon, amelytől állandóan ugyanazt a kombinált sampont alkalmazva sohasem szabadulhatunk meg. Idővel fölveszi a környezet szennyeződését, de nem tisztítjuk le, hanem mindig új és új réteget adva hozzá, a haj végül teljesen ápolatlan hatást kelt. Ezért tanácsos a kombinált készítményeket csak azokra az alkalmakra tartogatni, amikor körülményes volna két flakont magunkkal vinni, és szorít az idő. A különálló balzsam és sampon használatán túl mindig célszerű az előbb említett okból kifolyólag két jól bevált sampont felváltva használni. Így nagyobb eséllyel biztosítható, hogy az egyik szer a legközelebbi hajmosáskor eltávolítja a másik esetleges maradékát a hajról.

A különleges csillogást és hajszerkezet-javulást ígérő samponokról azt érdemes tudni, hogy a haj már elhalt szövet, tehát úgy ápolhatjuk, ahogy a cipőt kenjük cipőkrémmel. Alapvetően a hajminőséget az határozza meg, milyen haj nő ki a hajhagymákból. Ápolatlanul hamarabb tönkre megy. Néha egész sokat segíthetünk a megjelenésén, de a különböző balzsamok, pakolások nem befolyásolják az utána növekvő haj minőségét. Azt csak nyugodt, helyes életmóddal és megfelelő táplálkozással lehet befolyásolni. Ahogy a cipőkrémnél, az ápolószerek is csak akkor érnek valamit, ha rendszeresen használjuk őket.

A hajmosás menete

Hajmosás előtt lehetőleg fésüljük ki a hajat, majd alaposan vizezzük be, a sampont csak ezután kenjük rá. A sampont mindig kétszeresre hígítva célszerű felvinni, mennyisége pedig a haj hosszúságától függ. A másodszori samponozás főleg a piszkos hajnál, ill. heti egyszeri mosásnál indokolt.

A mosásnál érdemes az ujjbegyekkel megmasszírozni a fejbőrt. A könnyű masszírozásnál a fejbőrnek szinte nem szabad megmozdulnia, az erőteljes dörzsölés tilos. A helyes masszírozás serkenti a vérkeringést, ezáltal kicsit mérsékelheti a hajhullást és a faggyúképződést.

Masszírozás után ritka fogú, legömbölyített sertéjű kefével óvatosan bontsuk ki a hajat, és alaposan, több percen át öblítsük. Ha balzsamot is használunk, ugyanúgy érdemes kefével kifésülni az öblítés előtt.

Jó nedvszívó frottír törölközővel alaposan, de kíméletesen szárítsuk meg a hajat. Különösen a haj tövét, majd a hajvégekre lecsurranó nedvességet jó többször is megtörölni. Ily módon a hajban maradt nedvesség akár 70%-át is eltávolíthatjuk, ami a hajat nem éppen kímélő hajszárítás idejét alaposan lerövidítheti. A hajszárítást akár teljesen el is hagyhatjuk, ha a teljes száradásig meleg helyen maradunk, és biztosan nem fázunk meg.

A hajfestésről

A hajfestékek alapvetően a már kinőtt hajat roncsolják, elvileg a hajhagymákat nem károsíthatják, ezért a festett rész lenövése után a hajnak egészségesnek kell lennie. A női haj ritkulásának vagy a kopaszodásnak a hátterében hormonális vagy egyéb okok keresendők, a festésnek nincs ilyen drasztikus hatása.

A hajszín megváltoztatásának két módja van. Azoknak, akiknek még nem ősz a haja, de már megjelent több-kevesebb ősz hajszála, vagy csak eredeti hajszínük tónusát, árnyalatát szeretnék megváltoztatni, bőven elég hajszínezőket használniuk, ezért fodrászuktól is ezeket kérjék. A hajszínezők általában természetes növényi anyagokkal készülnek, mint amilyen a henna, és inkább ápolják a hajat, ami legalább kétszeri használat után valóban csillogóbb, selymesebb lesz.

A hajszerkezetet roncsoló, esetenként szőkítést is igénylő festés csak akkor indokolt, ha valaki teljesen meg akarja változtatni eredeti hajszínét.

A fodrászoktól is hasznos lehet tanácsot kérni, de ők inkább a professzionális termékeket és azok közül is az általuk használt márkákat ismerik, a drogériákban kapható "kenceficéket" kevésbé. Ezért tanácsos több helyről érdeklődni és beszerezni az információt, kinek, mi vált be.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció