Kiszáradás torokgyulladás miatt?

Ha elsőre furcsának tűnik a kapcsolat a kiszáradás és a torokgyulladás között, akkor gondoljon vissza a legutóbbi torokfájdalmára: volt kedve bármit is enni vagy inni? Pedig legalább a folyadékot pótolni kell!

Tűrni vagy csillapítani

Torokgyulladást mindenki átél - van, aki gyakrabban, míg más csak ritkán szembesül azzal az érzéssel, hogy kapar, ég, szúr, fáj a torka, főleg nyeléskor.

Van, aki csendesen tűri a fájdalmat, próbál alkalmazkodni a helyzethez, langyos folyadékot szürcsöl, és csak nézni meri a szendvicset vagy a sült krumplit, megkóstolni már nem. Bár a fájdalom fontos jelzés a szervezet részéről, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a torok nyálkahártyáját károsodás érte, mégsem kell, sőt nem is ajánlatos eltűrnünk korlát nélkül. Ha a fájdalom egy napnál tovább tart, mindenképpen érdemes megfontolni a csillapítását!

Miért ne fájjon?

Szervezetünk a betegség miatti koplalást úgy-ahogy bírja (egészségi állapottól függően), ám folyadékra mindenképpen szüksége van. Időseknél, krónikus betegeknél vagy gyerekeknél már egyetlen, folyadék nélkül eltöltött nap is rosszat tesz a keringésnek és a veséknek, rontja a gondolkodási képességet, fáradtságot, tompultságot okoz.

A torokfájdalom miatt sokan hárítanak: inkább nem nyelnek, nem isznak, így kerülik el a fájdalmat. Ilyenkor léphet fel az úgynevezett hipertóniás dehidráció, amikor a test sejtjeinek víztartalma csökken, a bennük lévő elektrolitok mennyisége azonban változatlan. Mivel a kiszáradás tovább rontja az általános közérzetet, fejfájást, szapora szívverést, ájulást okoz, nem érdemes egy egyszerű torokfájás miatt kockáztatni. Vigyázzunk, mert főleg a gyerekeknél és időseknél fordulhat elő, hogy a fájó torok miatt határozottan elutasítják a folyadékot, így veszélybe sodorhatják magukat, és hátráltatják a gyógyulást. Az összes légúti betegség idején ajánlott a szokottnál is bőségesebb folyadékbevitel, hogy az esetleges nyák könnyebben oldódjon. Hasznos lehet az ételek pépesítése is, hogy csökkenjen a fájdalom, ami a falat lejutását kíséri.

A fájó torok miatt nehezebb elaludni, illetve fel is ébreszti az embert a kaparó, szúró érzés. Másnap kialvatlan lesz, emiatt érzékenyebben reagál az újabb fájdalomingerre.

A család is megsínyli!

Ha valakinek fáj valamije, akkor nem valószínű, hogy a legjobb formáját tudja hozni a családi kapcsolataiban: valószínűleg nincs kedve többször is elmagyarázni a gyereknek, hogy miért tegyen rendet a szobájában, kikérdezni a leckét, megbeszélni a férjével a hétvégi teendőket. A szórakozásról is lemond, hiszen torokfájósan kinek van kedve étterembe vagy társaságba menni...

Az ember érthetően ingerültebb, türelmetlenebb, de kiabálni nem tud, hiszen sokszor a beszéd is fáj. Munkába menni sem kellemes így: sem a kollégákkal, sem a főnökkel nem lehet rendesen beszélni, a közös ebéd is elmarad.

A másik ok, amiért a fájdalom csillapítását érdemes megfontolni, hogy fájdalom hatására a vegetatív idegrendszerben változások kezdődnek, melyek stresszt okoznak, ez pedig fokozott adrenalin- és noradrenalin-termelést indít el. Ennek hatására összehúzódnak az ereket, megfeszülnek az izmok - ez tovább rontja a közérzetünket. Fontos tudni, hogy stressz hatására csökken a fájdalomtűrő képességünk, tehát még elviselhetetlenebbnek érezzük a gyötrelmeinket.

Érthető tehát, hogy miért ajánlják az orvosok egyre inkább, hogy a gyógyítással párhuzamosan a fájdalmat is csökkentsük.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra