Hematológia

A vér tulajdonképpen kötőszövet, amelyben sejteket és sejtszerű részecskéket egyaránt találhatunk. A vér felét a plazma teszi ki, amely túlnyomórészt vízből és benne oldott sókból, valamint fehérjékből áll. A második legnagyobb arányú összetevő a vörösvértestek csoportja, amelyek az oxigén és a szén-dioxid szállítását végző hemoglobint tartalmazza. A fehérvérsejtekből minden 600 vörösvértestre 1 darab jut, és általában a szervezet védekezési reakcióiban vesznek részt. A vér sejtes és sejtszerű elemei a csontvelőben képződnek, ahol minden vérsejt egy közös sejttípusból, az őssejtből alakul ki. A csontokat is érintő betegségek ezért vezethetnek a vérképzés zavaraihoz.

Trombofília tünetei és kezelése

Mi a trombofília?

A trombofília egyfajta genetikai hajlam a trombózis kialakulására. Hátterében az áll, hogy a szervezet nagyon pontosan szabályozza a véralvadás rendszerét, vannak olyan tényezők, amelyek elősegítik a véralvadást, míg mások gátolják. Ha utóbbiakból genetikailag kevés vagy semennyi sincs, megnő a trombózis veszélye.

Tünetek

A trombofília előfordulása és okai

A trombofília megjelenése genetikai adottságoktól függ: ha az egyik szülő érintett, a másik nem, a probléma megjelenésének esélye kisebb, ha mindkét szülő, akkor fokozottabb. A kórkép nagyon ritka, a vizsgálatok szerint 100 ezer emberből 3-22 lehet érintett.
Fontos tudni, hogy az eddigi trombofília vizsgálatok csak a fiatalkori trombózisok 65 százalékának tudták kimutatni a betegség pontos molekuláris okát. Ez azt jelenti, hogy az érintettek 35 százalékát is kezelni kell, véralvadásgátlókkal az esetükben is gondoskodni kell arról, hogy a trombózis ne ismétlődhessen meg.

A trombofília tünetei

A trombofíliának azon túl, hogy valakinek fiatal korában trombózisa van, nincs más tünete, egyedül az lehet árulkodó, hogy a családon belül előfordult már súlyos tromboembóliás betegség, akár tüdőembólia is. Másrészt ha a probléma fiatal korban kezdődik és nem feltétlen az alsó lábszáron, hanem bárhol, az agyban, tüdőben, a felkaron, az rögtön felveti a trombofília gyanúját.

A trombofília diagnózisa

A trombofília diagnózisának felállításához egyrészt igazolni kell a trombózis megtörténtét, másrészt el kell végezni egy genetikai vizsgálatot, ami egy vérvizsgálatot jelent.
A trombofília egyfajta genetikai hajlam a trombózis kialakulására
A trombofília egyfajta genetikai hajlam a trombózis kialakulására

A trombofília kezelése

Akinek trombofília miatt volt már súlyosabb trombózisa, egy évig támogatottan kap úgynevezett új típusú antikoagulánst. Emellett nem szükséges hathetente laborvizsgálatot végezni, nem kell mellette diétázni és a gyógyszerkölcsönhatás is minimális. Ha sikerül beállítani a beteg vérparamétereit, átállítják hagyományos gyógyszerekre, amelyek szedése több odafigyelést igényel.

A trombofília megelőzése

Családi halmozódás esetén érdemes szűrővizsgálatot készíttetni. Ennek elkészítését a társadalombiztosítás nem támogatja, de ha a trombózissal érintett felmenők hatvan év alattiak, érdemes elkészíttetni. Ilyen esetben a leszármazottaknak 16 éves koruk körül célszerű átesniük ilyen vizsgálaton.
Ha a trombofília igazolódik, az érintetteknek figyelniük kell az életmódjukra: ügyelniük kell a testmozgásra, a testsúlyra, nem szabad dohányozniuk. A betegségnek vannak olyan formái, amelyeknél már pusztán a megfelelő életmód is csökkenti a kockázatot.

A trombofília szövődményei

Ha a trombofília okozta trombózist nem kezelik, a véralvadási paraméterek pedig nem lesznek megfelelőek, 5-8 éven belül keringési zavar, krónikus vénás elégtelenség alakul ki. Ez nagyon súlyos szövődmény, rokkantságot okoz, miatta kifekélyesedik a láb, a beteg nem tud járni, nem gyógyul, fájdalmai állandósulnak.

Sok esetben trombofília miatt derül fény rosszindulatú daganatra. Ennek oka, hogy a daganatsejtek olyan enzimeket termelnek, amelyek hatással vannak a véralvadásra, ezáltal pedig trombózist váltanak ki. Ilyenkor a daganatra ez, nem pedig annak egyéb tünetei hívják fel a figyelmet. Emiatt ha valaki 45 éves kora felett trombózisos lesz és ismert trombofíliája van, alaposan ki kell vizsgálni, ki kell zárni, hogy valamilyen daganatos betegsége van.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Blaskó György belgyógyász, gasztroenterológus és klinikai farmakológusnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.