Szájrák tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2015.07.21 14:49

 Szabó Emese

 

 dr. Ágoston Péter, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a szájrák (ajak- és szájüregi daganat)?

A szájrák pontos megnevezése ajak- és szájüregi daganat. Olyan daganatféleségeket értenek alatta, amelyek elsősorban az ajkat vagy a szájüreg szerveit érintik, így például a nyelvet, a szájfeneket, a pofa nyálkahártyáját, a gingivát. Utóbbi az állcsontok fogmedri nyúlványait fedő, a rágáshoz alkalmazkodott, speciális, kemény nyálkahártya.

A szájrák előfordulása

A szájüregi daganat a negyedik-ötödik leggyakoribb ráktípus. Férfiaknál gyakoribb, a mérleg nagyjából 1:6 arányban billen a javukra. Ennek oka az, hogy közöttük több a dohányos. Az elmúlt tíz évben a nemek közti különbség csökkent, ami szintén azzal magyarázható, hogy a nők körében ma már többen dohányoznak. A rákok okozta halálozási statisztikákban férfiaknál a harmadik-negyedik helyen áll ez a daganattípus, nőknél valamivel ritkább. Ajak- és szájüregi daganatban Magyarországon évente 20 férfi és 2-3 nő hal meg 100 ezer emberből.

A betegség leggyakrabban középkorúakat érint, csúcsa 50-60 éves kor körül van.

A szájrák okai

A szájüregi rákok alapvetően környezeti hatások miatt alakulnak ki, főképp szenvedélybetegségek, tehát elsősorban dohányzás, másodsorban alkoholfogyasztás miatt. A kettő együtt még inkább gyengíti a nyálkahártyát, képes daganatos megbetegedéseket okozni. A HPV magas kockázatú törzsei ugyancsak okozhatnak szájüregi daganatot.

Említeni kell a krónikus irritációt és a krónikus gyulladást is (ilyen például az évekig fennálló íngyulladás), ami mint sok más daganatnál, ez esetben is lehet kóroki tényező. Idős korban olyan nyálkahártya-elváltozások is keletkezhetnek, amelyek hosszabb idő után daganathoz vezethetnek. Az elhanyagolt szájhigiénia is kockázati tényező, okozhat ugyanis krónikus gyulladást, főképp az ínyen.

A szájrák tünetei

Tünet lehet a fájdalom és a nehezebb nyelés, a nyeléskor jelentkező fájdalom. Ha a daganat az ajkon van, akkor az látszódik is, de észre lehet venni akkor is, ha a pofanyálkahártyán van, mert szájnyitáskor feltűnhet. Árulkodó lehet a vérzés is, bizonyos esetekben pedig szájszag is érezhető.

Ha ilyen tünet nincs, akkor a betegségeket általában a fogorvos veszi észre, a vizsgálat során ő szokta észlelni a nyelvdaganatot, nyelv alatti, tehát szájfenék-daganatot.

A szájrákot a dohányzás és alkoholfogyasztás is kialakíthatja

A szájrákot a dohányzás és alkoholfogyasztás is kialakíthatja


A fejlődő daganat okozhat nyaki áttétet is, nem ritkán pedig csak akkor fedezik fel, amikor a nyakon észrevesznek egy csomót. A szájfenéktumor vagy nyelvtumor a fogínyből kiindulva lezárhatja az állcsont alatti nyálmirigy kivezető járatát is, ami fájdalmas csomóként jelenhet meg az állcsont alatt.

A szájrák diagnózisa

A betegek panaszaikkal először a háziorvost, a fogorvost vagy fül-ott-gégészt szoktak felkeresni, a tünetek alapján ők fognak gyanút. Ha a felfedező a háziorvos, akkor ő szakorvoshoz küldi a beteget, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat: szövettani mintát vesz, abból szövettani vizsgálatot kér. Ha a gyanú igazolódik, akkor a beteg onkológushoz kerül, és a pontos diagnózis felállításához szükséges további vizsgálatokat már ő kéri: képalkotó vizsgálatokkal lehet megállapítani, hogy, milyen kiterjedt a daganat, a szájüregnek mely régióit érinti, ad-e nyirokcsomó-áttétet, ha igen akkor hova, melyik nyirokrégióba, mekkorát és mennyit. Ezek alapján lehet dönteni a kezelés mikéntjéről.

A szájrák kezelése

A kezelés a daganat stádiumbeosztása, kivizsgálása alapján kezdődhet meg. Fő pillére mindenképp a műtét: szájüregi tumoroknál az első lépés szinte mindig a tumor kimetszése, valamint a daganat kiterjedésének függvényében a nyaki nyirokcsomó eltávolítása. Erre akkor is szükség van, ha még nincs áttét, arról ugyanis meg kell győződni szövettani vizsgálattal, hogy a tumor kiindulási helyének megfelelő gyakori áttétképző helyeken, bizonyos nyirokrégiókban nincs-e mikroszkopikus áttét. A kimetszés általában a nyelvcsont fölötti nyirokrégiót érinti, de ha a daganat kiterjedtebb, akkor kiterjesztettebb nyirokcsomó-eltávolításra van szükség. A tumor kimetszésnek és a nyelvcsont feletti nyaki nyirokcsomók műtétjének mérsékelt maradványtünete lehet többek közt a csökkent nyáltermelés, vagy a nyelv mozgáskorlátozottsága.

A nyirokcsomó-eltávolítás lehet radikális is. Ez esetben az I-V. nyaki régió nyirokcsomóit (az áll alattitól a kulcscsont feletti részig) az azonos oldali nagy nyaki vénát, a fejbiccentő izmot és szükség szerint a XI-es agyideget is eltávolítják.

Mivel a szájfenék az állcsontba kapaszkodik, ahhoz közel van, előfordulhat, hogy annak tumora kiterjed az állcsontra húzódó nyálkahártyára, sőt akár az állcsontra is. Ez esetben a műtét a csontot is érintheti: belőle rendszerint egy u-alakú területet vágnak ki azon a részen, ahol a tumor hozzákapcsolódik. Tehát vastagságában csökkentik le. Ritkábban, de előfordul, hogy egy részét el is kell távolítani: ilyen esetben vagy fémmel, vagy egy másik csontból, például a szárkapocscsontból kioperált csonttal pótolják. A műtét radikalitásával természetesen fokozódik a funkciókárosodás veszélye. Ha a tumor nagyobb, akkor a műtétet általában sugárkezelés is követi, ami a helyi kiújulást segít megelőzni. Ha a nyirokcsomókban is megjelent a daganat, vagy a sebészi kimetszés széle az állcsontot is érintette, szintén javasolt a sugárkezelés és azzal párhuzamosan a kemoterápia is. Ha műtét után, a sugárterápiával párhuzamosan történik a kemoterápia, akkor általában nem teljes dózisban, hanem úgynevezett, sugárérzékenyítő dózisban adják. Ha a gyógyulásra már nincs esély, csak az élet meghosszabbítására, akkor már teljes dózisú kemoterápiát adnak, három vagy négy ciklusban.

A szájrák rehabilitációja

A kezelés után általában rehabilitációra is szükség van, mivel a szájüreg "anatómiája" megváltozhat. Ha például a nyelvet csonkolják vagy levarrják (van, hogy erre is szükség van), újra kell tanulni az artikulációt, és a táplálék nyelvvel való továbbítását. Emiatt szükség lehet logopédusra és táplálkozás-terapeutára, a társuló lelki nehézségek miatt akár onkopszichológusra is.

A sugárkezelés mellékhatásaként szájszárazság jelentkezhet. Ugyan a nyálmirigyek egy részét meg tudják menteni, de a nyelv alatti nyálmirigyek nyáltermelése csak ritkán maradhat megfelelő - emiatt a gyógyulást követően műnyálra is szükség lehet. Ha erről nem gondoskodnak, komoly szájszárazság is kialakulhat. A műnyál mellett szóba jöhetnek olyan tabletták is, amelyek a maradék nyálmirigyekben fokozzák a nyálelválasztást.

A szájrák gyógyulási esélyei

Jók a gyógyulási esélyek, ugyanis ezt a ráktípust viszonylag hamar fel szokták fedezni. Ilyen esetben az ötéves túlélési esély 70 százalék körüli. Később felismert eseteknél a gyógyulási esélyek rosszabbak, bár távoli áttétet a szájüregi daganatok csak ritkán adnak. Általában csak regionális nyirokcsomóáttét alakul ki, a csontok és a máj csak nagyon ritkán lehet érintett.

A szájrák megelőzése

Mellőzni kell a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, fontos a gondos fogápolás, a megfelelő szájhigiéné, a szűrés miatt pedig évente egyszer célszerű felkeresni a fogorvost.

Szövődmények

Ha a daganatot nem kezelik, akkor egyrészt áttétet képez, másrészt helyileg is roncsol.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Ágoston Péternek, az Országos Onkológiai Intézet főorvosának.

Kategória: Tumoros megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szájrák kezelésére! További kérdésem van Szájrák témában
Aktuális
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Magyarfalvi Imrecolosztómás sorstárs


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-4, 0 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult marad az ég, főleg az ország délnyugati felén várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag