Hajápolás

Egyre többet mosunk hajat. Vajon jól tesszük-e? Nem pont azzal csúfítjuk-e el végérvényesen, amivel eredetileg szépíteni akartuk?

A hajmosás gyakorisága

A hajmosás gyakorisága attól függ, mennyire piszkolódik be a hajunk, és mennyire száraz vagy zsíros a fejbőrünk. Bizonyos kezelések idején, nagyon hamar zsírosodó hajnál esztétikai szempontok miatt, illetve olyan helyeken, ahol a haj gyorsan bepiszkolódik, indokolt lehet a viszonylag gyakori hajmosás, de egyébként hetente egyszer-kétszer elegendő mosnunk. A nagyon zsírosodó hajat naponta is nyugodtan moshatjuk, de arra ügyelni kell, hogy a célnak megfelelő, kímélő sampont használjunk, mert ellenkező esetben a többszöri hajmosás nagyon igénybe veheti, kiszáríthatja a fejbőrt.

A samponokról

A praktikus "2 in 1" samponok használata csalóka módon egyre gyakoribb hajmosásra ösztönöz. Sokan a saját hajuk, fejbőrük megváltozott viselkedését, vagy a piszkos városi levegőt okolják, ami részben igaz is lehet. Ugyanakkor elfeledkeznek egy nagyon egyszerű és logikus dologról, ami a "kettő az egyben" samponok használatából fakad. Mivel ezek balzsamot is tartalmaznak, melynek az a feladata, hogy a hajon védőréteget képezve védje és jól fésülhetővé tegye a hajat, nyilvánvalóan a sampon nem fogja letisztítani a hajról a saját balzsam-hatóanyagát. Ily módon egy bizonyos réteg mindig marad a hajon, amelytől állandóan ugyanazt a kombinált sampont alkalmazva sohasem szabadulhatunk meg. Idővel fölveszi a környezet szennyeződését, de nem tisztítjuk le, hanem mindig új és új réteget adva hozzá, a haj végül teljesen ápolatlan hatást kelt. Ezért tanácsos a kombinált készítményeket csak azokra az alkalmakra tartogatni, amikor körülményes volna két flakont magunkkal vinni, és szorít az idő. A különálló balzsam és sampon használatán túl mindig célszerű az előbb említett okból kifolyólag két jól bevált sampont felváltva használni. Így nagyobb eséllyel biztosítható, hogy az egyik szer a legközelebbi hajmosáskor eltávolítja a másik esetleges maradékát a hajról.

A különleges csillogást és hajszerkezet-javulást ígérő samponokról azt érdemes tudni, hogy a haj már elhalt szövet, tehát úgy ápolhatjuk, ahogy a cipőt kenjük cipőkrémmel. Alapvetően a hajminőséget az határozza meg, milyen haj nő ki a hajhagymákból. Ápolatlanul hamarabb tönkre megy. Néha egész sokat segíthetünk a megjelenésén, de a különböző balzsamok, pakolások nem befolyásolják az utána növekvő haj minőségét. Azt csak nyugodt, helyes életmóddal és megfelelő táplálkozással lehet befolyásolni. Ahogy a cipőkrémnél, az ápolószerek is csak akkor érnek valamit, ha rendszeresen használjuk őket.

A hajmosás menete

Hajmosás előtt lehetőleg fésüljük ki a hajat, majd alaposan vizezzük be, a sampont csak ezután kenjük rá. A sampont mindig kétszeresre hígítva célszerű felvinni, mennyisége pedig a haj hosszúságától függ. A másodszori samponozás főleg a piszkos hajnál, ill. heti egyszeri mosásnál indokolt.

A mosásnál érdemes az ujjbegyekkel megmasszírozni a fejbőrt. A könnyű masszírozásnál a fejbőrnek szinte nem szabad megmozdulnia, az erőteljes dörzsölés tilos. A helyes masszírozás serkenti a vérkeringést, ezáltal kicsit mérsékelheti a hajhullást és a faggyúképződést.

Masszírozás után ritka fogú, legömbölyített sertéjű kefével óvatosan bontsuk ki a hajat, és alaposan, több percen át öblítsük. Ha balzsamot is használunk, ugyanúgy érdemes kefével kifésülni az öblítés előtt.

Jó nedvszívó frottír törölközővel alaposan, de kíméletesen szárítsuk meg a hajat. Különösen a haj tövét, majd a hajvégekre lecsurranó nedvességet jó többször is megtörölni. Ily módon a hajban maradt nedvesség akár 70%-át is eltávolíthatjuk, ami a hajat nem éppen kímélő hajszárítás idejét alaposan lerövidítheti. A hajszárítást akár teljesen el is hagyhatjuk, ha a teljes száradásig meleg helyen maradunk, és biztosan nem fázunk meg.

A hajfestésről

A hajfestékek alapvetően a már kinőtt hajat roncsolják, elvileg a hajhagymákat nem károsíthatják, ezért a festett rész lenövése után a hajnak egészségesnek kell lennie. A női haj ritkulásának vagy a kopaszodásnak a hátterében hormonális vagy egyéb okok keresendők, a festésnek nincs ilyen drasztikus hatása.

A hajszín megváltoztatásának két módja van. Azoknak, akiknek még nem ősz a haja, de már megjelent több-kevesebb ősz hajszála, vagy csak eredeti hajszínük tónusát, árnyalatát szeretnék megváltoztatni, bőven elég hajszínezőket használniuk, ezért fodrászuktól is ezeket kérjék. A hajszínezők általában természetes növényi anyagokkal készülnek, mint amilyen a henna, és inkább ápolják a hajat, ami legalább kétszeri használat után valóban csillogóbb, selymesebb lesz.

A hajszerkezetet roncsoló, esetenként szőkítést is igénylő festés csak akkor indokolt, ha valaki teljesen meg akarja változtatni eredeti hajszínét.

A fodrászoktól is hasznos lehet tanácsot kérni, de ők inkább a professzionális termékeket és azok közül is az általuk használt márkákat ismerik, a drogériákban kapható "kenceficéket" kevésbé. Ezért tanácsos több helyről érdeklődni és beszerezni az információt, kinek, mi vált be.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: