Balesetek és sérülések

Testi épségünk igen törékeny: a baleseti sebészetek a kórházak és szakrendelők legforgalmasabb osztályai, és a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján is. A közutakon, a háztartásokban, illetve a munkahelyen, játszótéren, vagyis az élet minden területén történhet baleset. A segítség gyorsasága és hatékonysága mellett fontos az is, hogy az lehetőség szerint szakszerű legyen, hiszen a beavatkozással semmiképpen nem szabad ártani a betegnek. Érdemes tudni, hogy a mentők 104-es, illetve a központi segélyhívó 112-es telefonszámát minden telefonról, még egy lejárt kártyájú mobilról is ingyenesen lehet hívni.

Talk and die szindróma tünetei és kezelése

Mi a talk and die szindróma?

A talk and die szindróma orvosi értelemben véve nem betegség, a problémát csak a sajtó emlegeti ezen a néven nagyjából egy évtizede. Tulajdonképpen egy régóta ismert jelenségről van szó: arról, hogy valamilyen fejet érintő trauma következtében epidurális vérzés alakul ki, az pedig az érintett halálát okozza. Az elnevezés arra utal, hogy mindez nem azonnal történik: a sérült a balesetet követően látszólag jól van, olybá tűnik, a malőrnek nincs következménye. Beszél, nem tűnik zavartnak, viszont állapota rövid időn belül drámaian romlani kezd, majd pedig beáll a halál.

Tünetek

A talk and die szindróma előfordulása

A probléma pontos előfordulása nem ismert, már csak azért sem, mert nincs szó konkrét betegségről, halált okozó epidurális vérzést pedig sok egyéb dolog is kiválthat, nem csak fejtrauma. Mindenesetre az amerikai statisztikák szerint 1 millió balesetre jut nagyjából 50 ezer ilyen eset. Ezen belül a tengerentúli megfigyelések szerint torony magasan vezetnek a fejsérüléssel járó kerékpáros balesetek.

A talk and die szindróma okai

A talk and die kiváltó oka tulajdonképpen egy epidurális hematóma. Ez azért jön létre, mert a koponya az ütés következtében észrevétlenül sérül, finoman eltörik. Ez leggyakrabban a halánték tájékán szokott megtörténni, lévén ez elég vékony, viszonylag könnyen elrepedhet. Ez a repedés a belső felületen futó középsó agyhártya-artériát elnyesheti, de előfordul, hogy az csak az ütődéstől szakad el. Ez az ér az agyállományon kívül van, sőt az agyat körbevevő kemény agyburkon is kívül esik, a koponyacsont alatt fut. Viszont ha elnyesődik vagy elszakad, artériás vérzés indul meg, ami a baleset pillanatában, illetve közvetlenül azt követően sem okoz problémát.
A talk and die szindróma oka általában a fej sérülése
A talk and die szindróma oka általában a fej sérülése
Ennek oka, hogy a vér direkt módon nem nyomja az agyat, nem abba csurog bele. A gond az, hogy a kemény agyburok és a koponyacsont közötti epidurális teret telíteni kezdi a vér: amíg itt van hely, addig tünet nem jelentkezik, viszont ha az üreg telítődik és a vérzés folytatódik, akkor a vér elkezd nyomást gyakorolni az agyállományra is. Ekkor kezdődnek a tünetek. Az egyre fokozódó nyomás egyre nagyobb bajt okoz, a koponyán belül pedig az agy csak egy irányba tud "menekülni": lefelé, a gerincvelő irányába, az úgynevezett öreg lik felé (ez egy hüvelykujj-vastagságú nyílás). Ezzel a gond az, hogy ha az agy ide benyomódik, azonnal életveszélyes állapot áll elő, lévén az öreg lik felőli területén található az agytörzs, aminek beékelődése végzetes, lévén ez a terület felel többek közt a légzésért és a keringés szabályozásáért.

A talk and die szindróma diagnózisa

Mivel nincs szó önálló betegségről, konkrét diagnózisról sem beszélhetünk. Az orvosok csak azt állapítják meg, hogy epidurális hematómáról van-e szó, és azt pár órán belül megelőzte-e koponyatrauma. Az epidurális hematóma diagnózisát koponya CT segítségével állítják fel. Ezen a vérzés egyértelműen kirajzolódik.

A talk and die szindróma tünetei, kórlefolyása

A talk and die szindrómát leggyakrabban sportbalesetek kapcsán emlegetik, akkor, amikor valaki elesik és beüti a fejét, majd föláll, beszél, megrázza magát és folytatja a játékot, illetve a sízést, kerékpározást. Később, 5 perc és egy óra közti időtávban hirtelen változás áll be az állapotában, majd a helyzet percről percre romlani kezd. Az érintett szinte azonnal zavarttá válik, képtelen lesz a kommunikációra, elveszti tudatát és eszméletét, majd kómába kerül és meghal. Tehát tulajdonképpen arról van szó, hogy valaki beüti a fejét, látszólag semmi baja nem lesz, beszélgetni is tud, majd hirtelen életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő állapotba kerül. A folyamat azért halálos, mert ilyenkor ellátásra már olyan gyorsan lenne szükség, hogy az gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

A talk and die szindróma kezelése

Az érintettek megmentésre csak néhány óráig van mód, emiatt szoktak a problémába belehalni. Ezt csak akkor lehet elkerülni, ha gyors sebészeti beavatkozás történik. Ehhez még csak idegsebészre sincs szükség: ha az adott kórházban nincs ilyen szakorvos, akkor az életmentő beavatkozást általános sebészek is el tudják végezni. Tulajdonképpen nem történik más, mint egy fúróval a megfelelő helyen megfúrják a koponyát, hogy ezáltal csökkenhessen a nyomás.
Ha az életmentés sikeres, az érintettet pár napig még megfigyelik a kórházban, de további kezelés nem indokolt. Egyedül arra lehet szükség, hogy ha maga a vérzés nem áll el, akkor azt csillapítsák. Persze a helyzet rendeződésével még ki kell szedni a koponyán fúrt lukból a draint, és a hajas fejbőrön ejtett sebet zárni kell.

A talk and die szindróma gyógyulási esélyei

Ha a fejsérülés miatt jelentkező epidurális hematómát időben ellátják, nem alakul ki halált okozó talk and die szindróma. Ugyancsak lehetséges az, hogy a vérzés magától eláll, tamponálódik. Ez esetben az érintettek nem is feltétlenül tudnak arról, hogy szerencséjüknek köszönhetően megúsztak egy végzetes kimenetelű problémát.

A talk and die szindróma megelőzése

Sisak viselésével csökkenteni lehet annak esélyét, hogy biciklis baleseteknél, síbaleseteknél epidurális vérzés alakuljon ki. A talk and die szindróma megelőzhető lenne: az epidurális vérzésbe csak azért szoktak belehalni, mert a problémát nem okozó fejsérülés után nem számítanak rá, a tünetek megjelenését követően pedig nem történik meg elég hamar az életmentő beavatkozás.
Emiatt fontos, hogy még ha valaki a fejsérülést követően azonnal fel is áll és beszél, ne maradjon egyedül, felügyelet nélkül. Így biztosítható az, hogy ha mégis baj van, a környezet segítséget tudjon kérni. Ezt már az első tünetek jelentkezésekor meg kell tenni, lévén a tudatvesztés már végképp arra utal, hogy az agytörzs elkezd beékelődni az öreg likba. Ilyenkor már vészhelyzet áll elő, mindössze 2-3 óra van arra, hogy sebész megtegye a szükséges lépéseket, megelőzve ezzel a tragédiát. Ebbe már nem nagyon fér bele, hogy a beteget egy döcögő mentőautóval elvigyék egy messzebb lévő kórházba, azonnali helikopteres szállításra van szükség.

A talk and die szindróma szövődményei

Az esetlegesen visszamaradó szövődmények attól függnek, hogy a vészhelyzetet milyen hamar sikerül elhárítani, azt megelőzően milyen mértékben ékelődik be az agytörzs, keletkeznek-e emiatt maradandó károsodások az ottani központokban. Időben végzett beavatkozásokat követően általában nem marad vissza ilyesmi. A probléma kifutása általában csak kétféle lehet: élet vagy halál. Szövődmény inkább akkor lehet, ha a koponyába tábori körülmények közt kell lukat fúrni, és emiatt fertőzés történik. Bár ha ezt követően az érintettet sikerül kórházba vinni, akkor megfelelő antibiotikus kezeléssel ezt is el lehet kerülni. A cikk elkészítéséhez segítséget nyújtott dr. Buda Botond neurológus szakorvos, c. egyetemi docens.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.