Daganatot okozhat egy fodrászati termék

A hajkiegyenesítő termékek használata növelheti a méhdaganatok kockázatát – derült ki egy friss kutatásból.

Két és félszer nagyobb a méhtestrák kockázata azoknál a nőknél, akik hajkiegyenesítő termékeket használnak – derült ki egy frissen publikált kutatásból. A Guardian cikke szerint azoknál az embereknél fedezték fel az összefüggést, akik nagyon gyakran használnak efféle termékeket.

Veszélyes anyagok a hajkiegyenesítőkben

A tanulmányban közel 34 ezer, 35 és 74 év közötti nő egészségi állapotát kísérték figyelemmel átlagosan 11 évig. Ez idő alatt a vizsgált csoportban 378 nőnél alakult ki méhtestrák. Miután a kutatók figyelembe vették a résztvevőket érintő egyéb kockázati tényezőket is, arra jutottak, hogy több mint két és félszer gyakoribb volt ez a daganat azoknál a nőknél, akik az azt megelőző évben több mint négyszer használtak hajkiegyenesítő termékeket. Azoknál viszont, akik négynél kevesebbszer használtak ilyen termékeket, csak minimálisan emelkedett a daganat előfordulása a hajkiegyenesítő termékeket sosem használó emberekhez képest.

hajkiegyenesítő
Veszélyes anyagokat azonosítottak a hajkiegyenesítőkben. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Becslések szerint a hajkiegyenesítőket soha nem használó nők 1,64 százalékánál alakul ki méhrák 70 éves korukra, de a gyakori használóknál ez a kockázat 4,05 százalékra nő – írja a tanulmány vezetője, Alexandra White, a US National munkatársa. Szerinte a méhtestrák még így is egy viszonylag ritka daganattípusnak számít, fontos azonban tisztában lenni minden olyan tényezővel, ami növelheti a kialakulásának kockázatát.

Korábbi tanulmányok is kimutatták már, hogy a hajkiegyenesítő termékek némelyike tartalmazhat olyan vegyületeket, amelyek hormonális zavarokat idézhetnek elő. Ezeket az anyagokat más kutatások a mell- és petefészekrák magasabb kockázatával is összefüggésbe hozták.

A méhtestrák az összes női daganat hozzávetőlegesen 5 százalékát teszi ki. Ez a betegség a méhnyakrákkal ellentétben inkább az idősebb, 60 év fölötti hölgyeket érinti. Fiatalabbaknál, főleg 30 éven alattiaknál csak elvétve, nagyon ritkán fordul elő ez a ráktípus. Több ismert kockázati faktora is van, ilyen például a magas vérnyomás és a cukorbetegség, illetve az, amikor valaki kórosan elhízott. Szintén növeli a kockázatot egy korábbi petefészek- vagy emlőrák is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: