Szívroham és hirtelen szívhalál: mi a különbség?

Gyakran felcseréljük ezeket a megnevezéseket, pedig nem szinonimák! Szívroham akkor áll elő, amikor a szívbe áramló vér útja elzáródik, hirtelen szívmegállás pedig akkor történik, amikor a szívműködésben zavar áll elő, és hirtelen megszűnik a szívverés. A szívroham keringési, a hirtelen szívmegállás "elektromos" probléma.

A szívroham

Szívroham akkor áll elő, amikor az elzáródott artéria megakadályozza, hogy az oxigéndús vér elérje a szív egy bizonyos részét. A szívrohamot hivatalosan miokardiális infarktusnak is hívjuk. Ha az elzáródott artéria nem nyílik meg nagyon gyorsan, akkor elkezd elhalni a szívnek az a területe, amelyet - normális esetben - az éppen elzáródott artéria táplál. Minél később kapunk ilyenkor szakszerű ellátást, annál nagyobb lesz a károsodás, annál nagyobb terület esik ki a szív működéséből.

A szívroham (vagy más néven szívinfarktus) tünetei azonnal jelentkeznek, és intenzívek. Az általános panaszok a következők: mellkasi diszkomfortérzés, kellemetlen érzés a felsőtest egyéb területein (állkapocs, nyak, az egyik vagy mindkét kar, hát, gyomor), légszomj, hiperventillálás, hideg verejtékezés, émelygés, szédülés. Gyakori az is, hogy a szimptómák lassan jelentkeznek és órákon, napokon vagy akár heteken át fennállnak, mielőtt a szívroham bekövetkezne. A hirtelen szívmegállással ellentétben a szívroham idején a szív nem szűnik meg azonnal dobogni (később azonban ez is bekövetkezhet).

Nők esetében a tünetek eltérhetnek a férfiakétól. A nőknél gyakrabban fordul elő a hiperventillálás, az émelygés vagy hányás, illetve a hát- vagy állkapocsfájdalom.

Szívroham és szívhalál - nem ugyanaz a kettő! Mi a különbség?
Szívroham és hirtelen szívhalál - nem ugyanaz a kettő! Fotó: Getty Images

A hirtelen szívmegállás

A hirtelen szívmegállás váratlanul, gyakran mindenféle előjel nélkül jelentkezik. A katasztrófát a szívben jelentkező elektromos zavar idézi elő, amely ritmuszavart okoz. Ilyenkor a szív pumpálóképessége megszűnik, ezért a szív képtelen az agyba, a tüdőbe és más szervekbe vért juttatni. Emiatt már néhány másodperc múlva beáll az öntudatvesztés, majd perceken belül a halál is, ha azonnal nem kap szakszerű kezelést az érintett.

A kapcsolat

E között a két, különböző szívprobléma között viszont van egy fontos kapcsolat. Szívroham ( miokardiális infarktus ) alatt, de az abból történő felépülés során is beállhat a hirtelen szívmegállás. A szívroham ugyanis növeli a hirtelen szívmegállás kockázatát. Ám azt fontos tisztázni, hogy a legtöbb szívroham nem vezet hirtelen szívmegálláshoz. Viszont amikor a hirtelen szívmegállás bekövetkezik, annak gyakran van köze szívrohamhoz. Persze más szívbetegségek is előidézhetik a szívritmus zavarát: ilyen a szívizom gyengesége (kardiomiopátia), a szívelégtelenség, a szívritmuszavar, a szívkamra-remegés és az ingerületvezetési probléma.

A gyors cselekvés életet ment

Mit tegyünk szívroham esetén?

Még akkor is, amikor nem vagyunk biztosak, hogy szívrohamunk van, hívjuk a mentőket! Ilyenkor minden perc számít. A mentők a megérkezéskor azonnal el tudják kezdeni a szakszerű kezelést , amit egészen addig folytatni tudnak, amíg a legközelebbi szívcentrumba eljuttatják a beteget.

Mit tegyünk hirtelen szívmegállás esetén?

A járvány alatt kevesebb volt a szívhalál Vajon mi az oka, hogy kevesebben haltak meg szív- és érrendszeri katasztrófáktól az új koronavírus-járvány alatt? Ebből a cikkből kiderül!

A hirtelen szívmegállás a legtöbb áldozat esetében visszafordíthatatlan folyamat, hacsak néhány percen belül el nem kezdik a szakszerű kezelést. Ha ilyen eseményt tapasztalunk, először is hívjuk a mentőket, akik segítenek az újraélesztés lépéseit követni, illetve, amennyiben van ilyen a közelben, akkor az automata defibrilláló készülék használatában is segítenek. Az újraélesztést mindaddig folytatnunk kell, amíg a professzionális segítség meg nem érkezik. Ha két ember is van a beteg körül, akkor az egyik azonnal kezdje meg az újraélesztést, a másik pedig hívja a mentőket, és keressen automata defibrillátort.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +23 °C

Általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén, kétharmadán - erőteljes gomolyfelhő-képződéssel. Délelőtt helyenként, délután viszont egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés, jégeső is kísérheti, néhol heves zivatar sem kizárt. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében továbbra is előfordulhatnak 40 fok körüli értékek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra