Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

Az elfogyasztott táplálék mennyisége és minősége a legtöbb esetben befolyásolja a szervezetbe jutó gyógyszerek felszívódását, lebomlását, kiürülését, a gyógyszerhatás erősségét, stb. A gyógyszerek pedig - különböző módon és mértékben - hatással lehetnek a tápanyagok felszívódására és hasznosulására.

Ezek a kölcsönhatások szerencsére legtöbbször nem olyan jelentősek, mint a különböző orvosságok együttes szedése esetén létrejövő reakciók, a nemkívánatos hatás kialakulásával azonban néha mégis számolni kell. Legyünk tehát óvatosak, és mindig olvassuk el a gyógyszerek mellett található betegtájékoztatót, és kérdezzük meg a kezelőorvosunkat vagy a gyógyszerészt az adott gyógyszer és diétánk lehetséges kölcsönhatásairól.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél, idős embereknél, rosszul táplált egyéneknél, s mindazoknál, akiknél nagyobb a tápanyagszükséglet (pl. égett, vagy daganatos betegek, rendszeres gyógyszerszedők) nagyobb a kockázata annak, hogy táplálék-gyógyszer kölcsönhatás alakul ki.

Gyógyszerek hatása a táplálkozásra

Számos gyógyszer mellékhatásként okozhat hányingert, hányást (pl. a daganatos betegségek gyógyszerei, néhány antibiotikum), s ezzel befolyásolhatja a táplálékfelvételt. Máskor étvágytalanság, (pl. a szív- és keringésre ható szerek mellékhatása) csökkentheti az evési kedvet, de az is előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzésünk, pl. egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése idején. Néha kellemetlen fémes ízt is érezhetünk a szánkban, s ez természetesen ronthatja az étvágyat.

Ezzel ellentétesen néhány gyógyszer - pl. a depressziós betegek kezelésére használt szerek némelyike - étvágynövelő hatású, s ez a hatás fokozott táplálékfelvételt, esetleg súlygyarapodást is eredményezhet.

Néhány pirula (pl. fogamzásgátlók, hormonok) szedésénél is felszedhetünk pár kilót, nem kívánatos testsúlygyarapodás is bekövetkezhet. Befolyásolhatják a gyógyszerek a tápanyagok felszívódását is a tápcsatorna mozgásainak növelése (pl. hashajtók) vagy csökkentése útján. Ha a béltartalom áthidalási idejét a hashajtók megrövidítik, csökkenhet a felszívódás.

A béltartalom vegyhatásának módosítása (pl. antacidok) csökkenti a vas felszívódását a táplálékokból. Vaskészítmények adásánál is figyelembe kell venni, hogy a gyomorsavtúltengés kezelésére adott savkötőket (antacidokat) ne vegyük be egyszerre, hanem kb. 2 óra eltolódással.

Zavarhatja a tápanyagok felszívódását az, ha a táplálék-összetevők és a gyógyszerek oldhatatlan komplexet képeznek; pl. bizonyos lipid-anyagcserére ható szerek csökkenthetik a vízben oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódását.

Egyes gyógyszerek fokozhatják a tápanyagoknak a vesén vagy a bélcsatornán keresztül történő kiürítését. A vízhajtók megnövelhetik a kálium, a nátrium és a magnézium vizelettel történő távozását. A szteroidok a káliumvesztés mellett nátrium-visszatartást is előidézhetnek.

Néhány gyógyszernek vitamin-antagonista hatása van, szedésük alatt vitaminhiány alakulhat ki. A fogamzásgátlók hatással lehetnek az A-, a C-, a B6- és a B12-vitamin-ellátottságra. Az epilepszia terápiájában alkalmazott görcsellenes kezelés megnöveli a D-vitamin-szükségletet, megzavarhatja a folsav- és a B2-vitamin anyagcseréjét.

Az étkezés befolyása a gyógyszerhatásra

Véralvadásgátló, antikoaguláns kezelés esetén a nagy K-vitamin-tartalmú élelmi anyagok (ilyenek a sötétzöld levelű zöldségek, pl. a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem, ezeken kívül a zöldbab, az uborka, a szója, stb.) fogyasztását nem javasolják, mert a K-vitamin-bevitel csökkenti a gyógyszerhatást.

Étkezés előtt tanácsos bevenni azokat az orvosságokat, amelyek felszívódását a gyomorsav és/vagy az emésztőnedvek csökkenthetik (ilyen lehet néhány antibiotikum), azokat pedig, amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, inkább étkezés közben, vagy étkezés után jó bevenni.

Természetesen a nagyobb táplálékmennyiség késlelteti és elnyújtja a gyógyszer felszívódását és vérszintje is valamivel kisebb lesz, de tartósan megmarad az adott szinten. Fájdalomcsillapításnál az is fontos lehet, hogy gyorsan csökkenjen a fájdalom; ilyen esetben jobb, ha nem tele gyomorba kerül a gyógyszer.

Néha az sem mindegy, mivel vesszük be a gyógyszert. Ha vasat szedünk, a legjobb, ha gyümölcslével nyeljük le, mert a gyümölcsben levő C-vitamin a vas felszívódását elősegíti, míg más tápanyagok (pl. a tejben lévő kalcium) gátolják.

Az élvezeti szerek közül a kávé és a tea növeli a kalciumürítést, s csökkenti pl. a vas felszívódását. Az alkohol gyógyszerekkel történő együttes fogyasztása veszélyes, mert módosíthatja a gyógyszerhatást. A nyugtatók hatását pl. kontrollálatlan mértékben növelheti. Néhány tápanyag nagyobb dózisban terápiás hatású lehet

A nikotinsavnak vérzsírszint-csökkentő hatást tulajdonítanak, a B6-vitamint pedig hányinger, illetve hányás csillapítására is használják.

A tápláltsági állapot is befolyásolhatja a gyógyszerhatást A leromlott szervezetű, alultáplált betegeknél és az elhízott egyéneknél egyaránt módosulhat a gyógyszerhatás erőssége. Beteg emberek gyógyszerszedését pedig az alapbetegség is befolyásolja. Pl. vesebetegeknél a gyógyszer kiürítése lehet elhúzódóbb, májbetegségben pedig bizonyos szerek ronthatják a májműködést.

Ne szedjünk feleslegesen gyógyszereket, de ha szükségünk van rájuk, hangoljuk össze az étkezést és a gyógyszerszedést. X.évf./2.szám

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: