A hajmosás fortélyai

Szeret hajat mosni, vagy nyűgnek tartja a hajmosást? Elégedett az eredménnyel vagy sem? És hosszú távon? Ha úgy gondolja, van mit javítani, talán tudunk adni néhány ötletet.

Hajmosás a sampon előtt

Tényleg, mivel mostak hajat, amikor nem volt sampon? "Természetesen mosószappannal, aztán jött az ecetes öblítés. Gyönyörű selymes és fényes lett a hajunk" - meséli a nagymama kíváncsiskodó unokájának. A kérdésre, hogy akkor miért nem azt használja most is, egyszerű a válasz. "Nem mindenki szereti az ecetszagot, akárhogy kiöblítjük, azért a benne marad. Lassan áttértünk a samponra." Igaz... - törődik bele fintorogva a mai kor gyermeke, ő sem kedveli az ecetszagot. Az első maihoz hasonló sampont az 1930-as években hozták forgalomba, nálunk még sokáig a hagyományos szereket használták.

A hajszárító sem volt mindig kéznél. 2000-ben ünnepelhettük a találmány születésének 100. évfordulóját. Az első szerkezet két kilót nyomott. Mire a haj megszáradt, a karizmok is megerősödhettek.

És ma? Alighanem nagyon hálásak lehetünk a hajmosás vívmányainak, a különféle samponoknak és hajszárítóknak, amelyekkel pillanatok alatt szép frizurát tudunk varázsolni. Ugyanakkor, miközben a gyorsaságról nem szeretnénk lemondani, a haj számára is a legkedvezőbb ápolást keresve visszataláltunk az egyszerű, természetes hajápoláshoz, az ecethez, a törölközéshez és a napsütéshez is. Ma már a haj ismeretén alapuló tudás támasztja alá a tapasztalatot, és könnyebben kezelhető, jó illatú hatóanyagokkal érjük el a legjobb hatást.

Legyen mindig tiszta, csillogó, fényes, dús és jó illatú!

Ezt szeretnénk hajmosás után. Akkor szoktunk nekifogni a hajmosásnak, ha már nem egészen ilyen. Ha piszkosnak, ápolatlannak érezzük. Mitől tűnik idővel piszkosnak a haj? A levegőből rárakodó portól, a fejbőrben termelődő izzadságtól, a faggyúmirigyek termelte zsírtól, amelybe aztán még könnyebben beleragad mindenféle szennyeződés. Sok piszkot felvihetünk rá a kezünkkel, a kefével is.

A hajmosás gyakorisága tehát függ a fejbőr zsírosságától, izzadásától, a levegő szennyezettségétől, attól, hogy milyen anyagokat, hajápolókat teszünk rá, vagy hogy milyen gyakran nyúlunk hozzá - nem mindig tiszta - kézzel.

A sapkaviselet is növeli a faggyútermelést, a haj hamarabb zsírosodik.

Havonta vagy naponta?

Jó levegőjű helyen élőknél, gyerekeknél, száraz bőrűeknél olykor két-három hét is eltelhet két hajmosás között anélkül, hogy közben hajuk ápolatlan hatást keltene. Egyébként általában hetente egyszeri, legfeljebb kétszeri mosás javasolt, néha a frizura kedvéért is beiktatható egy-egy. Az ennél gyakoribb mosás igénybe veszi a hajat, és kiszárítja a fejbőrt, hacsak nem kímélő, naponkénti használatra is alkalmas samponnal mossuk. A gyorsan zsírosodó hajat akár naponta is lehet tisztítani.

Fontos, hogy mindig a mosási gyakoriságnak és a haj- és bőrtípusnak megfelelő sampont kell választani. Dr. Vass Ilona, bőrgyógyász szerint a patikákban kapható, illetve a bőrgyógyászatilag tesztelt samponokban bízhatunk, de a többi is biztonságos. A samponokkal szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy kémhatása bőrsemleges, azaz enyhén savas, 5,5 pH-jú legyen.

Ezen túl fontos az egyéni tapasztalat, hiszen lehet, hogy az ismerős által ajánlott termék a mi hajunkon nem válik be; ragadós, fésülhetetlen marad a hajunk. Ez semmiképp sem jó, mert ettől a hajszálak fokozottan sérülnek, roncsolódnak. Miután a sampon saját összetevőit nem távolítja el olyan hatékonyan, egy idő után mintha hamarabb piszkolódna a haj. Különösen érvényes ez a "2 in 1" samponokra, amelyeknél az a lényeg, hogy balzsamot is vigyenek a hajra, amit az öblítésnek nem szabad eltávolítania. Ha ezt tapasztaljuk, a legjobb egy időre más samponra váltani.

Gyökeres változás?

A balzsamok, hajszerkezet-javulást és fénylő, egészséges hajkoronát ígérő samponok sokat segíthetnek, de csodát azért nem tesznek. A hajszálat kívülről bevonva simává, jól fésülhetővé teszik, ami megóvja őket a további sérülésektől. Feltéve, hogy rendszeresen kenjük velük a szálakat. Azt ugyanis tudni kell, hogy a haj élettelen, nem tud úgy regenerálódni, mint az élő sejtekből álló bőr. Minőségét alapvetően a hajhagymákból kinövő hajszál tulajdonságai határozzák meg, amit a balzsamok és pakolások már nem tudnak befolyásolni. A növekvő hajszál tulajdonságait az életmód, a táplálkozás, a szervezet általános egészségi állapota szabja.

Mosás lépésről lépésre

  1. A mosás előtt alaposan keféljük ki a hajat, ezzel alaposan távolítsunk el belőle minél több szennyezést, esetleges lakkot vagy hajfixáló-maradékot.
  2. Bőséges, kellemesen meleg vízzel jól vizezzük be.
  3. Általában féldiónyi sampont számoljunk egy hajmosásra, természetesen a haj hosszához igazítva arányosan többre is szükség lehet. A sampont, még az igazán kíméleteseket is, érdemes egy kis flakonban kétszeresére hígítani, és jól összerázni.
  4. Hogy mire való a sampon? A szanszkrit-hindi eredetű és angolból nemzetközi ismertségre szert tett "shampoo" szó eredetileg "masszírozást" jelent. Jó, ha erre gondolunk a samponozáskor, és így is cselekszünk: ujjbegyeinkkel körkörös mozdulatokkal finoman oszlassuk el, és masszírozzuk be a fejbőrbe a sampont. Talán az egész procedúrának ez az egyik legfontosabb lépése, mert fokozza vérkeringést, ezáltal csökkenti a hajhullást. A faggyúképződést mérsékli, így különösen a könnyen zsírosodó hajnál kedvező a hatása. Megfelelő masszírozás után kicsit kitolódhat a következő hajmosás.
  5. Többnyire elegendő az egyszeri samponozás, a másodikra csak nagyon piszkos hajnál van szükség, ha az első menet alig habzik. A túlhabzás azt jelenti, fölöslegesen sok sampont vittünk föl.
  6. Legömbölyített, lehetőleg természetes anyagú - vaddisznósertéből készült - kefével óvatosan bontsuk ki a hajat, és alaposan öblítsük ki, legalább annyi ideig, mint amennyit a samponozással töltöttünk.
  7. A hajbalzsam nem feltétlenül szükséges, de érdemes használni, hogy jól fésülhetővé téve a hajat megvédje a mechanikai sérülésektől. A balzsamot egészen a hajvégekig óvatosan szét kell kenni a szálakon, majd öblítés előtt kefével fésüljük ki a hajat. Csak finoman, mert a vizes haj nagyon sérülékeny, de így könnyebb lesz kifésülni hajat törlés után.
  8. Végül addig öblítsük, míg a haj szinte "nyikorog" a kezünkben, amikor óvatosan kinyomjuk belőle a vizet.

Szárítás

Nedvszívó frottír törölközőbe óvatosan csavarjuk be a hajat, majd pár perc múlva kezdjük kíméletesen szárítgatni. A rövid hajat se dörzsölgessük, mert megsérülhet. A hosszabbnál érdemes előre hajtani a fejet, és a haj tövétől indulva a törölközőt két kézzel a fejhez, a hajtincsekhez és egymáshoz nyomva itassuk föl a hajvégekhez csurgó vizet. Az alapos törlés jelentősen lerövidíti a nem éppen kímélő hajszárítós szárítást. A hajszárítót legalább 15 cm távolságra tartsuk el a hajtól, nehogy megégessük. A hajszárítóból áramló levegő 100˚C fölé is hevülhet.

A hajszárító forrólevegő-kiáramlása mindig fölülről lefelé haladva érje a hajat, ellenkező esetben felkunkorodnak és összekócolódnak, töredezett hatást keltenek a hajszálak. A kefével kialakítandó formát, hullámot az előszárított, majdnem száraz hajon állítsuk be. Ehhez kis ideig meleggel, végül rögzítés gyanánt hűvös levegővel fújjuk. Az is megteszi, ha a szárítást abbahagyva kicsit hűvösebb levegőre lépve finoman meglegyezzük a hajat. A lényeg, hogy ne forrón formázzukt, és főként ne többször egymás után ugyanazokat a tincseket, mert az nagyon megtöri, elroncsolja a szálakat.

Ha meleg helyen tartózkodunk, és biztosan nem fenyeget megfázás, nem kell ragaszkodni a szárításhoz. Az eredendően száraz fejbőrnél azonban kedvez a korpásodásnak, ha sokáig vizes marad, ezért ilyenkor tanácsos megszárítani a hajat egészen a hajtövekig. Ha hajmosás után el szeretnénk menni hazulról, tanácsos elegendő időt hagyni utána, hogy rendesen megszáradhasson a haj. Ha a fejbőr még nedves, a hidegre kilépve könnyen megfázhatunk.

Hajmosási trükkök bőrtípusonként

Ha szeretne szép fényes hajat, próbálja ki nagymamáink módszerét, a citromos vagy enyhe ecetes vizes öblítést, ami a bőr kémhatását hivatott helyreállítani mosás után. A citromos víz a szőkéknek, az ecetes a sötéthajúak ajánlott inkább. A nagyon száraz fejbőrnek jót tesz, ha a hajmosás előtt fél órával tojás és olívaolaj keverékét kenjük rá, illetve ricinus- vagy mandulaolajjal bemasszírozzuk, és a hajmosásig törölközőbe tekerve hagyjuk.

Talán volt már alkalma észrevenni, milyen selymessé teszi a bőrt a tengervíz. Segít a fejbőrnek, ha a hajmosás előtt kellően sós vagy még inkább tengeri sós fürdőt készít, és a fejét is berakja. Jótékony hatású a korpa ellen. Jobb híján sós vizes öblítésként is megteszi.

A könnyen zsírosodó hajnak jót tesz, ha mosás után erős, langyosra hűtött borsmenta teával öblítjük. A mosásokat ritkíthatjuk úgy, hogy egyszer-egyszer szárazsamponhoz folyamodunk. A szárazsampon-sprayvel alaposan befújjuk a hajat, majd kifésüljük. Ideális megoldás, ha nincs idő hajat mosni. Szárításkor a levegőt felülről vagy pedig alulról a hajszálak között fölfelé fújjuk. Ha felülről szárítva felülről lefelé keféljük a hajat, nagyon hamar újra eloszlathatjuk a faggyút a hajon, ami így hamarabb lesz zsíros.

Végül oszlassunk el egy tévhitet!

A gyakori mosás nem okoz fokozott hajhullást, csupán arról van szó, hogy ilyenkor a nagyobb igénybevétel miatt több szál hullik ki. A lefolyó szűrőjén maradó hajszálakat érdemes lehet a végén megszámolni. Száz szál kiesése hajmosáskor még teljesen normális, noha tetemes szőrgombolyagnak látszik, különösen a hosszú hajnál. Ha minden hajmosás után több és több esik ki, érdemes utánanézni, mitől lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső