Az érzelmek tudománya

A haptonómia a görög hapto = érintek, és a nomos = törvény, norma szavakból származó szóösszetétel, és nem más, mint az érzékelés vagy az "érzékelő érintés" tudománya. Megalapítója, Franz Veldman elsősorban az érzelmek tudományának tekinti.

A haptonómia a görög hapto = érintek, és a nomos = törvény, norma szavakból származó szóösszetétel, és nem más, mint az érzékelés vagy az "érzékelő érintés" tudománya. E viszonylag ifjú diszciplína megalapítója a holland Franz Veldman, elsősorban az érzelmek tudományának tekinti. Szerinte a nyugati világban a hatékonyság elve diadalmaskodik, miközben az érzelmeket a kipusztulás veszélye fenyegeti. A haptonómiai megközelítés az érintést, a tapintás útján létrejövő kapcsolatot hirdeti. Azt vallja, hogy az embert az érzelem avatja emberré, ez legbensőbb lényege, és egészségét is csak ennek kiteljesítése révén nyerheti vissza. Ez a módszer alkalmazható az oktatásban, a beteggondozásban, a pszichológiai, pszichiátriai kezelések során. A haptonómia különleges szerepet tulajdonít "az érzelmi megerősítést szolgáló érintésnek" ami úgymond "óvja, védi, sőt önmagává avatja a megérintettet". E módszer ily módon javítja az egyén érzékelését, segíti abban, hogy könnyebben meglelje helyét, egyszóval egy autonóm és bizalmat árasztó világ lehetőségei előtt nyit utat.

A haptonómia különösen a születés előtti világba történő beavatkozásai révén vált ismertté. Immár köztudott, hogy a magzat a külvilágból származó ingereket észleli, és azokra reagál, tehát a haptonómia ezeket a magzati képességeket igyekszik kiaknázni. Hívei azt vallják, hogy a megfelelő kapcsolatok révén a biztonságos létezés körülményei teremthetők meg. Ez a "tapintástan" egyszerre jelent felkészülést a szülésre és érintkezést a magzattal. Számos várandós anya bizonyította ezt a kétirányú kommunikációt: kapcsolat létesül az anya és születendő gyermeke között úgy, hogy az anya felszólítja kicsinyét, menjen feljebb vagy szálljon lejjebb ölében (annak ellenére, hogy a méhizomzat akarattal nem befolyásolható). A leendő apa is kapcsolatba léphet gyermekével, ha feleségének hasfalán keresztül tapintással érzékeli. A gyermek úgy válaszol, hogy a hívójel irányába mozdul el, mégpedig érzékelhető módon. Ebből a kölcsönös jelváltásból születik a kapcsolat. Az anya hasában a magzat a külvilágból eredő ösztönzést kap, válaszol az érintésre, felfog bizonyos zajokat, reagál az erős fényre. A tapintással megvalósuló közeledés valójában abból áll, hogy már a születés előtt megteremtjük a szülők és a gyermek összetartozását. Ez a születés előtti életközösség a születés utáni összetartozás legjobb garanciája, a biztonság és a későbbi függetlenség forrása.

A haptonómiai megközelítés azonban nem szűkíthető le egyedül a születés időszakára. Ez a módszer minden korban, különösen az öregedés időszakában hasznosítható, sőt a "haptoanalízis" jóvoltából bizonyos elmebetegségek esetében is alkalmazható.

Mikor jöttek rá arra, hogy már születésünk előtt képesek vagyunk a külvilágból érkező ingerekre válaszolni?

Ma már úgyszólván köztudott dolog, hogy tudatra ébredésünk még az anyaméhben, a hallószervünk működésének kialakulásával veszi kezdetét. Az, hogy a magzat a hangokra reagál, vagyis a hallás képességével már születése előtt rendelkezik, már az első világháborút követően felkeltette egy-két orvos és pszichológus figyelmét, megfigyeléseik azonban nem leltek kellő visszhangra. Alfred Tomatis fül-orr-gégész új tudománya, az "audio-pszicho-fonológia" nagyban hozzájárult az orvosok és a nem orvos gyógyítók hozzáállásának megváltoztatásához a magzat auditív képességeivel kapcsolatban.

A haptonómia módszere kapcsolatban van-e a különböző masszázstechnikákkal és van-e szexuális töltete?

A haptonómiai érintésnek semmi köze a masszázstechnikákhoz, és élesen elhatárolódik mindenfajta szexuális jelentéstől, amivel korunk társadalmában az érintést eleve illetik. A haptonómia egy olyan képesség, amellyel működésbe hozunk egy érintésen alapuló kapcsolatot a méhen belül fejlődő gyermekkel. Mindezt azért tesszük, hogy egyéniségének a legjobban megfelelő körülmények között tudjuk majd fogadni őt. Ez a megközelítés azt feltételezi, hogy a születés alatt létrejött szülő-gyermek kapcsolat a későbbi viszony alakulására is jó hatással lesz. A módszer előír bizonyos gesztusokat is az újszülöttel való bánásmódban, hogy íly módon is segítsék őt a környezettel való kapcsolatteremtésben. 30. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Többnyire borult lesz az ég, csupán a keleti, északkeleti tájakon lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet, arrafelé néhány órára a nap is kisüthet. Délutánig főként a Dunántúlon, és a Duna vonalának térségében várható további havazás, a keleti részeken eleinte havas eső, eső is. Később a Dunától keletre is egyre többfelé várható csapadék, az átmeneti esőt, vegyes halmazállapotot követően arrafelé is egyre inkább a hó lesz a jellemző csapadékforma. Az északkeleti harmad ugyanakkor az esti órákig szárazon maradhat. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Bükkalján és a Tiszántúlon ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este -4, +3 fok valószínű. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra