Egy hajgyógyász tanácsai

A hajunk nemcsak ékességünk, elégedetlenségünk, vagy éppen büszkeségünk tárgya, a különböző divathóbortok szenvedő alanya lehet, hanem szervezetünk bonyolult jelzőrendszerének része is.

Alapos vizsgálatával közelebb kerülhetünk egészségi állapotunk felméréséhez, hiszen betegségek meglétére, illetve tápanyagok, nyomelemek hiányára figyelmeztethet - tudtuk meg Hácsek Ildikó hajgyógyásztól, aki a babaszoba.hu chatjén válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Ha hullik a haj

A legtöbben akkor figyelnek fel arra, hogy valami baj van a hajukkal, amikor erőteljes hajhullást tapasztalnak. Érdemes egyszer-egyszer megszámolni a fésűben maradt, vagy a papír fölötti fésülködéskor kihullott szálakat: ha 50 szálnál kevesebb, nincs baj. Ha 50-100 között van, akkor az még normális, de ennek is érdemes megvizsgálni az okát, mert hosszabb távon ritkulás jelentkezhet. Nők leggyakrabban a szülés után tapasztalnak intenzív hajhullást. Ez a jelenség az első öt hónapban még természetes: a szervezet méregtelenítésének része. A szoptatás alatt az anyai szervezet vitaminhiánya miatt ez a folyamat elhúzódhat, de mindenképpen érdemes figyelni rá. A hajhullás oka ugyanis sokféle lehet: vas-, vitamin-, tápanyaghiány, hormonális zavar, keringési problémák, stressz.

Akinek gondja van a hajával, keressen fel egy hajvizsgálatot. A mikrokamerás hajvizsgálat tisztázhatja a hajhagymák állapotát: az érintett kétszázszoros nagyításban láthatja a fejbőrének és a vizsgálatra kiemelt hajhagymájának képét, és maga is megtekintheti, milyen különbség van az egészséges és a beteg hajhagyma között.

A hajvizsgálat után a hajgyógyász kezelési lehetőségeket javasol. Ez azonban mindig személyre szabott, hiszen nem a hajhullást kell elsősorban kezelni, hanem a mögötte lévő bőrproblémákat, egyéb gondokat.

A hajhullás, hajritkulás nem ritkán kopaszodáshoz vezet. Ennek több típusa van: a sebborheás beteg haja egyenletesen ritkul - ez időben elkezdett, kitartó kezeléssel jól gyógyítható. A "férfias", vagyis a koponya közepén felnyúló kopaszság androgenetikus okokra vezethető vissza. A foltokban kihulló haj pedig valamilyen betegségről, gyulladásos gócról, idült fogászati problémáról, daganatos megbetegedésről árulkodik.

A korpásodás is többféle lehet

Sokan érdeklődtek a chatbeszélgetés ideje alatt, mit tehetnének makacsul "havazó", korpás hajukkal. Egy középkorú férfi arról számolt be, hogy évek óta zsíros és korpás a haja, 2-3 naponta kell mosnia, mert különben viszket a fejbőre. Elvékonyodott, erőtlen haja erősen ritkul is, ami nem csoda, hiszen a zsíros fedőréteg és a korpa alatt nem levegőznek, pusztulnak a hajhagymák. Hácsek Ildikó személyes konzultációra invitálta, hiszen az ilyen különösen makacs elváltozás mögött több ok is meghúzódhat, lehet akár örökletes bőrbetegség is, egyéni kezelésre szorul. Amikor a fejbőrön gyulladt, vörös, viszkető foltok jelennek meg, a bőrlemezkék pedig összefüggő kis darabokban szakadnak fel a fejbőrről, sebborheás bőrbetegségről lehet szó. Más-más kezelést igényel a zsíros és a száraz hajon előforduló korpa is. Van olyan - reklámokból jól ismert - sampon, ami a száraz korpát tökéletesen eltünteti, de kevésbé hatásos zsíros haj esetében. Ilyenkor a hajgyógyász speciális kúrát ajánl, amely samponból, gyógykapszulából és szükség esetén vitamin-utánpótlásból áll.

Kíméletes hajápolás

Az egészséges haj érték, vigyázzunk rá! A túl gyakori hajmosás nem egészséges, a jól kezelt hajat elegendő hetente egyszer megmosni. Ha zsírosodásra hajlamos, akkor is be lehet állítani ilyen rendszerességre: a zsírosodás okát pedig nem árt tisztázni közben. Lehet örökletes - ez esetben folyamatos karbantartást igényel - vagy táplálkozás következménye. Ez utóbbi esetben csökkenteni kell a fűszeres, zsíros ételek fogyasztását és a nassolást. Nem a víz árt a hajnak (tehát zuhanyozáskor nem baj, ha vizes lesz), hanem a samponokban lévő vegyszerek, akármennyire is kíméletesek. A száraz, töredezett haj vagy kezelési hibából adódik, vagy vérszegénységre, vitamin- és tápanyaghiányra utal. A hajszárító brutálisan kiszárítja a hajat, tehát ha csak lehet, érdemes mellőzni. Otthonról való elindulás előtt hosszabb időt tanácsos hagyni a készülődésre, hogy rendesen megszáradjon a haj, mert a nyirkos fejbőrrel a hidegre kilépve könnyen megfázhatnak a hajhagymák.

A hajfesték, a dauer, a szőkítőpor agresszíven károsítja a hajat, ezért jobb elkerülni. Különösen veszélyes a két szélsőség: ha sötét hajat szőkére, vagy szőkét feketére festetnek be. Ha mindenáron a divatnak akarunk hódolni, akkor is érdemesebb inkább a bemosással, mint a tartós festéssel megváltoztatni a színét.

Az újszülöttek haja többnyire kihullik - válaszolt Hácsek Ildikó egy érdeklődő kérdésére. A fekvésnél kikopott, kopasz folt természetes a kisbabáknál. A hajnövekedést a közhiedelemmel ellentétben siettetni nem lehet azzal, hogy gyakrabban vágják a hajat: legfeljebb valamivel erősebb lehetnek a hajszálak, mivel jobban levegőznek a szőrtüszők, a hajhagymák. Akadt olyan kérdező is, akit a gyermeke fején lévő forgók zavartak: ezek ellen tenni azonban nem lehet, ez genetikailag kialakult tulajdonság.

Hácsek Ildikó hajgyógyászt személyes konzultációra, időpont-egyeztetésre a 06-20-9975-548-as telefonon vagy a hajgyogyildi@freemail.hu címen lehet kérni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció