Balesetek és sérülések

Testi épségünk igen törékeny: a baleseti sebészetek a kórházak és szakrendelők legforgalmasabb osztályai, és a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján is. A közutakon, a háztartásokban, illetve a munkahelyen, játszótéren, vagyis az élet minden területén történhet baleset. A segítség gyorsasága és hatékonysága mellett fontos az is, hogy az lehetőség szerint szakszerű legyen, hiszen a beavatkozással semmiképpen nem szabad ártani a betegnek. Érdemes tudni, hogy a mentők 104-es, illetve a központi segélyhívó 112-es telefonszámát minden telefonról, még egy lejárt kártyájú mobilról is ingyenesen lehet hívni.

Villámcsapás tünetei és kezelése

Mi a villámcsapás?

Villámcsapáskor a szervezetet nagyon nagy feszültségű, kisebb áramerősségű, természetes energiát tartalmazó elektromos sokk - egyfajta elektromos ütés - éri. A villámcsapás lehet direkt és indirekt is. Előbbi azt jelenti, hogy valakibe konkrétan belecsap a villám, míg az utóbbi azt, amikor valakin átvezetődik az áram, mert például egy olyan vasat fog, amelybe villám csap, esetleg a talajon keresztül éri a feszültség. Ezek az energiák ugyanis képesek akár a levegőn, mint szigetelő rétegen keresztül is áthatolni.

Tünetek

A villámcsapás előfordulása

Hazánkban nagyon kevés villámcsapásról tudnak az orvosok, száma jellemzően nem haladja meg az évi ötvenet. Pontos statisztika viszont nem készül, lévén az érintettek egy része nem is megy el orvoshoz, illetve nem mondja el, hogy mi történt vele. Ennek oka, hogy sokan nem is foglalkoznak ilyesmivel, ha annak direkt következményei nincsenek.

A villámcsapás okai

Emberbe a villám jellemzően olyankor csaphat, ha az viharos időben nyílt terepen tartózkodik, vagy például természetes vizekben fürdik. Ilyenkor előfordul, hogy a villám véletlenül épp a fürdőzők közé csap, a víz pedig vezeti az áramot. Ilyenkor előfordulhat, hogy emiatt az érintettnek a keringése is leáll, újra kell őket éleszteni.
Emberbe a villám jellemzően olyankor csaphat, ha az viharos időben nyílt terepen tartózkodik
Emberbe a villám jellemzően olyankor csaphat, ha az viharos időben nyílt terepen tartózkodik

A villámcsapás diagnózisa

A diagnózis felállítása tulajdonképpen abból áll, hogy az érintett, de leginkább a környezetében élők elmondják, hogy megcsapta a villám, a villámcsapás jelei pedig láthatóak. Ezt következően a beteget az orvosok stabilizálják és elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Ez a gyakorlatban intenzív osztályos felvételt és megfigyelést, komplex, többek közt kardiológiai és belgyógyászati kivizsgálást jelent.

A villámcsapás tünetei, kórlefolyása

Teljesen változó, hogy maga a villámcsapás hol éri a testet, de jellemzően a kiálló területeken. Az indirekt villámcsapás, ugyan nagyon ritkán, de lehet annyira enyhe, hogy különösebb tüneteket nem is okoz, vagy ha igen, akkor is előfordul, hogy valaki olyan felelőtlen, hogy nem fordul miattuk orvoshoz. Pedig ez fontos lenne, mert például szívritmuszavar akár a későbbiekben is kialakulhat egy korábbi villámcsapás miatt.
Szívritmuszavar is kialakulhat egy korábbi villámcsapás miatt
Szívritmuszavar is kialakulhat egy korábbi villámcsapás miatt
A villámcsapás legtöbbször súlyos, életveszélyes állapotot okoz. Ennek hátterében az áll, hogy elektromos hatása keringésleállást idézhet elő, míg biológiai hatása és hőhatása a szövetek elhalását, megégését eredményezheti. Súlyos esetben a keringés azonnal leáll: ha ilyenkor nem érkezik azonnali segítség, az érintett életét veszti. Az égési sérülés súlyossága annak kiterjedtségétől függ. Maga a villámcsapás egyébként általában kis felületen keresztül történik, a gyökérzethez hasonló, úgynevezett villámrajzolat legtöbbször jól látszik.
Az egyéb sérülések minden esetben attól függnek, hogy a villám a testen hogy halad át, milyen szerveket érint. A legjellemzőbb azonban nem a szervi érintettség, hanem a súlyos izomsérülés és sejtszétesés, ami magas káliumszintet, a későbbiekben pedig veseelégtelenséget eredményez. Az égési sérüléseknek szintén lehetnek hosszabb távú következményei, előfordulhatnak gyógyulási nehézségek. Akár csont is törhet, lévén a villámcsapás olyan izom-összerándulást is okozhat, ami ilyesmit eredményez. A hallás a hanghatás miatt nem károsodik. A villámcsapás indirekt következményeket is eredményezhet, például ha valaki amiatt esik le egy hegyről, mert belecsap a villám. Vagy ha kerékpáron csap bele a villám, emiatt pedig balesetet szenved és összetöri magát.

A villámcsapás kezelése

A kezelés minden esetben a tünetektől és a sérülésektől, valamint a kivizsgálás eredményétől függ. Ha szívritmuszavar alakul ki, akkor pacemaker-kezelésre vagy gyógyszeres terápiára lehet szükség, ha égési sérülések is történnek, akkor emiatt az égési intenzív osztályos kezelés is nélkülözhetetlen. Utóbbi kapcsán helyreállító és plasztikai műtéteket is végezhetnek. Ha veseelégtelenség jön létre, akkor vesepótló kezelésre van szükség, míg bármilyen egyéb szervelégtelenség esetén általános intenzív terápiára.

A villámcsapás megelőzése

Viharban nem szerencsés tóban vagy folyóban, illetve nyílt terepen tartózkodni. Akit mégis sík terepen ér a vihar, annak célszerű lefeküdnie, lévén a villám jellemzően a kiálló tárgyakba csap. A legjobb fedett helyiségbe menni, fa alatt sem jó tartózkodni, lévén a villám a magányos fákba is belecsaphat, az áram azokról az emberre is átvezetődhet. Ugyanezen ok miatt nem szerencsés villámhárító vagy magas torony mellett sem tartózkodni. A villámcsapástól az autó mindenképpen véd, ha belecsap a villám, a benne ülőkkel nagyobb baj akkor sem történik.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kanizsai Péter aneszteziológiai és intenzív terápiás és sürgősségi szakorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.