Bőrünkre megy

A megnyerő külsőhöz, a jó megjelenéshez elengedhetetlen a szép, egészséges bőr. A kiegyensúlyozott táplálkozás, az optimális tápláltsági állapot bőrünkön is látható, míg egyes tápanyagok hiánya bőrünkön is nyomot hagy.

Táplálkozásunk általában energiában és egyes tápanyagokban bőséges, más tápanyagokból viszont gyakran kisebb hiány mutatkozik.

A bőr az egyik legjelentősebb szervünk.

Bőrünkön keresztül érintkezünk a környezettel, s bőrünk véd meg a környezet káros hatásaitól is. Felszíne 1,6-1,8 m2. Rugalmassága védi az alatta lévő, sebezhető képleteket, tompítja a nyomás és az ütés erősségét. Egyik fő funkciója a fényvédelem; elnyeli az UV-sugarak nagy részét. Döntő szerepe van a testhőmérséklet szabályozásában. Savas vegyhatásának köszönhetően gátolja a baktériumok és gombák megtelepedését. Megakadályozza a víz és az elektrolitok kiáramlását a külvilágba, másrészt gátat szab a bőrre kerülő anyagok felszívódásának. Ha bőrünk egy része károsodik - például égés hatására -, akkor szervezetünk sok folyadékot, fehérjét, elektrolitot és vitaminokat veszít. Az égett beteg tápanyagszükséglete - az égett bőrfelület kiterjedésének függvényében - sokszorosan megnő. A bőr sokoldalú működése mellett meghatározó szerepet tölt be az egyén életében; szépségét, fiatalságát szeretnénk minél tovább megőrizni.

Bőrünk szépségének megóvása azon is múlik, hogy táplálékaink tartalmaznak-e megfelelő mennyiségben esszenciális tápanyagokat, vagy egy, esetleg több tápanyagból, elsősorban vitaminokból és ásványi anyagokból hiányos a bevitel. Ilyenkor, bár halhatatlan hiánybetegséggel a hazai táplálkozási viszonyok között csak ritkán találkozunk, marginális tápanyaghiánnyal gyakran szembesülhet a szakember. Például: vashiányos vérszegénység fennállását jelezheti a bőr és a látható nyálkahártyák sápadtsága, az íny és a nyelv gyulladása, a szájzug berepedése stb. A bőrelváltozások mellett a körmök alakja is megváltozhat, s a hajhullás sem szokatlan tünet.

Az éhezésnél (szegénység, rosszul beállított fogyókúra) a fehérjehiány hosszú ideig rejtve maradhat, mert a szervezet a túlélés érdekében alkalmazkodik a koplaláshoz. A szöveti fehérjeveszteséggel lelassul az anyagcsere. Az ebben az állapotban bekövetkező stressz, műtét, fertőzés mélyreható változást okozhat a szervezet anyagcseréjében, s már akár két hét alatt is kialakulhat a fehérjeenergia alultápláltság súlyos képe. Szerencsére ilyen kórállapot csak ritkán (általában súlyos betegség kapcsán) fordul elő. A fehérjehiány következtében ödéma, vizenyő alakulhat ki, a fertőzésre való fokozott érzékenységen kívül - egyéb tünetek mellett - bőrgyulladás, hajhullás is tarkíthatja a képet.

C-vitamin-hiány esetén növekszik a fertőzések iránti fogékonyság, csökkenhet a könny- és nyálképződés, a bőrön és a nyálkahártyákon apró vérzések mutatkozhatnak. Télutón, ha nem eszünk elég friss zöldséget, gyümölcsöt, megeshet, hogy fogmosásnál, dörzsölésre vérzik a fogínyünk. C-vitaminra és megfelelő fehérjebevitelre van szükség a kollagénképződéshez is, hiány esetén a bőr érzékenyebb a károsító hatásokra, elhúzódóbb a sebgyógyulás.

Riboflavin, B2-vitamin hiánya esetén először égő érzés jelentkezik a száj körül, az ajkakon, a nyelven, a nemi szerveken, majd vérbőség, hámló bőrgyulladás fejlődik ki a száj, a szem és az orr körül, esetleg a fülkagylón is. A nemi szervek (herezacskó, kisajkak) is érintettek lehetnek. A szájzugban nehezen gyógyuló berepedések keletkeznek. A nyelv gyulladt, vörös, sima felszínű, mintha lelakkozták volna.

Piridoxin, B6-vitamin hiánya megjelenésében nagyon emlékeztet a riboflavinhiányra. Míg ez utóbbi csak hosszú ideig tartó hiányos B2-vitaminbevitel után fejlődik ki, a B6-vitamin-hiány bőrtünetei már néhány heti elégtelen ellátás után jelentkezhetnek. Kifejezett hiánya ritka, a marginális hiány gyakoribb. Jellemző tünet az ajak és a nyelv gyulladása, az ajak fájdalmas berepedése, és a szem és az orr körül észlelhető fokozott fattyúmirígy-működés.

A niacin és előanyagának a triptofánnak együttes hiánya pellagrát okoz.

A pellagra szó érdes, repedezett bőrt jelent. A csaknem kizárólag kukoricát fogyasztó népcsoportoknál fordul elő. Egyéb tünetek mellett különösen a napnak kitett helyeken a bőr gyulladt, hámló, pikkelyes, repedezett, és sötéten elszíneződött, a hajlatokban nedvedző gyulladás, a nyelv és a szájnyálkahártya gyulladása is nehezíti a beteg helyzetét.

A régebben H-vitaminnak nevezett biotin ritkán előforduló hiányának is lehetnek bőrtünetei. Száraz, pikkelyes bőrgyulladáson kívül a nyelv ízlelőbimbói is sorvadtak, és hajhullás is bekövetkezhet.

Az A-vitamint hámvédő vitaminnak is nevezik. A látásban, a szem sötéthez való alkalmazkodásában betöltött szerepét a régi időktől ismerik. Kínában 3500 évvel ezelőtt már májjal gyógyították a farkasvakságot (szürkületi vakság). Hiánya a fejlődő országokban ma is gyakori, nálunk általában csak betegségekhez kapcsolódva fordulhat elő. Jellemző tünet, hogy a nyálmirigyek sorvadnak, a nyálkahártyák kiszáradnak, szájgyulladás, a bőrön pedig elszarusodás lép fel. A szem kötőhártyájának, illetve szaruhártyájának a kiszáradása látásromláshoz, illetve vaksághoz vezethet.

A folyadékfelvétel is befolyásolja bőrünk állapotát, hiszen valamennyi életfolyamat vizes közegben játszódik le. Folyadék tartja nedvesen a nyálkahártyákat és védi meg a kiszáradástól, s szerepet játszik a sejtek alakjának és struktúrájának a kialakításában is. A vízhiányos bőr szárazzá válik. A fiatalság, a szépség egyik titka, hogy sikerül e testünk víztartalmát minél tovább megőrizni.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi a tápanyagszükségletet.

A hiány kialakulásának többféle oka lehet.

Például:

  • a táplálék nem tartalmaz elegendő tápanyagot (az ételek elkészítésénél nagy a veszteség)
  • hiányos a táplálkozás (szegénység, magány, étvágytalanság, fogászati problémák, "divat", a táplálkozási ismeretek alacsony szintje, betegségek)
  • hiányos emésztés, vagy felszívódás
  • megnövekedett szükséglet (gyors növekedés, erős fizikai aktivitás, fertőzések, trauma, műtét, gyógyszeres kezelés)

Klasszikus hiánytünetek hazánkban alig fordulnak elő. Azonban az is igaz, hogy az optimális vitaminellátottság és a teljes hiány között számos átmeneti állapot van. Kezdetben a hiány csak laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki, de már ilyenkor is megváltozhatnak azok a funkciók, amelyekben a kérdéses tápanyagoknak szerepük van.

A jó tápláltsági állapot, az optimális vitamin- és ásványianyag-ellátottság csökkenti a környezeti és a mindennapi stressz hatását, csökkenti számos megbetegedés kialakulásának a kockázatát. Tehát nemcsak a hiányállapot megelőzése, hanem az optimális ellátottság elérése a cél. Az antioxidánsokról (C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, szelén) pedig úgy tudjuk, hogy lelassítják az öregedési folyamatokat, s ki ne szeretne sokáig fiatalos maradni. XI.évf./12.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő