Barna vagy kék szemű? Más-más betegség fenyegeti!

A Coloradói Egyetem Orvosi Karának kutatói kimutatták, hogy a kék szeműekben alacsonyabb a vitiligo kockázata, a barna szeműekben pedig kisebb a melanóma kialakulásának kockázata.

A vitiligo olyan autoimmun bőrbetegség, mely során a pigmentvesztés fehér foltok kialakulását eredményezi, a melanóma pedig a bőrrák legveszélyesebb típusa.

A Nature Genetics online kiadásában megjelent kutatásban 3000 vitiligóban szenvedő, európai származású embert vizsgáltak, és 13 új gént mutattak ki, amelyek hajlamosítanak a betegségre. A vitiligós betegek közül 27 százaléknak volt kék/szürke szeme, 43 százaléknak barna szeme, és 30 százaléknak zöld szeme, ami jelentősen eltér a szemszínek megszokott eloszlásától (52 százalék kék/szürke, 22 százalék zöld, 27 százalék barna).

A kutatást vezető Richard Spritz hozzátette, hogy bár a kutatás elsődlegesen a vitiligóra összpontosított, a melanómával kapcsolatban is le lehet vonni következtetéseket. "Bizonyos tekintetben genetikailag a vitiligo és a melanóma tökéletes ellentétei egymásnak. Néhány genetikai variáció, amelyek egyeseket hajlamosabbá tesznek a vitiligóra, a melanómára kevésbé fogékonnyá tesznek, és fordítva" - magyarázza Spritz. "A vitiligo egy olyan autoimmun betegség, mely során az immunrendszer a normális pigment sejteket támadja meg. Úgy véljük, hogy a vitiligo egy normális folyamat túlműködését képviseli, amivel az immunrendszer megkeresi és elpusztítja a korai daganatos melanómasejteket."

A vitiligóban szenvedő betegek számos más autoimmun rendellenesség, például a pajzsmirigy-betegség, az 1-es típusú diabétesz, a reumatoid arthritisz és a lupus megnövekedett kockázatának is ki vannak téve. A vitiligós betegek rokonaiban is magasabb e betegségek valószínűsége, még akkor is, ha nem szenvednek vitiligóban.

Spritz szerint ez azt jelenti, hogy bizonyára vannak olyan gének, amelyek általánosságban ezen autoimmun betegségek felé taszítanak, de más gének és a környezeti tényezők határozzák meg, melyik autoimmun betegség alakul ki, és mikor. Miközben tehát a kutatók egyre többet megtudnak a vitiligo genetikájáról, egyre jobban megismerik a többi autoimmun betegségét is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció