Jóindulatú helyzeti szédülés tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a jóindulatú helyzeti szédülés?

A testhelyzettől függő jóindulatú szédülés (benignus paroxysmalis positionalis vertigo, BPPV) általában hirtelen kezdetű, heves, forgó jellegű szédülés, amely gyakran reggel vagy éjszaka jelentkezik először. A panasz nem tart sok ideig, maximum 40-45 másodperces, de mivel ijesztő érzés, a betegek általában úgy érzékelik, hogy hosszabb ideig fennáll. Nincs mögötte semmilyen olyan szervi elváltozás - például agydaganat -, amely a későbbiekben problémát okozhat.

A jóindulatú helyzeti szédülés előfordulása

A BPPV az egyik leggyakoribb oka a szédüléses panaszoknak: az orvosnál emiatt jelentkezők nagyjából 20 százalékánál ez tehető felelőssé a tünetekért. Elmondható tehát, hogy nem ritka, csak kevéssé ismert betegségről van szó.

A jóindulatú helyzeti szédülés okai

A betegség pontos oka nem ismert, de a kórlefolyás és a tünetek alapján azt feltételezik, hogy a belső fülben elhelyezkedő, az egyensúlyozásért felelős félkörös ívjáratokban rakódnak le olyan kristályok, amelyek az egyensúlyozó szerv kóros ingerelhetőségét okozzák. Fejmozgáskor ezek olyan kórosan erős izgalmi állapotot hoznak létre, ami rövid, csupán 40-45 másodpercig tartó heves szédülést okoz. A statisztikákból látszik az is, hogy a BPPV fejsérülések után gyakoribb. Emellett összefüggésbe hozzák fertőzésekkel is. Arra ugyanakkor nincs konkrét bizonyíték, hogy a panasz akár traumával, akár fertőzéssel közvetlenül összefüggne.

A jóindulatú helyzeti szédülés tünetei

A jóindulatú helyzeti szédülés időszakosan jelentkezik, hirtelen kezdődik: a beteg egyszer csak azt veszi észre, hogy szédülni kezd. A panasz intenzitása változó, testmozgás provokálja, mozdulatlan helyzetben megszűnik. Általában reggel jelentkezik: a betegek akkor érzik, amikor az ágyban fölülnek, esetleg már akkor, amikor az ágyban fordulnak, vagy fejük helyzetét változtatják.

A jóindulati helyzeti szédülés gyakran jelentkezik reggel

A jóindulati helyzeti szédülés gyakran jelentkezik reggel

Tipikus panasz az is, hogy a beteg akkor kezd szédülni, amikor felnéz az órára. Gyakran előfordul, hogy az érintettek éjszaka ébrednek arra, hogy szédülnek - ilyenkor az alvás közbeni testhelyzet változtatás provokálja a panaszokat. A szédülés az esetek döntő többségében forgó jellegű, nagyon kellemetlen, gyengébb vagy erősebb hányinger is kísérheti. A tünetek általában reggel gyakoribbak és erősebbek, napközben a mozgás hatására jelentősen csökkenhetnek - ugyanakkor speciális mozdulatok hatására ismét felerősödnek, például amikor egy fogasra akasztják fel a ruhájukat és felnéznek. Előfordul, hogy a panaszok lefele tekintéskor, cipőfűzéskor vagy oldalra nézéskor jelentkeznek.

A jóindulatú helyzeti szédülés diagnózisa

A diagnózist az anamnézis és a fizikális vizsgálat, illetve a jellegzetes tünetcsoport alapján tudják fölállítani az orvosok. A vizsgálat során a neurológusok megpróbálják provokálni is a panaszt, lévén ilyenkor láthatják az elmondottakat objektív módon alátámasztó úgynevezett szemtekerezgést. Észlelhetik azt is, hogy a tünetek nagyjából 35-40 másodpercig tartanak, utána megszűnnek. A tünetek az azokat provokáló manőver ismétlésével újra kiválthatók, ami erősíti a diagnózist. Kiegészítő műszeres vizsgálatok (például képalkotó vizsgálatok) csak akkor szükségesek, ha a tünetek nem típusosak és egyéb, szédülést okozó betegségek kizárása szükséges.

A jóindulatú helyzeti szédülés kezelése

A kezelés arra épül, hogy az egyensúlyozásért felelős félkörös ívjáratokban lerakodott kristályokat különböző manőverekkel lesodorják. Ezek meghatározott mozgássort, egyfajta tornát jelentenek: végzésükkor a beteg a hátára fekszik, és a fejét meghatározott szögben félrefordítja, majd ezt ismételgeti. A mozgássorozatokkal a kóros ingerelhetőség kioltható, aminek hatására megszűnik a szédülés.

Enyhe esetben a kóros ingerelhetőséget már a mindennapi mozgások is kioltják. A probléma egyébként az, hogy akinek erre hajlama van, annál a panaszok visszatérnek. A speciális manőverek ajánlása mellett hasznos lehet például a nyaki gerinctorna is. Gyógyszerek a problémát nem enyhítik, egyedül a kicsapódó kristályok kritikus területről való lesodrása hoz eredményt.

A jóindulatú helyzeti szédülés gyógyulási esélyei

Előfordul, hogy valakinek élete során csak egyszer van ilyen szédüléses rohama, majd ha sikerül elmulasztani, akkor nem jön többet vissza. Viszont van, akinek a rendszeres manőverezés ellenére is újra előjönnek a panaszok. A kezelés kapcsán nehézséget okoz, hogy a hogy a betegek gyakran nem hiszik el, hogy gyógyszeres kezelés szükségtelen, illetve félnek a heves tünetek megjelenéstől, hiszen a manőverezéssel tulajdonképpen provokálják a szédülést. Ezért el sem kezdik a gyakorlatokat, pedig ezek rendszeres végzése fokozatosan a tünetek enyhüléséhez, majd megszűnéséhez vezet.

A jóindulatú helyzeti szédülés megelőzése

Nincs mód a biztos megelőzésre, lévén a jóindulati helyzeti szédülés kiváltó oka nem ismert.

Szövődmények

A jóindulatú helyzeti szédülés balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő, hiszen a hirtelen jelentkező erős szédülés miatt például vezetés közben elveszítjük uralmunkat a gépjármű felett, vagy el is eshetünk, balesetet szenvedhetünk. Egyfajta korlátozott munkaképesség lehet tehát a betegség szövődménye, lévén a tünetek teljes megszűnéséig a potenciálisan veszélyes helyzeteket kerülni kell. Emellett okozhat a probléma erős szorongást is, lévén a beteg nem tudja, mi történik vele: stroke-ra gyanakszik, agydaganattól retteg. Emiatt nagyon fontos a felvilágosítás és annak tudatosítása, hogy a BPPV nem életveszélyes állapot.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus főorvosnak.

Kategória: Tünetek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Jóindulatú helyzeti szédülés kezelésére! További kérdésem van Jóindulatú helyzeti szédülés témában
Aktuális
November a cukorbetegség hónapjaDiabétesz

November a cukorbetegség hónapjaMegduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

19 tipp köhögéscsillapításraKöhögés

19 tipp köhögéscsillapításraA köhögés legfontosabb kiváltói

Ciki aranyérrel orvoshoz fordulni?Aranyér

Ciki aranyérrel orvoshoz fordulni?Ne szégyeljünk orvoshoz fordulni

Szokások, amik tönkreteszik a hallástHallás

Szokások, amik tönkreteszik a hallástVannak dolgok, amiket jobb, ha elkerülünk!

Miért húzódhat el a rekedtség?Rekedtség

Miért húzódhat el a rekedtség?Az elhúzódó rekedtség lehetséges okai

Alvajárás közben jöhetnek a krokodilokAlvajárás

Alvajárás közben jöhetnek a krokodilokÁrtalmatlan tevékenységek, melyek veszélyforrássá változnak

Együtt élni az IBD-velIBD

Együtt élni az IBD-velAz IBD jelenleg gyógyíthatatlan kór

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt továbbra is sok lesz felettünk a felhő, de nyugaton helyenként elvékonyodik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag