A legjobb ránctalanító hatóanyag

Bár manapság tengernyi újdonság ígér folyamatosan ránctalanító hatást, a retinol, vagyis az A-vitamin a 80-as évek óta ismert, amelynél azóta sincs bizonyítottan hatásosabb anti-aging hatóanyag. De mit is tud pontosan és hogyan érdemes használni, terméket választani?

A retinol hatékonyságát könyvtárnyi szakirodalom támasztja alá, és a napi fényvédelem mellett a legbiztosabb és legbizonyítottabb módja az egészséges és fiatalos bőrműködés fenntartásának. Harmincon túl már-már kötelező beépíteni a tudatos bőrápolási rutinunkba, ráadásul nemcsak a ráncok elleni hosszú távú hatása, hanem a pigmentfoltok, sőt a pattanások elleni hatékonysága is ismert.

Retinol és retinolsav

A retinol a tiszta A-vitamin szinonimája, a retinoidok családjába tartozó hatóanyag, a retinolsav (vagy más néven tretinoin ) nem vényköteles változata. A retinolsav a vényköteles változat, amely a mai napig is az egyetlen, az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) által is jóváhagyott gyógyszernek minősülő hatóanyag a photoaging, vagyis UV sugárzás okozta bőröregedés kezelésére. Az anti-agingen túl is számos hatása van azonban, dr. Leslie Baumann amerikai kozmetológus-bőrgyógyász leírása szerint mintegy 125 bőrgyógyászati betegség esetén van hiteles adat arról, hogy a retinolsav képes rajta valamilyen mértékben segíteni. Ennek az oka, hogy sejtszinten működik, és képes a sejteket egészségesebb és fiatalosabb működésre átprogramozni.

A retinol bizonyítottan hatásos anti-aging hatóanyag
A retinol bizonyítottan hatásos anti-aging hatóanyag. Fotó: iStock

Ránctalanítás téren mindez például azt jelenti, hogy a retinolsav hatására a bőrsejtek több a bőr struktúráját támogató fehérjét állítanak elő, a már meglévő kollagént pedig lassabban bontják le. A két hatás eredménye, hogy a bőr kollagéntartalma nő, ami a ráncok csökkenéséhez vezet. A retinolsav másik jelentős hatása, hogy gyorsítja az alsóbb rétegekben a sejtek osztódását, ezáltal serkenti a bőr felső rétegének megújulási folyamatát. A végeredmény az érezhetően simább és üdébb bőr.

A fantasztikus hatás azonban nincs ingyen: még a leggyengébb retinolsavas készítmények (mindössze 0,025 százalékos hatóanyag-tartalommal) használata is gyakran okoz pirosságot, hámlást vagy más irritációt. A retinolsavak otthoni, legismertebb változata a retinol, amely a bőrbe jutva retinolsavvá alakul. Az átalakulásnak köszönhetően jóval gyengédebb a bőrhöz, az átalakulás után viszont ugyanazt idézi elő, mint a retinolsav: fiatalos működésre programozza a bőrsejteket.

Milyen terméket vásároljunk?

Retinolos termék használatakor fontos szempont a megfelelő erősség kiválasztása , ugyanis a legerősebb - otthonra is kapható - készítmények hatásban és mellékhatásban is a vényköteles termékeket közelítik. Érdemes olyan terméket választanunk, amelynek ismert a pontos retinoltartalma, hogy megfelelően tudjuk használni.

A 0,1-0,3 százalékos erősségű szérumok gyengédnek számítanak, ideálisak első retinolos terméknek, érzékeny bőrre vagy ha valaki komplex rutint követ, és sok más aktív hatóanyagot (például kémiai hámlasztókat) is használ mellette. A 0,5 százalék körüli erősség a közepes, míg az 1 százalékos retinol szérum a legerősebb, ami kapható. Ezeknél a magas hatóanyagtartalmú termékeknél fontos a fokozatos bevezetés, először csak heti 1-2-szer használva, majd az első hónap után áttérve a heti 3-4 alkalomra. Mindennapi használatra nem is feltétlen van szükség, illetve nem mindenkinek tolerálja a bőre.

Hogyan használjuk?

A retinol nem sprintfutó, vagyis nem egyik napról a másikra ható csodaszer. A kutatások általában 6 hónapos időintervallumot szoktak vizsgálni, de van néhány hosszú távú, 1-2 éves kutatás is, amik a kutatás teljes időtartama alatt tartó javulásról számolnak be. A retinolos terméket mindig az esti rutinban érdemes használni, reggelente pedig fontos a megfelelő, legalább SPF 30-as fényvédelem használata. Ha erősebb terméket használunk, nem fontos, hogy mindennap alkalmazzuk, már heti 3 alkalommal is szép eredményt lehet elérni egy 0.4 százalékos retinolos termékkel.

Retinolcsalád

Érdemes megemlíteni, hogy ma már nemcsak a vényköteles retinolsav és húga, a bizonyított otthoni nagyágyú retinol ismert a bőrápolásban. Mellettük talán a legismertebb, új-generációs hatóanyag a Hydroxypinacolone Retinoate (HPR), amely a retinoid család legújabb tagja. Újdonsága, hogy a retinollal szemben nem kell retinolsavvá alakulnia a bőrbe érve, hanem közvetlenül képes a bőr sejtjeivel kommunikálni. Ugyanakkor meglepően gyengéd és minimálisak a mellékhatásai. Egyelőre ugyan kevesebb kutatás és bizonyíték áll mögötte, de rendkívül ígéretes összetevő, ráadásul egyre több termékben találkozhatunk vele.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.