Hogyan védekezzünk a stroke és a szívinfarktus ellen? (x)

A stroke és a szívinfarktus a leggyakoribb haláloknak számítanak Magyarországon, holott az emberek sokat tehetnek egészségük megőrzéséért.

A koruk vagy életmódjuk miatt veszélyeztetettek számára az Aspirin® Protect tablettarendszeres szedése nyújthat védelmet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.


Bár az infarktus hallatán legtöbbünknek a szívroham jut eszébe, valójában ez az életveszélyes állapot nem csupán a szívet érintheti, bármely szervünkben bekövetkezhet. A betegség során az artériás vérellátás valamilyen okból lecsökken, így a sejtek nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges oxigénhez és cukorhoz. Hogyha ellátottságuk egy kritikus pont alá csökken a szövetek elhalnak, a beteg életét vagy tartós egészségkárosodását pedig csak a sürgős orvosi beavatkozás mentheti meg. Az agyunkat érintő stroke miatt Magyarországon évente több mint negyvenezer ember kerül kórházba, a szélütést követő két évben pedig a betegek harmada meghal. Aggasztó a helyzet a szívinfarktus tekintetében is, amely a felnőtt lakosság körében minden ötödik halálesetért felelős itthon. Számszerűsíteni sem lehet továbbá a tünetmentes „néma” infarktusokat, amelyek az életveszélyes betegség lappangó, és alapos orvosi szűrővizsgálat nélkül ugyanakkor nehezen azonosítható, előjelei.


Az infarktus számos rizikótényezője jól ismert, életmódváltással és egy kis odafigyeléssel így jelentősen csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét. A mozgásszegény életmód és a koleszterinszintet emelő ételek fogyasztása érelmeszesedéshez vezet, melynek során az érfalra lerakódott zsírok (úgynevezett plakkok) beszűkítik az erek véráteresztő képességét. Az erek belső felületén a vérlemezkék is fennakadhatnak, még tovább szűkítve az átmérőt, és növelve az artériák elzáródásának veszélyét. Érfalunk védelméért már a patikák polcain is sorakoznak készítmények. Az
Aspirin® Protect tabletta jó választás lehet, hatóanyaga, az acetil-szalicilsav ugyanis megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, és ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését. Rendszeresen, napi egy tablettával szedve az alacsony dózisú acetil-szalicilsav mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Szedése elsősorban a 45-79 év közötti férfi-, és az 55-79 év közötti nők esetében javasolt, akik infarktus vagy stroke tekintetében fokozottan veszélyeztetettek. Bizonyos rizikófaktorok (például magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, stressz, dohányzás, túlsúly) esetén, orvosi konzultáció mellett már korábban elkezdhető a keringési betegségeket megelőző Aspirin® Protect tabletta alkalmazása. Nők esetében a menopauzát követő időszakban emelkedik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye, esetükben így 55 év felett javasolt napi egy tabletta az egészség megóvása érdekében.


Persze a szívinfarktus és a stroke elkerülése érdekében kulcsfontosságú az általános egészségtudatosság. A mozgásszegény, stresszben gazdag életmód, a káros szenvedélyek és a helytelen táplálkozás szívünk és érfalaink legfőbb ellensége, egy kis odafigyeléssel és önfegyelemmel nagy lépéseket tehetünk az egészséges, hosszú élet felé.

*Az
Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi és 55–79 év közötti nőbetegeknél, a haszon/kockázat (pl. gasztrointesztinális vérzés) arány értékelését követően. Az Aspirin® Protect tabletta acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

L.HU.MKT.PH.09.2016.0079


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!


A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: