A testszag így árulkodik az életkorról

Akár testszaga alapján is megbecsülhető egy ember életkora. Testszagunk a korral folyamatosan változik, amiben szerepet játszik az egészségi állapot, egyes gyógyszerek, de a táplálkozás vagy a hormonrendszer változásai is.

Milyen betegségekre figyelmeztethet a kellemetlen testszag?

Az életkor előrehaladtával bőrünk is öregszik, és egyre több zsírsavat termel. Amikor ezek levegővel érintkeznek, egy 2-nonenal nevű vegyület szabadul fel, aminek jellegzetes szagát nevezik egyesek öregszagnak - írja a brightside.me. Ezen felül, ahogy telik az idő, táplálkozási szokásaink is megváltozhatnak, márpedig testszagunkra is kihatással van, mit eszünk. A halak, fűszerek, vörös húsok emésztéskor a véráramba jutó összetevői megváltoztathatják a verejték szagát.

Az életkor előrehaladtával a testszag is megváltozik
Az életkor előrehaladtával a testszag is megváltozik. Fotó: Getty Images

Az idős emberek szomjúságérzete kevésbé erős, ezért gyakrabban dehidratáltak. Ez szájszárazságot okozhat, a szárazabb szájüregben pedig könnyebben szaporodnak el azok a baktériumok, amelyek erősebb szájszagot okoznak. Emellett idősebb korban egyre többen viselnek műfogsort, ami még rendszeres és alapos tisztítás mellett is remek táptalajt biztosíthat a kellemetlen leheletért felelős mikrobáknak. Ráadásul időseknél egyes fogászati problémák is sokkal gyakoribbak, ami a szájszagot is kellemetlenebbé teheti, illetve általánosságban is befolyásolhatja a testszagot.

Az életkor előrehaladtával hormonális változások is együtt járnak, gondoljunk csak például a menopauzára. A hormonháztartásra hatással van a pubertás, de még a stressz is, és ezek mind-mind kihathatnak a testszagunkra. Emellett ott vannak még a különféle táplálékkiegészítők és gyógyszerek is: az antidepresszánsok például bizonyítottan hatással lehetnek a testszagra. Ennek az az oka, hogy a verejtékmirigyek a gyógyszerek hatására több izzadságot termelnek a hónalj és a lágyék területén, ami a bőrön élő baktériumokkal keveredve kellemetlen szagok forrása lehet.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)