Tengeri betegség tünetei és kezelése

2018. 01. 17.

 Szabó Emese

 dr. Kanizsai Péter intenzív terápiás szakorvos, sürgősségi orvostan és oxiológiai szakorvos, aneszteziológus, egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Oxiológia és Sürgősségi Ellátás Tanszékének vezetője

Mi a tengeri betegség?

A tengeri betegség, vagy más néven utazási betegség egy mozgással, azon belül nem koordinált mozgással kapcsolatos szubjektív érzés: olyan szédüléssel, hányással, hányingerrel, rossz közérzettel járó kellemetlen állapot, illetve tünetegyüttes, amely rövidebb-hosszabb ideig áll fenn. Hozzá lehet szokni, de a kezdeti időszakban ez mindenképpen nehéz.

A tengeri betegség előfordulása

A tengeri betegség százalékos előfordulásáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a felmérések szerint a jelenség gyakorisága 3-60 százalékos. A szórás azért ennyire hatalmas, mert a felmérések sem egyformák: nagyon szubjektív, hogy milyen mértékű hányingernél beszélünk tengeri betegségről, illetve hogy pontosan mit illetünk ezzel a kifejezéssel.

A férfiak és a nők érintettsége között nincs ismert különbség, azt viszont tudjuk, hogy a tengeri betegség, főleg autóban, gyakrabban jelentkezik gyereknél. A megfigyelések szerint a tengeri betegségre való hajlam családon belül halmozódik, azt viszont nem tudják, hogy ez anatómiai vagy élettani okokra vezethető-e vissza.

A tengeri betegség okai

A tengeri betegséget a belső fülben lévő helyzetérzékelő rendszer "összezavarodása" váltja ki, aminek hátterében az áll, hogy bizonyos esetekben a mozgásban hirtelen bekövetkező változások és az azzal együtt járó vizuális ingerek nincsenek összhangban. A jelenséget tehát a két észlelt inger - a látásérzékelési és a helyzetérzékelési - közötti diszharmóniát okozza.

Az érzés azért alakul ki tengeren, illetve hajózás közben, mert a hullámok nem ritmikusan és nem ugyanabban az ütemben érik a hajót, amint ahogyan azt a szem észleli. Ahhoz, hogy a panaszok megmutatkozzanak, mindenképpen hosszabb időt, órákat kell a tengeren tölteni. Tengeri betegség az autóban is kialakulhat hirtelen gyorsuláskor és lassuláskor, de jellemző lehet gyerekeknél is akkor, amikor könyvet olvasnak vagy videojátékot néznek. Repülőgépen ilyesmi a legritkább esetben fordul elé, egyedül akkor lehet rá számítani, ha a gép nagy légörvénybe kerül.

A jelenség kialakulása minden esetben függ az egyéni érzékenységtől is: van, aki nagyon érzékeny rá, míg van, aki egyáltalán nem.

A tengeri betegség tünetei

A legenyhébb tünet a kis émelygés és bizonytalanságérzet, míg a legdurvább a nagyon rossz közérzet és a súlyos hányás, ami akár kiszáradást is okozhat. A panaszok egy idő után megszűnnek, az agy magától is rendezi a helyzetet, képes megszokni a látott és az érzékelt kép közti különbséget - viszont az, hogy ez mennyi idő után történik meg, nagyon egyénfüggő.

Tengeri betegség bármilyen mozgó járműben kialakulhat

Tengeri betegség bármilyen mozgó járműben kialakulhat

A tengeri betegség diagnózisa

Konkrétan olyan betegség nincs, amelyet tengeri betegségnek hívnak, ennek az állapotnak az orvosi megnevezése mozgás okozta betegség. Ennek diagnózisát az orvosok a tünetek, tehát a hányinger és a szédülés alapján állítják fel, ismerve annak tényét, hogy mindez hajózás közben vagy autóban jelentkezik. Külön vizsgálatokra nincs szükség, az orvosok a betegek által elmondott információkból indulnak ki.

A tengeri betegséghez hasonló tüneteket okoz a jóindulatú helyzeti szédülés , vagy más néven benignus paroxizmális pozicionális vertigo (BPPV), illetve a vírusfertőzés okozta neuronitis vestibularis (ennél az egyik oldali egyensúlyszerv idege gyullad be), viszont ez esetekben nem csak tengeren vagy autós úton jelentkeznek a panaszok.

A tengeri betegség kezelése

A tengeri betegség hányáscsillapítókkal, hányingercsökkentőkkel kezelhető, főképp olyan szerekkel, amelyek a központi idegrendszerre hatnak. Megesik, hogy külön kezelésre nincs is szükség, mert a helyzet magától rendeződik.

A tengeri betegség gyógyulási esélyei

A tengeri betegség felnőtt korban sokkal ritkább, mint gyerekkorban, mert van, aki eleve kinövi. A panaszok valamilyen mértékben mindenkinél enyhíthetők gyógyszeresen.

A tengeri betegség megelőzése

A tünetek jelentkezése hányáscsillapítókkal és hányáscsökkentőkkel megelőzhető, a gyerekeknek pedig kúp is adható. A gyógyszereket az utazás előtt legalább fél órával be kell venni.

Szövődmények

Szövődmény akkor jelentkezhet, ha az érintettek nagyon sokat hánynak: emiatt jelentkezhet kiszáradás, de akár a nyelőcső is elrepedhet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kanizsai Péter aneszteziológiai és intenzív terápiás és sürgősségi szakorvosnak.

hányinger

Kategória: Ideggyógyászati megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Tengeri betegség kezelésére! További kérdésem van Tengeri betegség témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon erősen felhős lesz az ég, ott helyenként lehet havazás, hószállingózás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag