Trombocitémia tünetei és kezelése

2020.11.24.

 Szabó Emese

 dr. Várkonyi Judit PhD hematológus docens

Mi a trombocitémia?

Trombocitémia esetén a trombociták, azaz a vérlemezkék száma meghaladja a normális szint felső értékét. Maguk a vérlemezkék a csontvelőben termelődnek, egy konkrét csontvelői sejttípus termeli őket, utána kerülnek be a véráramba. Funkciójuk, hogy például befoltozzák az ér sérüléseit, a szövetekbe eljutva segítsék csökkenteni a gyulladást, helyreállítani a sérülés előtti eredeti állapotot. Ha rövidke életidejük lejárt, a vérlemezkék a lépben elpusztulnak. Amennyiben viszont számuk tartósan magas, úgy érelzáródások történhetnek, kialakulhat akár miokardiális infarktus is. Más mechanizmuson keresztül, de vérzékenységet is okozhat az emelkedett vérlemezkeszám. A trombocitémia utóbbiak miatt lehet veszélyes.

A trombocitémia előfordulása

Mivel trombocitémia sok betegséghez kapcsolódhat, gyakoriságáról nincsenek pontos adatok.

A trombocitémia okai

A trombocitémia hátterében többféle probléma állhat. Ilyenek lehetnek gyulladásos betegségek, például a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Állhat a háttérben reumatoid arthritis vagy hasnyálmirigy-gyulladás is, de akár egy megfázás miatti bronchitis is - igazából bármi, ami a szervezetben gyulladást okoz. Emelkedhet a vérlemezkeszám vérzés miatt is, legyen az akár gyomor- és bélrendszeri vérzés, akár baleset miatti vérveszteség. Ilyenkor a vérlemezkeszám átmenetileg emelkedik csak meg, a gyulladás megszűntével a helyzet rendeződik. Magasabb lesz a vérlemezkeszám akkor is, ha például baleset miatt el kell távolítani a lépet, amely a vérlemezkéket lebontásáért felel.

Ha nem áll fent sem tartós gyulladás, sem vérzés, illetve nem távolítják el a lépet sem, akkor nagy valószínűséggel valódi hematológiai betegség okozza a magas trombocitaszámot. Ez az esszenciális trombocitémia, amelyről nem tudni pontosan, mi okozza, de ismert, hogy hátterében több mutáció áll.

Trombocitémiára nem ritkán rutin vérvételek alkalmával derül fény

Trombocitémiára nem ritkán rutin vérvételek alkalmával derül fény. Fotó: Getty Images

A trombocitémia tünetei

Az esetek jelentős részében a trombocitémia nem okoz panaszt, inkább csak más okból végzett laborvizsgálat, illetve szív- és érrendszeri probléma miatt derül ki. Ennek oka, hogy a nagyobb mennyiségben jelen lévő vérlemezkék érelmeszesedésen kitapadhatnak, és emiatt érelzáródások alakulhatnak ki, létrejöhet trombózis. Igazán nagy baj akkor történhet, ha a vérlemezkék a szívkoszorúéren tapadnak ki, mert ilyenkor miokardiális infarktus léphet fel.

A trombocitémia diagnózisa

Trombocitémiára akkor gondolnak, ha miatta kardiovaszkuláris események (például miokardiális infarktus) történnek, vagy ha rutin vérvételnél magas vérlemezkeszámot találnak.

Ha a trombocitémia valamilyen alapbetegség miatt alakul ki, és pusztán a szervezet gyulladása okozza, akkor a vérlemezkeszám nem annyira magas. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számuk mikroliterenként 150-400 ezer feletti (ez a hivatalos mértékegység szerint 150-400 Giga/liternek felel meg). Okozhat gyulladás akár 600 Giga/literes értéket is, de annyira komoly gondot még ez sem jelent. Ilyenkor mindig azt a betegséget, illetve gyulladást kell megkeresni, amely a trombocitémia hátterében állhat. Fontos az is, hogy ilyen esetekben a vérlemezkeszámot pár hónap után ismét megnézzék, és meggyőződjenek róla, hogy az aktuális gyulladás megszűntével szintje újra normálissá vált.

Ha a vérlemezkeszám tartósan 800-1500 Giga/liter feletti, csontvelői betegségre kell gyanakodni. Ilyenkor vagy myeloproliferatív betegségek (ilyen a policitémia vera és a krónikus mieloid leukémia) állnak a háttérben, vagy esszenciális trombocitémia. A pontos diagnózis felállításához csontvelőbiopsziára, majd az úgy nyert minta szövettani vizsgálatára van szükség. Az esszenciális trombocitémia diagnózisa a megfelelő mutációk kimutatásával állítható fel.

A trombocitémia kezelése

Mivel a trombocitémia nem szűnik meg addig, amíg a szervezetben gyulladás vagy vérzés áll fenn, fontos, hogy a magas vérlemezkeszámhoz vezető alapbetegségeket megfelelően kezeljék. Ha a gyulladás és a vérzés megszüntethető, a trombocitaszám magától lecsökken. Ha esszenciális trombocitémiáról van szó, akkor a rizikótényezőktől függően a kicsapódást gátló acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszerek szedésére, illetve olyan terápiára van szükség, amely eleve csökkenti a vérlemezkék számát.

A trombocitémia gyógyulási esélyei

Ha valamilyen gyulladás vagy vérzés áll a trombocitémia hátterében, akkor az alapprobléma kezelése megszünteti a trombocitémiát is. Ha az alapbetegség nem számolható fel, akkor a vérlemezkék kicsapódását gátló gyógyszer szedésére folyamatosan szükség van. Ha mutációk által okozott esszenciális trombocitémiáról van szó, akkor a betegség nem gyógyítható, de gyógyszeresen jól kezelhető.

A trombocitémia megelőzése

A trombocitémia megelőzését segíti, ha a szervezet gyulladásait, vérzéseit lehetőség szerint időben kezelik. Mivel az esszenciális trombocitémia oka nem ismert, a betegség nem előzhető meg, csupán a szövődményeit lehet kiküszöbölni.

Szövődmények

Ha a trombocitaszám 650 Giga/liter feletti, megnő a szív- és érrendszeri szövődmények száma.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Várkonyi Judit hematológusnak, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika docensének.

Kategória: Hematológia

Orvost vagy magánrendelőt keresek Trombocitémia kezelésére! További kérdésem van Trombocitémia témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag